Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Станислава Ризова - Съни: Бъдещето на театъра е в миксирането на жанрове

| обновено на 06.11.20 в 12:30

Главен герой в "Нашият ден" е една усмихната млада дама. Драматургът и режисьор Станислава Ризова - Съни. Родена е в Кюстендил, завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" – специалност драматургия, сега учи магистратура музикално-сценична режисура в НМА "Панчо Владигеров". От години се занимава с театър, дигитална графика и писане на различни текстове – драматургия, анализи, критика за сценични произведения, реализирала е като режисьор различни продукции. Има 6 авторски постановки – първите три са адаптации на приказки, а последващите са в стила на комедията с абсурдистки елементи. Пълни салони... Сериозна биография в областта на сценичините изкуства. 

Наградите

"Наградите са едно признание. Но не смятам, че, що се отнася до театралното изкуство, ние трябва да се състезаваме. Нека не забравяме, че най-големият съдник е публиката и за мен е изключително важно, когато след всяка пиеса виждам изправени на крака хора, които ръкопляскат. Това е истинското признание – когато си направил нещо и то се оценява от хората, и те го съпреживяват заедно с теб."

Началото

"От дете мечтата ми е била да се занимавам с изкуство – писане на текстове, режисура, правене на анимации... Моите родители от съвсем малка ме водеха на представления и изложби. Най-яркият ми спомен е от 3-годишна възраст, когато ме заведоха на "Царицата на чардаша" в Музикалния театър. Това отключи моята страст към музикално-сценичното изкуствоЗапочнах да се занимавам с театър на 10-11 години. Когато станах на 16, преработихме с приятели моята любима приказка "Пепеляшка". Поставихме и първата ми постановка "Принцеса Кагуя", после и обработката на "Пепеляшка". Някак чрез адаптациите на сцена на различни приказки започна моето театрално пътешествие

Смесването на жанрове

Обожавам мюзикъли, оперета, опера... Старая се това да присъства и в моите авторски постановки. Напоследък се стремя да миксирам повече жанрове. Смятам, че бъдещето на театъра е в миксирането на жанрове

Театърът и Covid-19

"Театърът не за първи път преживява подобна криза, историята го е показала... Аз не се притеснявам, защото хората имат нужда от театър. Сигурна съм, че човек не може без театър, не може без изкуство. Вярвам, че хората са добри. Вярвам, че какъвто и да стане светът, хората въпреки всичко ще запазят добротата в сърцата си и заедно ще излезем от всяка ситуация."

Най-новият проект – "Пиеро"

"Пиеро" е най-сложният проект, който съм правила, и не само защото драматургията е написана с много лично отношение, но тя смесва и много различни похвати, които досега не съм използвала в свои пиеси. Това е музикална комедия (като жанр), в която (различно от предишните ми пиеси) има известна доза лирика. Надявам се да докосна зрителските сърца не само с историята, но и с визуалната концепция на пиесата. Накратко историята е съсредоточена върху Тони – млад драматург, който се сблъсква с реалността в театъра. Всеки, който се занимава с театър, знае какво имам предвид. Пиеро, тъй като една от основните сюжетни линии е за разказа на Мопасан "Пиеро". Мотивът е преплетен в много различни аспекти и макар че не е водещ, той е ключов. Изключително съм щастлива и за мен е огромна чест, че именно Румен Бояджив-син пише музиката за тази пиеса. Артисти от музикалния театър участват, детската вокална група "Калпазани"... Смятам, че тази различна комбинация от толкова много талантливи и разнообразни артисти ще допринесе за цялостната постановка. 

Съни очаква премиерата да бъде през март в София, надява се и на турнета – въпреки трудностите, които се явяват непрекъснато заради пандемията. Мечтае да прави пиеси – колкото се може повече пиеси – на различни сцени, на различни места с различни хора. "В това намирам смисъла и това ме кара да се чувствам наистина жива и наистина добре." – казва Станислава Ризова - Съни. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Снимки – Теодора Тодорова и личен архив на Станислава Ризова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35