Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 29 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Хлябът – символика и култура: География на хляба

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Истории на ръба: За планините и сигурността, разговор с Милен Братанов, алпийски водач и републикански шампион по алпинизъм, за традициите и правилата във високата планина.
• Маршрути: Добре дошли в Земенския манастир, репортаж.
• Пътуване с деца: Вила Армира или една история от времето, когато изображението на горгона Медуза се е слагало в домовете, защото се е вярвало, че тя е покровител на семейството.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Алпийски мелодии и песни от Австрия и Швейцария. Сред участниците – Карл Хауер, гласовитите „Апетлонер Фрауен“, „Нойнкирхнер Танцмузи“, Манфред Щробл (хармоника), йодлерклуб „Алпийско цвете“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Сорина Богомилова, Деян Митев, Любен Захариев, Ангел Добрев и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Човекът и Колизеумът“ от Джани Родари

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• Спомен за полския поет Збигнев Херберт, който е роден на този ден.
• В деня на инсулта – разговор с невролога акад. Иван Миланов за превенцията и новите методи в лечението му.
• Разговор с директора на иновативното училище в с. Селановци, в което учат деца от различни етноси и с различни образователни потребности.
• Как изглежда животът в селата на Северозапдна България и има ли кой да се грижи за възрастните хора там – разговор с Милица Джанджова от „Резиденция „Баба“.
• Какво ни чака: как ще живеят земеделците в дигиталната ера? Среща с Божура Фиданска от Института по аграрна икономика.
• Човекът: В деня на бесарабските българи разговор с Петър Баранов от село Нов Троян, Украйна, учител и поет.
• Културни процеси: За адресите на любовта с Маги Гигова.
• Как младите хора от Перник и региона ще бъдат обучавани по предприемачество с цел постигане на умения за стартиране на собствен бизнес? Инициативата ще представят организаторите и: Българска платформа за международно развитие Центъра за развитие на устойчиви общности съвместно с Асоциацията на българските лидери и предприемачи.
• Какво можем да научим в осмото издание на Академията за лични финанси и инвестиране, кои са лекторите, къде и как ще се проведе и по какъв начин можем да участваме в нея?
• Какво представлява инициативата „Вдъхновяващите 5“ на Блумбърг тв България и по какъв начин подкрепя българската стартъп екосистема?
• Сигурни всеки ден: в Световния ден на псориазиса, който отбелязваме от 2004 година – как да се предпазим от заболяването във връзка с ползването на антибактериални препарати?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Избрани песни от албумите на бразилския актьор и певец Даниел Боавентура.
Изпълнява отличителни песни на Шарл Азнавур, Освалдо Фарес, Ранди Браун, Лион Ръсел, Консуело Веласкес, АББА, Клод Франсоа, Карлос Гардел, италиански и латиноамерикански шлагери. (втора част)

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Пред Деня на народните будители: за Антологията на Иван Вазов със съставител Борис Христов – разговор с Марин Бодаков
• „Лекции по философия в рамките на шест часа и четвърт“ от Витолд Гомбрович – разговор с Катерина Кокинова
• Дигитално издание на платформата Световен театър в София 2020  - разговор с театроведа Асен Терзиев
• „Раят е временно затворен. БОГ“ - ninavale – Нина Ковачева и Валентин Стефанов представят изложба в Грац, Австрия
• „Пълна анонимност“ – изложба живопис на Гълъб Гълъбов
• Изложба „Изкуство и политика – конфронтации и съжителства“ с творби на германския художник Ото Дикс заедно с работи на Хана Хьох, Гюнтер Юкер, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и Антони Райжеков. В галерия „Структура“, куратор Мария Василева.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
В годината на 30-ия си юбилей дружество „Родолюбец“ отново отбелязва Деня на бесарабските българи
Ако днес знаем доста повече за българските общности извън пределите на страната ни, голяма заслуга за това има Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“, основано на 15 януари 1990 г. По негова инициатива е възстановено и честването на Деня на бесарабските българи – 29 октомври – датата на освещаването през 1883 г. на храма „Свето Преображение Господне“ в Болград, построен изцяло със средствата и труда на местната българска общност. Запазването на езика и самосъзнанието на българите в чужбина, насърчаване на творчеството на български език, образованието на младите и поддържането на връзките със „старата родина“ са основните посоки в дейността на изцяло доброволческата организация. За юбилея на дружество „Родолюбец“ и Деня на бесарабските българи разговаряме с журналистката Наталия Петрова, съпредседателка на Дружеството, и др.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Вокални цикли“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
•Анатомията – наука, която умее да изненадва
Разговор с хирурга д-р Драгомир Дарданов, съавтор заедно с д-р Нина Нарлиева на книгата „Анатомията и анатомите през вековете“ за неизвестни факти, свързани с анатомията. С него търсим отговор на въпросите как изучаването на човешкото тяло се превръща в основа на медицината и физиологията, които познаваме днес, защо на анатомите се е налагало да плащат изключително висока цена за своите любими изследователски пристрастия и какво се крие зад откритите неотдавна нови елементи, включени в човешки органи и тъкани, известни като „дуа“ и „мезентерий“.
• Вечният двигател: д-р Тома Щилянов – защо според биолози от университета в Аделаида светлинното замърсяване и страхът от тъмнина в зряла възраст може да доведе до по-кратка продължителност на живота и до намалена репродуктивност?
• Златното сечение: молекулярният биолог доц. Милена Георгиева – светът чества 100 години от рождението на незаслужено забравената британска биофизичка Розалинд Франклин, взела активно участие при откриването на спиралата на ДНК.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов за петте най-често повтаряни на детето фрази, които могат да го превърнат в комплексиран възрастен.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Картините на Даниел Шулц
• Романи с ключ
• Книгите уигуе – история на корейските церемонии
• Катедралата в Калмар, Швеция

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
В предаването са включени класически хитове на Вивалди, Моцарт, Бизе, Равел, Пиацола, Уебър и други композитори в необичайни транскрипции, с участието на „звездни” изпълнители от нашето съвремие.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Концерт

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном избра
Записи от сезона на Софийската филхармония
Саша Гьотцел дирижира Симфония №4 от Густав Малер.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Всичко живо е трева“ от Клифърд Саймък – 13 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Уязвимост и смелост. Във динамичното време, в което живеем, често имаме усещането, че събитията се изплъзват от контрола ни, което ни кара да се чувстваме уязвими и несигурни. Защо за мнозина уязвимостта е синоним на слабост, с кои поведения се бронираме срещу усещането за уязвимост и как можем да пуснем контрола и да се радваме на живота без да го направляваме постоянно? За това ще говорим с Кремена Станилова е психотелесен психотерапевт с 14-годишен стаж в областта на психотелесната терапия.
• А сега внимавайте: новия албум на Pendragon

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10