Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

Павел Герджиков
Снимка: Булфото

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила.

проф. Боряна ЛамбреваИнтересът към камерното творчество на Павел Герджиков се събужда по време на подготовката на предишната ѝ книга посветена на „Българската солова песен“, в която
заедно с много други теми тя се спира на партньорствата между Лиляна Барева и Петър Щабеков, Павел Герджиков и Вера Баева, Мати Пинкас и Елена Миндизова, Благовеста Карнобатлова-Добрева и Елена Миндизова. Дискографията на Павел Герджиков е много богата и много от записите му са издадени и на компакт диск. Специално място в нея заема камерната песен, а още по-важно място е отредено на песните на българските композитори като Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Димитър Сагаев, Александър Йосифов. Във фонотеката на радиото се пазят много песни, в които Павел Герджиков е съпровождан както от Вера Баева, така и от други изявени пианист като Люба Обретенова, Петър Щабеков, Светла Протич, Елена Миндизова, Евгения Симеонова, Майер Франк, Владислав Костов, Йовчо Крушев. Но някои от песенните цикли са записани със самите композитори – Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Александър Йосифов.

След софийското представяне книгата ще бъде промотирана и в Русе на 27 октомври. Поканата е от страна на ръководството на Русенската опера – театърът където самият Павел Герджиков е гостувал и като оперен певец и като режисьор.

Книгата може да бъде намерена в книжарницата на съюза на българските композитори, в библиотеката на музикалната академия. Освен това ще бъде предоставена в библиотеките на музикални училища в цялата страна.

Името на Боряна Ламбрева е известно не само като преподавател в Музикалната академия, но и като изявен пианист-акомпанятор на много оперни певци. От много години тя работи с младите певци в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова. В последните години тя представи великолепни камерни вечери в партньорство с Цветана Бандаловска и Марияна Панова, както и с Красимира Стоянова. Боряна Ламбрева е ученичка на Гина Таскова в Пловдивското музикално училище и на проф. Милена Моллова в Националната музикална академия в София, където в момента е преподавател по камерно пеене.

В звуковия файл може да чуете разговора с проф. Боряна Ламбрева. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерих Корнголд

Ерих Корнголд – безспорен феномен в музикалната история

Обявен от Густав Малер за дете-чудо, Ерих Корнголд усвоява тънкостите на музиката с помощта на Александър Цемлински. Талантът на Корнголд е безспорен и много големи музиканти от 20 век стават първи изпълнители на композициите му. Сред тях са инструменталистите Артур Шнабел, Карл Флеш, Яша Хайфец, Паул Витгенщайн, също диригентите Артур Никиш и Феликс..

публикувано на 17.01.21 в 10:00

Фиоренца Косото – звезда с ослепително сияние

Знаменитото италианско мецосопрано стъпва на голямата сцена, когато е на 22 години. Исторически миг, тъй като през 1957 г. в Ла Скала е световната премиера на „Диалози на кармелитките“ от Пуленк. Две години по-късно е дебютът ѝ в Ковънт Гардън в „Медея“ на Керубини. На достолепната сцена Фиоренца извайва едни от най-ярките си роли: Амнерис, Еболи,..

публикувано на 16.01.21 в 08:15

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 януари 2021 година

16 януари 3.00 часа – Ейвинд Грувен (1901-1977), ув. Хьоларлюд, oп. 38. 3.07 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Финал. Алегро из Концерт за тромпет и оркестър в ми бемол мажор Hob. VIIe:1. Соло тромпет - Уле Едвард Антонсен. 3.13 часа- Томазо Албинони (1671-1751), Алегро из Концерт за тромпет в си бемол мажор, oп. 7. Соло тромпет – Уле Едвард Антонсен...

публикувано на 15.01.21 в 09:16
Боб Минцър

Музикален размер XL

Музикалното въведение в „Джаз клуб“ този път е ефектна композиция на саксофониста Боб Минцър, наречена „Ню Рошел“ – град в щата Ню Йорк и родно място на музиканта. Изпълнението е на Bob Mintzer & All L.A. Band.  Десетилетия наред саксофонистът е неотделима част от американския инструментален квартет „Йелоуджакетс“ (Yellowjackets), а записът на „Ню..

публикувано на 14.01.21 в 09:00
Андреа Витело

Андреа Витело – Важно е да се свири музиката на днешния ден

Поводът за срещата с италианския диригент Андреа Витело е издаденият неотдавна негов диск „Октети“, записан със „Солистите на Скалата“, в който са събрани Октет за духови инструменти на Игор Стравински, Октет на Петер Йотвьош, Октет на Алесио Елиа, „by heart“ на Албертас Навикас и „Gargoyles in love“ на Рита Уеда. На 10 септември миналата година..

публикувано на 13.01.21 в 09:52