Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой

Ивайло Христов: Неглижирането на изкуството се връща като бумеранг

Снимка: Венета Павлова

"Виждаме неща, несъвместими с какъвто и да било човешки морал. И това е в следствие на неглижирането на образованието, на изкуството, на културата." Това сподели актьорът, режисьор и преподавател проф. Ивайло Христов, Главен герой в "Нашият ден":

"Правя една пиеса в Театър 199. Казва се "Боклук". Пиесата спечели конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199. Автор е Елена Телбис. Репетирам със Светлана Янчева, Анастасия Лютова и Елена Телбис. Трябваше да играе Весето Бабинова, но понеже скоро ѝ се роди детенце, Елена влезе на нейно място. Пиесата разглежда "боклука", който е натрупан във взаимоотношенията между три сестри. Кога – е сложен въпрос...

Киномания 2020 се открива тази година с филма на Ивайло Христов „Страх”. "Страх" вече спечели четири награди, включително голямата награда на фестивала „Златна роза” във Варна, както и наградата за най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева. Филмът беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и от акредитираните журналисти. 

Любов отвъд страха – така може да се опише филмът "Страх" с три думи. Това е история за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива. За премиерата режисьорът споделя: "Ще бъда много щастлив, ако филмът намери своята публика или най-малкото да осъществи диалог със зрителите. Темите са толерантност, човечност, отчуждение – любов отвъд страха. В главните роли са актрисата Светлана Янчева и чернокожия Майкъл Флеминг, който е композитор и живее в България."

Най-големият страх на Ивайло Христов

"За съжаление не мога да бъда оптимистично настроен в последно време. Големите ми притеснения са за това, което ще се случи със студентите."

Обществото в двете крайности – има ли изход

"Тоя процес не е от днес, не е и от вчера. Ние сме само на 30 години демокрация, но за да живеем в мир и разбирателство, трябва да узреем за свободата си. Сега сме в това положение, защото на практика нямаме авторитети, личности. И това е отдавна. В едно общество трябва да има и йерархия. И този, който е авторитетът, го е заслужил с ума си, с труда си, с каквото там... доказал се е и на него може да се вярва. Немалка роля имат и социалните мрежи – за мен това не е свобода, а слободия, анархия. Времето е доста сложно."

Пандемията и притесненията в изкуството 

"Разбира се, че има притеснения. Най-малкото защото човек не може да планира. Един спектакъл е като раждане на дете, актьорите трябва да се настроят... А сега си казваме – ми, един ден ще го направим... Иначе се шегуваме с положението, но това е смях по време на пандемия."

Награди – изкуство – морал

"Гилдията има страхотна нужда да се събира и да оценява своите колеги и това е празник. Аскеерът продължава да е празник, разбира се. Но никак не е празнично, когато хората, които се занимават с изкуство в България, изнемогват. Не става въпрос за заплатите, въпреки че те са важни. Всъщност става въпрос за мястото на изкуството в едно общество. За това колко страшно много се неглижира изкуството в България. Целият ми патос е в тая посока. Убеден съм, че изкуството е точно толкова важно, колкото образованието, изкуството е също част от образованието – една от основните функции на изкуството е образователната, освен възпитателната... И неглижирането на изкуството ще ни се върне като бумеранг. И това време дойде. За съжаление се оказах лош пророк."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рада Якова и Стефан Божков

Женски образи в розово, бяло и черно

В галерия „Интро“ се показва изложба на двама активни художници на попрището на съвременното визуално изкуство. Това са Стефан Божков, знакова фигура в тази област, и Рада Якова, която живее и работи в Хага, Холандия. Експозицията те са назовали лаконично: „Съвместна изложба“. Но по-точното заглавие е „Черното и розовото“. Стефан Божков отдавна има пиетет..

публикувано на 25.11.20 в 08:15

„По билото на миналото“ с Румен Стоичков

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.  Опитът от неговите 22 години в „Нощен Хоризонт“ и над 1200 радиопредавания, публикациите му във вестници и списания, са намерили място в досегашните му книги – „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“ ,..

публикувано на 24.11.20 в 18:21
Атентата в църквата „Света Неделя“

София – град на птици

Повестта   „Град на птици“  е разказ за мрачните и смутни времена на април 1925 година, за действителността, изпълнена със страх и съмнения по време на атентата в църквата „Света Неделя“ в София.  Автор на повестта е Христо Петров, който заедно с Христо Христов направи и най-мащабното изследване „Белият терор 1923-1925„ за един от най-противоречивите..

публикувано на 24.11.20 в 17:10

Мариана Бонева е Ребека Шарп в новия прочит на „Панаир на суетата“

„Панаир на суетата“ ще има в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“. На 26 ноември от 19 часа зрителите за първи път могат да гледат новия прочит на едноименната класика на Уилям Такъри, със сценичната адаптация на Кейт Хамил. Режисьор на спектакъла е директорът на театъра Маргарита Мачева. Макар и да е написан през далечната 1848 година,..

публикувано на 24.11.20 в 15:31

Завръщането на световноизвестния скулптор Борис Сариков

Световноизвестният скулптор Борис Сариков, който е живял дълго време в САЩ, показва своята първа изложба в България „Завръщане“ в Етнографския музей в Пловдив. Творбите му са трудни за описание. Вечно търсещият художник съчетава различни стилове, техники и материали – дърво, камък, метал, бронз.  Открива възможностите на геологията, на цветните камъни и..

публикувано на 24.11.20 в 14:45