Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощаваме се с Александър Томов

Още един голям български писател се пренесе в Голямата небесна библиотека. Александър Томов – писател на романи, автор на сценарии, започва своя творчески път със стихове. Александър Томов почина на 76-годишна възраст на 21 октомври 2020 г. Поклонението пред писателя е на 24 октомври от 14 ч. на Централните софийски гробища.

Ето какво сподели в "Артефир" доц. д-р Георги Цанков:

"Сашо цял живот се опитваше да чете "добрата азбука на битието" и в него крещеше душата на дете. В него бушуваха спомените и страхът, а тихите бездни родиха стиховете, новелите, романите и филмите, с които ще го запомним. 

Преди актуалната тематика той създаде една нова тема в българската литература. Във времето на тоталитарните безумия, когато се говореше за инфантилна проза, той създаде своята невероятна проза за крайния квартал, в който бушуваше съдбата на света. Неговите стихове "Квартал "Надежда", "Луминисцентни балади" и разказите и новелите му – "Елегия за птици", "Здрач и пепел", "Сянката на един сън" и "Есента на сърцето" – са нещо, което не се повтаря в нашата литература. Това е съдбата на аутсайдера, който има душата на поет и който е успял да струпа в себе си целия ужас и същевременно цялата красота на времето.

По-късно, когато вече се надявахме, че сме се освободили от цензурата, от мрака, започна да създава своите пророчески епопеи – "Корупция", "Новобогаташи", "Четвъртата власт". Много крайно уж интелектуални критици обвиняваха него и Христо Калчев, че са се поддали на масовия вкус, че обслужват непретенциозния читател. Но това са анатомични разрези на нашето време. 

Историческата му поредица – трилогията "Пурпур" – един друг жанр, който продължава, може би, търсенията на един такъв титан като Емилиян Станев.

Александър Томов беше човек с енциклопедична култура. Той всмукваше в себе си световната култура и същевременно излъчваше еманация на мъдрост и на красота в прозата и поезията си. 

Българската завист се прояви и по отношение на сценариите и филмите му. Наричаха Киноцентъра "Сашо-Томовата колиба", без да си дават сметка какви филми направи той с големи режисьори. Във всичките си филми Александър Томов, освен поет и мечтател, беше и реалист."

Александър Томов получи през 2014 година отличието "Златен век", носител е на Наградата за поезия "Владимир Башев", но той има и много награди за филмите си. Наградата на критиката на фестивала в Страсбург 1982 за "Елегия", наградата на Филмовия фестивал в Москва 1986 за "Характеристика"...

"Трябва да отбележим и изключителната му принципност. Той беше първият председател на СЕМ и го напусна страшно разочарован. Написа най-точните политически есета ("Новите варвари"), крайно ангажиран и невероятно честен творец." – коментира още доц. д-р Георги Цанков.

Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на парламента и негов председател от декември 1998 г. до август 2001 г. След 1997 г. преподава кинодраматургия в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и в Нов български университет. Александър Томов е автор на стихосбирки и политически романи, сценарист е на над 10 филма. Автор е на десетки книги, посветени на събитията и личности от годините на прехода. В тази категория са трилогиите му „Корупция", "Новобогаташи", "Арсения", "Четвъртата власт". Има и исторически романи – „Византийски лабиринт“ (2001), „Императрица Теофано“ (2003) и „Йешуа“ (2012). По негови сценарии са заснети едни от най-хубавите български филми от 70-те и 80-те години – "Елегия", "Романтична история", "Маргарит и Маргарита", "Смъртта може да почака", "Характеристика", "Мечтатели”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05