Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Станислава Ризова - Съни: Бъдещето на театъра е в миксирането на жанрове

| обновено на 06.11.20 в 12:30

Главен герой в "Нашият ден" е една усмихната млада дама. Драматургът и режисьор Станислава Ризова - Съни. Родена е в Кюстендил, завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" – специалност драматургия, сега учи магистратура музикално-сценична режисура в НМА "Панчо Владигеров". От години се занимава с театър, дигитална графика и писане на различни текстове – драматургия, анализи, критика за сценични произведения, реализирала е като режисьор различни продукции. Има 6 авторски постановки – първите три са адаптации на приказки, а последващите са в стила на комедията с абсурдистки елементи. Пълни салони... Сериозна биография в областта на сценичините изкуства. 

Наградите

"Наградите са едно признание. Но не смятам, че, що се отнася до театралното изкуство, ние трябва да се състезаваме. Нека не забравяме, че най-големият съдник е публиката и за мен е изключително важно, когато след всяка пиеса виждам изправени на крака хора, които ръкопляскат. Това е истинското признание – когато си направил нещо и то се оценява от хората, и те го съпреживяват заедно с теб."

Началото

"От дете мечтата ми е била да се занимавам с изкуство – писане на текстове, режисура, правене на анимации... Моите родители от съвсем малка ме водеха на представления и изложби. Най-яркият ми спомен е от 3-годишна възраст, когато ме заведоха на "Царицата на чардаша" в Музикалния театър. Това отключи моята страст към музикално-сценичното изкуствоЗапочнах да се занимавам с театър на 10-11 години. Когато станах на 16, преработихме с приятели моята любима приказка "Пепеляшка". Поставихме и първата ми постановка "Принцеса Кагуя", после и обработката на "Пепеляшка". Някак чрез адаптациите на сцена на различни приказки започна моето театрално пътешествие

Смесването на жанрове

Обожавам мюзикъли, оперета, опера... Старая се това да присъства и в моите авторски постановки. Напоследък се стремя да миксирам повече жанрове. Смятам, че бъдещето на театъра е в миксирането на жанрове

Театърът и Covid-19

"Театърът не за първи път преживява подобна криза, историята го е показала... Аз не се притеснявам, защото хората имат нужда от театър. Сигурна съм, че човек не може без театър, не може без изкуство. Вярвам, че хората са добри. Вярвам, че какъвто и да стане светът, хората въпреки всичко ще запазят добротата в сърцата си и заедно ще излезем от всяка ситуация."

Най-новият проект – "Пиеро"

"Пиеро" е най-сложният проект, който съм правила, и не само защото драматургията е написана с много лично отношение, но тя смесва и много различни похвати, които досега не съм използвала в свои пиеси. Това е музикална комедия (като жанр), в която (различно от предишните ми пиеси) има известна доза лирика. Надявам се да докосна зрителските сърца не само с историята, но и с визуалната концепция на пиесата. Накратко историята е съсредоточена върху Тони – млад драматург, който се сблъсква с реалността в театъра. Всеки, който се занимава с театър, знае какво имам предвид. Пиеро, тъй като една от основните сюжетни линии е за разказа на Мопасан "Пиеро". Мотивът е преплетен в много различни аспекти и макар че не е водещ, той е ключов. Изключително съм щастлива и за мен е огромна чест, че именно Румен Бояджив-син пише музиката за тази пиеса. Артисти от музикалния театър участват, детската вокална група "Калпазани"... Смятам, че тази различна комбинация от толкова много талантливи и разнообразни артисти ще допринесе за цялостната постановка. 

Съни очаква премиерата да бъде през март в София, надява се и на турнета – въпреки трудностите, които се явяват непрекъснато заради пандемията. Мечтае да прави пиеси – колкото се може повече пиеси – на различни сцени, на различни места с различни хора. "В това намирам смисъла и това ме кара да се чувствам наистина жива и наистина добре." – казва Станислава Ризова - Съни. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Снимки – Теодора Тодорова и личен архив на Станислава Ризова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17