Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Понеделник, 26 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Вкусове и аромати на непознатия Изток: Индийската кухня

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт на Лоурънс Браунли (тенор) и Йън Бърнсайд (пиано), запис от Международния фестивал в Единбург. В програмата: песни от Роберт Шуман, Франц Лист, Франсис Пуленк, Алберго Джинастера.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
На гости в село Медвен, община Котел. В родното място на Захари Стоянов разговор с кметския наместник и председател на читалището, с читалищния секретар, с жители и гости на селото за историята и настоящето на населеното място, за делниците и празниците, селския туризъм, младите хора и бъдещето, за читалището и неговите дейности. В къщата-музей на Захари Стоянов ще разкажат повече за живота и делото му.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от островите Корсика и Сардиния, в изпълнение на великолепни мъжки хорове – „Канта у Популу Корсу & а Филета“, “Донисулана“, „Коро ди Неонели“ с гайдаря Луиджи Лаи и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на група „Булгара“, Христина Белева, Милена Ставрева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Алиса Търкуланка“ от Джани Родари

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Българската православна църква празнува Св Димитър- материал на Ана-Мария Кръстева
- Как отбелязват в Пазарджик празника на 930-годишния храм „Свети Димитър“ – коментар на Павел Гълъбов
- Група от ентусиасти, живеещи в село Паталеница, което през 1955 година се обединява с близкото Баткун са решили да насочат общественото внимание към древната крепост Баткун, която е в окаяно състояние – коментар на Павел Гълъбов
• Центърът за градска мобилност обяви, че от 1 ноември ще започне да глобява за неправилно паркирани автомобили не само в Синя и Зелена зона и глобите няма да подлежат на обжалване и давност. Кои са местата, където паркирането е неправилно, каква е глобата и как ще бъде издавана, как ще се определя размера ѝ и не нарушава ли това правата ни – разговор с изпълнителния директор на ЦГМ Димитър Дилчев
• Пътна безопасност в есенно-зимния сезон – разговор с Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност
• Главен герой: Димитър Иванов Капитана от Димитровград – стендъп комик и вентролог.
• Минутите на редактора: Тематична обиколка из Етъра с фокус Възрожденската архитектура
• Културно наследство: В навечерието на Деня на будителите: поглед към литературното наследство на Вера Мутафчиева в търсене на уникалното и ценното му звучене и като резултат и от работата ѝ с архивите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – с участието на Кин Стоянов, журналист и приятел на писателката, както и на доц. Румен Ковачев от Ориенталския отдел на НБКМ.
Ще прозвучи и гласът на Вера Мутафчиева, съхранен в Златния фонд на БНР.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Нови продукции: „Skin in the Game” на белгийския вокалист, композитор и аранжор Давид Линкс.
• Нови записи на Томи Малм, Стив Лукатър, Кори Хенри и др.
 
от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Разговор за книгата „Откривателят на природата. Новият свят на Александър фон Хумболт“.
• Карикатурен салон 2020 в Дома на хумора и сатирата, Габрово.
• Драматургът Стефан Иванов представя премиерно „Женските изкуства за щастливо съпружество“ в Театрална работилница „Сфумато“.
• Лин Улман, „Неспокойните“, представя Александра Александрова
• Долорес Дилова за новата си изложба „Неизбежни часове“
• Съвместна изложба на Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова „Следи в материята“ в къщата-музей „Вера Недкова“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Пандемия по време на карикатура- карикатуристите Светлин Стефанов и Любомир Михайлов , които показват юбилейни изложби в Габрово.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Емблематични връзки между композитори и писатели“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Разказ за благотворителността 2
С преподавателката в Департамент „Масови комуникации“ на НБУ доц. д-р Евелина Христова ще продължим разговора, който започнахме миналия понеделник. Акцент в разговора ни този път ще бъде как да помагаме без да вредим. В разговора ще включим и отец Иван от Нови хан с когото ще разговаряме за благотворителността като начин на живот
• На гости в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен. За работата на Центъра в условията на ковид кризата ще разкажат Галина Петкова – негов управител, както и потребители.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Писмото или изкушенията на парадокса
4 тема: Писмото в информационния свят

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
„Балада за баладата“ – втора част. Ще звучат изпълнения на Ела Фитцджералд, Род Стюърт, Карло Бергонци, Джойс Ди Донато, Маурицио Полини, Ерик Клептън и Хосе Фелисиано.

от 18.45 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Концертнародна музика, покана на концерти и поздрав за музикантите - рожденици от последните дни.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Голямата зала на Музикферайн във Виена. Свири Виенската филхармония с диригент Кристоф фон Дохнани и солист Райнер Хонек - цигулка. В програмата: Дьорд Лигети – „Атмосфери“; Рихард Вагнер – Прелюд към първо действие на операта „Лоенгрин“; Албан Берг – Концерт за цигулка и оркестър „В памет на един ангел“; Йоханес Брамс – Симфония № 3 във Фа мажор, опус 90.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Всичко живо е трева“ от Клифърд Саймък – 10 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „Човешката природа ме плаши повече от вируса“ – поглед върху творчеството на Ник Хъдсън – британски пианист, филмов композитор, създател на проекта „The Academy Of Sun”, пътешественик, озовал се в навечерието на „втората вълна“… в София: разговори за бъдещето на изкуството и световни премиери (превод в ефир – Яна Пункина);
• Записи от 7-ото издание на фестивала за авангардни изкуства „РАДАР“ във Варна

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
От фестивала „Джаз Балтика“ в курорта Тимендорфер щранд: Триото на Марчин Вашилевски 25 години след началото. Създадено като „Симпъл акустик трио“, скоро е забелязано не от кого да е, а от самия Томаш Станко, с когото записват три албума под името „Квартет на Томаш Станко“, след което следват пет албума под името „Трио на Марчин Вашилевски“. Всички те са издадени от онази мюнхенска фирма с безукорен звук и скандинавска концепция. Последният е с гост Джо Ловано, когото дори и българската публика можа да съзре на сцената на Първо студио, заедно с Биг бенда на БНР.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 4 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Магдалена Гигова – гурме пътешествие в Истанбул. • Килимарката Лидия Раева за закодираните послания и талисмани в чипровските килими и връзката им с..

публикувано на 03.12.20 в 16:15

Четвъртък, 3 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 час „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Втора част на концертния албум „My Foolish Heart – Live At Montreux“ на Кийт Джарет (пиано), Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (барабани) или прочутото трио „The Standards“. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде •..

публикувано на 02.12.20 в 18:23

Сряда, 2 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове и лирика от Калин Донков, Александър Петров, Любо Киров, Джони Мичъл, Роджър Уотърс, Дейвид Гилмър, Принс, Жорж Брасенс, съчетани с изпълнения на Стенли и Никол, „Пинк Флойд“, Джони Мичъл, Джордж Дюк,..

публикувано на 01.12.20 в 16:35

Вторник, 1 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Дамян Дала Торе квартет Концерт на Робърт Ландфермън, състоял се на джаз фестивал в Мюнхен на 23.01.2020. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Семейството на Виолета Иванова вижда и разчита на възможностите, които им дава..

публикувано на 30.11.20 в 15:28

Понеделник, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Манастирски предания: Преславски манастири от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Йоханес Цайнлер – орган, запис от Летния музикален фестивал в Каринтия, Австрия. В програмата: пиеси за орган от Й. С. Бах, В. А. Моцарт, Франц Шмид и..

публикувано на 29.11.20 в 08:05