Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Иванов IT експерт:

Настоящият и бъдещ триумф на родните IT специалисти

Снимка: стоп кадър от клипа

Технологичният сектор в България и настоящият и бъдещ триумф на родните IT специалисти, както и защо видеоклип, посветен на традициите и успехите на страната ни в иновациите, я рекламира най-убедително пред света? Имаме със сигурност уникална позиция на България и тя е в дългогодишните традиции в сферата на технологиите. Това твърди IT експертът и предприемач Георги Иванов, основател и управител на платформа, която посредничи на IT специалисти да си намират работа.

"Триминутно видео популяризира технологичния сектор в България. До момента то е събрало 40 хиляди гледания в мрежата. Рекламният клип цели да привлече чуждестранни компании, които търсят да наемат хора от страната ни и региона. Клипът представя знакови открития и иновации, онагледява бизнес средата и бързо развиващата се дигитална екосистема у нас", разказа Иванов в "Нашият ден". Можете да гледате клипа тук.

„Имаме страхотни кадри – страхотни математици, физици. Имаме всичките данни да разширим набора от хора. В момента има, да кажем, максимум 80 хиляди души в IT индустрията, от които 30 хиляди са по телефоните. Реалните специалисти са около 50 хиляди души максимум. Това нещо, за да сме конкурентоспособни, трябва да се разшири“, коментира Георги Иванов и прогнозира, че българските компании ще започнат да наемат повече хора през есента.

„През летните месеци имахме двойно по-малко обяви за работа, отколкото март. На платформата ни забелязваме, че отново са минати нивата, които бяха най-силни преди Covid пандемията да удари. Компаниите започват да наемат активно. Нови компании ни стават клиенти. Тенденцията е, че в момента сме на по-високи нива, отколкото преди пандемията.“

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За спасяването на старите гори

За спасяването на старите и крайречните гори, за сертифицирането на горските масиви и за възможността да ги пазим сами, като сигнализираме за незаконни действия. Каква беше тази година за българските гори? Координаторът на програма "Гори" на WWF България Нели Дончева споделя своя опит в "Нашият ден": "Тази година беше интересна за българските гори...

публикувано на 03.12.20 в 10:05

Политици поеха ангажимент към забраната на фермите за ценни кожи у нас

В петък (27 ноември) се отбеляза Световният петък без ценни кожи. Той съвпада с Черния петък неслучайно – на този ден стотици хиляди продукти с ценни кожи стигнаха до потребителите. Много хора допринесоха за жестокостта към животните във фермите. Заради доказания факт, че норките са разпространители на Covid-19, тази година животните..

публикувано на 03.12.20 в 08:35

Когато земеделието не е бизнес, а оцеляване

Каква беше турбулентната 2020 година за малките земеделски производители? "В стремежа си да направим земеделието по-доходоносно и храната по-атрактивна и дълготрайна, ние пропускаме много. Имаме прекрасна земя и се опитваме да използваме друг подход", казва Тихомир Трайков, земеделски производител от Полски Тръмбеш. Той разказва как се справя в трудните..

публикувано на 02.12.20 в 12:46

Алберт Айнщайн и теорията на относителността

Общата теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Преди общата теория на относителността гравитацията се е смятала за „сила“, която действа между обекти с маса. Общата теория на относителността на Айнщайн обаче променя този възглед за гравитацията. Според нея нашата Вселена се състои от 3 пространствени измерения +..

публикувано на 02.12.20 в 09:52

Съвременното робство

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.  Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента..

публикувано на 02.12.20 в 09:35