Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маша Илиева – деликатната прима

Снимка: operasofia

Би трябвало да е свикнала със светлината на прожекторите и възхищението на публиката, но поразява със скромността и вглъбеното си отдаване на изкуството. Маша Илиева се е превъплътила във всички големи роли в балета, единствено чужда ѝ е ролята на капризна прима в живота. 

Мария Илиева познава големия успех, но е платила и високата му цена. Всички сме чували, че изкуството иска жертви, но за балета е особено вярно, защото той изисква строго посвещение, физически лишения и изтощение, травми.

Илиева познава всеки един аспект на балетното изкуство. Минала е през кордебалета, за който казва, че е голяма школа. Триумфирала е на сцената в най-желаните роли. След което се занимава с режисура и балетна педагогика. 

През кариерата си Мария Илиева се е изправяла пред различни трудности и е преодолявала най-различни препятствия. Това като че ли подхранва у нея една спокойна увереност, че с упоритост и много работа ще преодолее и този изключително тежък момент.

Примабалерината Маша Илиева е репетитор и режисьор в Софийската опера и балет и преподавател по Исторически танци в Държавната музикална академия - София. Тя е магистър по балетна режисура и доктор по детска балетна педагогика. Огромния си преподавателски опит изгражда с практиката в своята Балетна школа "Маша Илиева". Тя е възпитаничка на легендарната академия „Ваганова“ в Санкт Петербург и е сред най-ярките имена в съвременния български балет. 

През 2009 г. се оттегля от сцената, но ценителите на изящното изкуство помнят силните ѝ въздействащи изпълнения на главните роли в "Лебедово езеро", "Спящата красавица", "Жизел", "Силфида", "Лешникотрошачката", "Дон Кихот" и др. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58
Емил Джасим

Емил Джасим: Историята е благодатна в създаването на критично мислене

Във време, в което исторически наративи биват изопачавани с цел манипулация, в което се появяват все повече бели петна в българското историческо самосъзнание, обучението по история в училище е особено важно предизвикателство. В "Нашият ден" Емил Джасим , учител по история с ярко изразена обществена позиция, говори за необходимостта в представите на..

публикувано на 18.04.24 в 10:30

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53

200 произведения на Салвадор Дали в Ямбол

За първи път жителите и гостите на Ямбол имат уникалната възможност да видят оригинални произведения на Салвадор Дали в рамките на изложбата Design Works. Изложбата представя около 200 оригинални творби на художника, включително литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, копринени вратовръзки, ситопечат върху коприна, разпределени в..

публикувано на 17.04.24 в 12:11