Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На Димитровден е храмовият празник. 

Любопитна е легендата, свързана с храма – той е бил заровен в земята, когато османците нахлули в християнските земи. Възможно е да са поискали църквата да бъде разрушена, но българите намерили решение и я покрили с пръст. Така тя останала непокътната. Според една версия, овчарче, което си пасе овцете, разравя с гегата си стърчащ от земята метален кръст и така в средата на XIX век църквата е открита наново.

За историята на църквата и как отбелязват в Пазарджик празника на 930-годишния храм „Свети Димитър“ разказва журналистът Павел Гълъбов в "Нашият ден":

"Съхранени са много малко от истинските стенописи, които са на 930 години минимум, защото голяма част от тях са били изкъртени още при разкриването на църквата. Хората тогава решават да си направят нови стенописи, боядисват храма в синьо... Чак след време учените разбират, че това е много ценна църква и решават да се възстанови оригиналът. Това става с кипърски дарителски фонд, който поема голяма част от реставрацията на църквата.

Според легендата самата църква е построена от дука на Филипопол Григорий Куркоа – през византийскто управление на България. Изкуствоведът Любен Домозетски изказва мнение, че църквата "Свети Димитър" е свързана с Баткунската крепост – вероятно е била храмът на войните."

Павел Гълъбов разясни, че църквата не е на музея – в България са останали 4 подобни църкви от XI-XII век – в Кюстендил, в Паталеница, в Земенския манастир и в гр. Рила. В Паталеница църквата не е на Общината, нито на Музея... и затова местните хора се грижат за нея. Има фейсбук група, телефон. Хората от читалището се грижат доброволно.

Баткунската крепост е била главният град за цялата Пазарджишка област през Средновековието. Група от ентусиасти, живеещи в село Паталеница, което през 1955 година се обединява с близкото Баткун, са решили да насочат общественото внимание към древната крепост Баткун, която е в окаяно състояние – чуйте разказа на Павел Гълъбов в звуковия файл.

Снимки - Фейсбук група Средновековна църква "Свети Димитър"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната..

публикувано на 22.01.21 в 14:15

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите ще преминат към ефективни протестни действия.  Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската..

публикувано на 22.01.21 в 12:15
Георги Киряков

Промяната на изборните правила през други закони е удар върху легитимността на изборите

Проучването на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи и посланията от брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.  Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население..

обновено на 22.01.21 в 11:35

Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание

По време на пандемия фитнес залите са затворени и много хора тренират навън. Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание е? Какви са задължителните неща, които трябва да се знаят за тренировка навън през зимата? Какви са ползите? За какво трябва да се внимава? Как трябва да бъдем облечени? Тренировките през зимата изискват повече..

публикувано на 22.01.21 в 10:55

Демографската катастрофа е резултат от трудовото и социалното законодателство

През 1905 г. на 22 януари е приет Законът за защита на женския и детския труд и по този начин се поставя началото на трудовото законодателство в България.   В действителност през 19 в. у нас не е имало никакво трудово законодателство, не са приемани закони, свързани със заплатите на работниците, продължителността на работния ден или почивката им – в..

публикувано на 22.01.21 в 09:45