Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сряда, 28 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Църковните събори – факти и загадки: Униятските събори на Средновековието

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
„Булевардът“. Песенна лирика от: Миряна Башева, Стефан Цанев, Пиер Деланое, Док Помус, Ричард  Пейдж, Джони Мичъл и Доналд Фейгън

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен, предимно инструментален фолклор от далечен Непал. Сред изпълнителите – певецът Кумар Баснет, Рам Шар и Ганеш Парияр (на местни инструменти), малки ансамбли за автентична музика.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Русанка Комитова, Даринка Цекова, Севда Симеонова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Кучешкото село“ от Джани Родари

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Моделът „сутрешен блок“ на журналиста Милен Цветков и какви са посланията 20 години след старта на „Здравей, България“ – коментар и звукови хроники.
• Бургас и общинския Център за социална рехабилитация и интеграция и какво постигна благотворителната изложба „Порив за полет“ – с Мина Джугларска, специалист в центъра.
• Банско рециклира и как всички заедно ще бъдат за природата в китното градче и популярна туристическа дестинация – с Ружа Рускова, специалист „Екология и чистота“ в Община Банско.
• В навечерието на Деня на будителите:
- Как от екзистенциалната ни тревожност се раждат будители – със социалния психолог д-р Пламен Димитров;
- Будители и будителство във философския смисъл на вековете и съвремието - с философа Тодор Тодоров.
• Главен герой: Доц. Анелия Касабова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - за участието на България в проекта „Европейския Левиатан“ и наследството на следвоенната медицина и общото благо, финансиран от Европейския съвет за научни изследвания ERC в категория „Синергия“ за 2019 година.
• Минути на редактора: Стая на приказките в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна.
• Представяне на изследване на поведенческите нагласи на хората в България във връзка с пандемията от Covid-19 – интервю с д-р Михаил Околийски
• Ревматоидни заболявания през есента – съвети и иновации в лечението от ревматолог

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Група Б.Т.Р с нов сингъл „Равносметка“ и два концерта в Sofia Live Club;
• Група „Фанданго“ представя „Като птиците“ – пилотния сингъл и песента, дала име на предстоящия нов албум, който се очаква да излезе до края на годината;
• Младата пловдивска група Two Hours Away излиза на сцената с дебютната си песен „Нямам сили“;
• След като пишe музика за други изпълнители, от началото на тази година Хриси Пачалова – Hrissie работи по собствени песни – първата записана е „Изпепели ме“;
• Борислав Петров представя „Приказки за джаза – рагтайм и суинг“ – първия музикален спектакъл от предстоящата поредица за историята на джаза;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Танцът на пингвините“: нов документален филм за красотата на Антарктида и сбъдването на мечтите. Гостуват Теодосий Спасов и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на ежегодните експедиции на България до Ледения континент.
• Изкуството да бъдем осъзнати: как да се справяме в новите условия на Ковид кризата? Среща с проф. Джон Кабат-Зин преди виртуалния семинар и премиера на четирите книги на американския автор от поредицата „Да дойдем на себе си: изцеление на себе си и света чрез осъзнатост“ вече и на българския книжен пазар.
• Джон Кабат-Зин е сред най-ярките фигури в движението за осъзнатост (mindfulness), основател на Програмата MBSR (Намаляване на стреса чрез осъзнатост), Клиниката за намаляване на стреса (1979 г.) и Центъра за осъзнатост в медицината, здравеопазването и обществото (1995 г.) в Медицинския факултет на Масачузетския университет. Почетен професор по медицина.
• „Империя на красотата. Мадам Рубинщайн“: Бойка Велкова с покана за най-новия си режисьорски проект в новия театрален салон на Мултимедийния център на БТА.
• „Невидимото. Визуализации отвъд паметта, въображението и симулираната реалност“ – изложба на Съюза на българските художници в галерия „Райко Алексиев“. Разговор с куратора проф. Станислав Памукчиев и проф. Васил Симитчиев.
• Галерия „Нирвана“ представя новото изложба „Момичетата на мечтите“ на Николай Панайотов. Среща с българския художник, който живее във Франция.
• „Фантастичен романс“ – Трендафила Трендафилова представя изложбата си живопис в галерия „Нюанс“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Лицата на театъра – Съюзът на артистите в България издаде фотоалбум, посветен на популярни и обичани актьори, озаглавен „100 лица на театъра“. Разговор с председателя на съюза Христо Мутафчиев и театралния режисьор Илко Ганев.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Под знака на музикалното кино“.
С музика из знакови киноленти на именития британски кинорежисьор Тони Палмър.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Златната орда – далечна и близка
Златната орда – държавното образувание, което се създава на бреговете на Волга след разпадането на голямата Монголска империя, ни се струва сякаш далечно и неотносимо към колизиите в българската история. Само обаче така ни се струва, тъй като макар и на хиляди километри от Балканския полуостров, събитията там рефлектират и върху нас. Достатъчно е само да споменем периода, когато татарите на беглербега Ногай от племето на мангутите се разпореждат като господари в земите ни, а синът му Чака се жени за дъщерята на цар Георги I Тертер и дори за кратко заема българския престол. Чака, както е известно, има незавидна съдба: Теодор Светослав Тертер, след като вижда пълчищата на хан Токту от рода на Чингизидите, който враждува с Чака, най-големия син на Ногай, пред Търновград, хвърля зет си в тъмница, където по негова заповед бива удушен, а главата му е изпратена в шатрата на Токту. Татарският предводител – получил каквото иска, оттегля войските си. Златната орда е забележителна и с друго: в нея се смесват волжките българи и монголите, за да се създаде народът, известен днес с етнонима татари. Дълго време Ордата упражнява властта си над древната Рус, докато при Иван Калита и особено при Иван III Василиевич Тъмния, правнук на Дмитрий Донски, Московското княжество постепенно отхвърля васалната си зависимост. Дотам, че през 1552 г. Иван IV Грозни завладява Казан и окончателно слага край на съществуването на Златната орда. Тя е образувание, родено от Великата степ и всички ритми на извержение от там на варварски номадски народи се отразяват и влияят както на Балканите, така и на цяла Европа. А какво точно е и как се случва това влияние, ще разберете от разговора с проф. Александър Николов, с проф. Калин Янакиев, с доц. Алексей Кальонски и д-р Георги Владимиров в предаването „Премълчаната история“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на ваксините
4 тема: Митове, истини и актуални дебати за ваксините

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Златните години на датската класическа музика
Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе.
Сред изпълнителите записани на диска са пианистите Бохумила Йедличкова, Нина Гаде, Анкер Блиме, ансамбъл „Trе musici“, струнен квартет „Копенхаген“, Кралският датски оркестър, Датският национален радио симфоничен оркестър.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с талантливи уърлд изпълнители от балтийския Север – Естония и Финландия. Сред тях: баладичния дует Тонис Маги и Тит Кикас, Мари Калкун, възпяващата красотите на южна Естония, чудесните дамски вокални квартети „Кардемимит“ и „Туулетар“, виртуозните акордеонистки Туулики Бартосик и Мария Каланиеми, Ула Питиярви с нейното „саами“ пеене от снежна Лапландия, дуетът Силия Роосе - Роберт Юриендал (вокал, електронни инструменти и музикален лък) и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• „Предизвикателствата пред съвременния творец“ – три гледни точки: на пианиста и композитор Боян Воденичаров, на Йожеф Йормени, пианист и изпълнител на съвременна музика от Лвов; и на композитора Михаил Големинов.
• Радиопремиера: Струнен квартет № 3 от Михаил Големинов в изпълнение на квартет „Големинов“
• Музика от Дьорд Куртаг и Валентин Бибик от рецитала на Йожеф Йормени на фестивала „Контрасти“ в Лвов
• Джазова линия: Импровизации на Боян Воденичаров

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Всичко живо е трева“ от Клифърд Саймък – 12 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Записи от седмото издание на фестивала „Радар“ във Варна – пианистът Стоимен Стоянов за сценичната комуникация между микроразказите на Светослав Тодоров и минималистичния подход към клавишите и радиопремиера на новата музикална пиеса Hollow на музикалния проект Nocktern на Стоимен;
• Пряко от Националния студентски дом – рецитал на британския пианист и композитор Ник Хъдсън: светът днес и песни за изолацията.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Класически хитове и песни от забавния жанр в транскрипция за вокални групи и хорове. Изпълнители са германските вокалисти от Slixs, британците от The King’ Singers и Voces8, и американският хор Conspirare със записи от албума A Company of Voices, с номинация за Grammy.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Нове – сърцето на легиона: Нове в артефакти от 1.00 до 2.00 часа БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Позитивният психолог Деница Андонова как се пътува с малки деца зад граница • Д-р Ана Пейкова, дерматолог, как..

публикувано на 26.11.20 в 16:53

Четвъртък, 26 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Зърнени култури: Царевицата – царицата на полето  и оризът – хлябът на Изтока от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Първата част на концертния албум „My Foolish Heart – Live At Montreux“ на Кийт Джарет (пиано), Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (барабани)..

публикувано на 25.11.20 в 09:56

Сряда, 25 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Непознатият свят на растенията: Плодни растения и зеленчукови култури от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песни и песенна лирика на: Петя Йорданова, Джон и Мишел Филипс, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов, Джон Бетис… Изпълнения на групите „Кукери” и..

публикувано на 24.11.20 в 16:05

Вторник, 24 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Покрив над главата: На сигурно място от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Робърт Ландфермън, състоял се на джаз фестивал в Мюнхен на 23 януари 2020 г. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Българският сорт зеле „Балкан“ е основна култура за..

публикувано на 23.11.20 в 10:37

Понеделник, 23 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Манастирски предания: Царски манастири – Мрачки и Драгалевски от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на квартет „Аполон Мусагет“, запис от фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. В програмата: Антонин Дворжак – Струнен квартет №..

публикувано на 22.11.20 в 08:25