Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртък, 29 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Хлябът – символика и култура: География на хляба

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Истории на ръба: За планините и сигурността, разговор с Милен Братанов, алпийски водач и републикански шампион по алпинизъм, за традициите и правилата във високата планина.
• Маршрути: Добре дошли в Земенския манастир, репортаж.
• Пътуване с деца: Вила Армира или една история от времето, когато изображението на горгона Медуза се е слагало в домовете, защото се е вярвало, че тя е покровител на семейството.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Алпийски мелодии и песни от Австрия и Швейцария. Сред участниците – Карл Хауер, гласовитите „Апетлонер Фрауен“, „Нойнкирхнер Танцмузи“, Манфред Щробл (хармоника), йодлерклуб „Алпийско цвете“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Сорина Богомилова, Деян Митев, Любен Захариев, Ангел Добрев и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Човекът и Колизеумът“ от Джани Родари

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• Спомен за полския поет Збигнев Херберт, който е роден на този ден.
• В деня на инсулта – разговор с невролога акад. Иван Миланов за превенцията и новите методи в лечението му.
• Разговор с директора на иновативното училище в с. Селановци, в което учат деца от различни етноси и с различни образователни потребности.
• Как изглежда животът в селата на Северозапдна България и има ли кой да се грижи за възрастните хора там – разговор с Милица Джанджова от „Резиденция „Баба“.
• Какво ни чака: как ще живеят земеделците в дигиталната ера? Среща с Божура Фиданска от Института по аграрна икономика.
• Човекът: В деня на бесарабските българи разговор с Петър Баранов от село Нов Троян, Украйна, учител и поет.
• Културни процеси: За адресите на любовта с Маги Гигова.
• Как младите хора от Перник и региона ще бъдат обучавани по предприемачество с цел постигане на умения за стартиране на собствен бизнес? Инициативата ще представят организаторите и: Българска платформа за международно развитие Центъра за развитие на устойчиви общности съвместно с Асоциацията на българските лидери и предприемачи.
• Какво можем да научим в осмото издание на Академията за лични финанси и инвестиране, кои са лекторите, къде и как ще се проведе и по какъв начин можем да участваме в нея?
• Какво представлява инициативата „Вдъхновяващите 5“ на Блумбърг тв България и по какъв начин подкрепя българската стартъп екосистема?
• Сигурни всеки ден: в Световния ден на псориазиса, който отбелязваме от 2004 година – как да се предпазим от заболяването във връзка с ползването на антибактериални препарати?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Избрани песни от албумите на бразилския актьор и певец Даниел Боавентура.
Изпълнява отличителни песни на Шарл Азнавур, Освалдо Фарес, Ранди Браун, Лион Ръсел, Консуело Веласкес, АББА, Клод Франсоа, Карлос Гардел, италиански и латиноамерикански шлагери. (втора част)

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Пред Деня на народните будители: за Антологията на Иван Вазов със съставител Борис Христов – разговор с Марин Бодаков
• „Лекции по философия в рамките на шест часа и четвърт“ от Витолд Гомбрович – разговор с Катерина Кокинова
• Дигитално издание на платформата Световен театър в София 2020  - разговор с театроведа Асен Терзиев
• „Раят е временно затворен. БОГ“ - ninavale – Нина Ковачева и Валентин Стефанов представят изложба в Грац, Австрия
• „Пълна анонимност“ – изложба живопис на Гълъб Гълъбов
• Изложба „Изкуство и политика – конфронтации и съжителства“ с творби на германския художник Ото Дикс заедно с работи на Хана Хьох, Гюнтер Юкер, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и Антони Райжеков. В галерия „Структура“, куратор Мария Василева.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
В годината на 30-ия си юбилей дружество „Родолюбец“ отново отбелязва Деня на бесарабските българи
Ако днес знаем доста повече за българските общности извън пределите на страната ни, голяма заслуга за това има Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“, основано на 15 януари 1990 г. По негова инициатива е възстановено и честването на Деня на бесарабските българи – 29 октомври – датата на освещаването през 1883 г. на храма „Свето Преображение Господне“ в Болград, построен изцяло със средствата и труда на местната българска общност. Запазването на езика и самосъзнанието на българите в чужбина, насърчаване на творчеството на български език, образованието на младите и поддържането на връзките със „старата родина“ са основните посоки в дейността на изцяло доброволческата организация. За юбилея на дружество „Родолюбец“ и Деня на бесарабските българи разговаряме с журналистката Наталия Петрова, съпредседателка на Дружеството, и др.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Вокални цикли“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
•Анатомията – наука, която умее да изненадва
Разговор с хирурга д-р Драгомир Дарданов, съавтор заедно с д-р Нина Нарлиева на книгата „Анатомията и анатомите през вековете“ за неизвестни факти, свързани с анатомията. С него търсим отговор на въпросите как изучаването на човешкото тяло се превръща в основа на медицината и физиологията, които познаваме днес, защо на анатомите се е налагало да плащат изключително висока цена за своите любими изследователски пристрастия и какво се крие зад откритите неотдавна нови елементи, включени в човешки органи и тъкани, известни като „дуа“ и „мезентерий“.
• Вечният двигател: д-р Тома Щилянов – защо според биолози от университета в Аделаида светлинното замърсяване и страхът от тъмнина в зряла възраст може да доведе до по-кратка продължителност на живота и до намалена репродуктивност?
• Златното сечение: молекулярният биолог доц. Милена Георгиева – светът чества 100 години от рождението на незаслужено забравената британска биофизичка Розалинд Франклин, взела активно участие при откриването на спиралата на ДНК.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов за петте най-често повтаряни на детето фрази, които могат да го превърнат в комплексиран възрастен.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Картините на Даниел Шулц
• Романи с ключ
• Книгите уигуе – история на корейските церемонии
• Катедралата в Калмар, Швеция

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
В предаването са включени класически хитове на Вивалди, Моцарт, Бизе, Равел, Пиацола, Уебър и други композитори в необичайни транскрипции, с участието на „звездни” изпълнители от нашето съвремие.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Концерт

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном избра
Записи от сезона на Софийската филхармония
Саша Гьотцел дирижира Симфония №4 от Густав Малер.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Всичко живо е трева“ от Клифърд Саймък – 13 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Уязвимост и смелост. Във динамичното време, в което живеем, често имаме усещането, че събитията се изплъзват от контрола ни, което ни кара да се чувстваме уязвими и несигурни. Защо за мнозина уязвимостта е синоним на слабост, с кои поведения се бронираме срещу усещането за уязвимост и как можем да пуснем контрола и да се радваме на живота без да го направляваме постоянно? За това ще говорим с Кремена Станилова е психотелесен психотерапевт с 14-годишен стаж в областта на психотелесната терапия.
• А сега внимавайте: новия албум на Pendragon

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 4 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Магдалена Гигова – гурме пътешествие в Истанбул. • Килимарката Лидия Раева за закодираните послания и талисмани в чипровските килими и връзката им с..

публикувано на 03.12.20 в 16:15

Четвъртък, 3 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 час „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Втора част на концертния албум „My Foolish Heart – Live At Montreux“ на Кийт Джарет (пиано), Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (барабани) или прочутото трио „The Standards“. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде •..

публикувано на 02.12.20 в 18:23

Сряда, 2 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове и лирика от Калин Донков, Александър Петров, Любо Киров, Джони Мичъл, Роджър Уотърс, Дейвид Гилмър, Принс, Жорж Брасенс, съчетани с изпълнения на Стенли и Никол, „Пинк Флойд“, Джони Мичъл, Джордж Дюк,..

публикувано на 01.12.20 в 16:35

Вторник, 1 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Дамян Дала Торе квартет Концерт на Робърт Ландфермън, състоял се на джаз фестивал в Мюнхен на 23.01.2020. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Семейството на Виолета Иванова вижда и разчита на възможностите, които им дава..

публикувано на 30.11.20 в 15:28

Понеделник, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Манастирски предания: Преславски манастири от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Йоханес Цайнлер – орган, запис от Летния музикален фестивал в Каринтия, Австрия. В програмата: пиеси за орган от Й. С. Бах, В. А. Моцарт, Франц Шмид и..

публикувано на 29.11.20 в 08:05