Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Не знам страна, която да е спряла военнноотбранителните си програми

Правителството одобри покупката на два патрулни кораба на стойност 1 млрд. лева. Военното министерство избра поръчката да бъде изпълнена от германската компания "Люрсен", а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин".

Италианската корабостроителница Финкантиери", която също участва в процедурата, твърди, че има сериозни и груби нарушения на процедурата.

Темата за закупуването на бойните кораби по време на пандемична криза коментира в "Нашият ден" бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

"За разлика от купуването на бойни самолети, при корабите има възможност за разсрочено плащане за 8 години, каза той. Ще има едно първоначално плащане – 171 млн. лева и нататък според разчета."

Найденов смята, че бойната техника трябва да се подновява, независимо от икономическата ситуация в страната.

"За да се поддържа боеспособност, са нужни средства, техника и хора – ако ограничите средствата, възникват проблеми с техниката и с хората, следва ерозия на способностите и изпълнението на задачите и се стига до повишаване на риска за сигурността на страната.

Независимо от кризата не знам страна, която да е спряла военнноотбранителните си програми. Даже има увеличение. Аз не пледирам за увеличаване на военните разходи, но поне за запазването им", каза Найденов.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Агов: Тези избори не решиха кризата

Седмица след изборите за нов парламент основният въпрос отново е „кой“. В обръщенията си след изборите премиерът се извини два пъти на медиите, но не стана ясно за какво. Може би защото извинението бе направено пак през социална мрежа, а той бе недостъпен за въпроси. Лидерът на втората политическа сила Слави Трифонов също един вид се извини,..

публикувано на 11.04.21 в 16:45

Възпитанието като важен отличителен обществен белег

Отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб – на това правило се подчиняват добрият стил на живот и всички кодове на поведение в обществото. Етикетът и протоколът са зависими от мултикултуралните традиции и обичаи, свързани с бизнеса и общуването. Те съчетават традиции, логика, грамотност, удобство и учтивост и са плод на много..

публикувано на 11.04.21 в 12:05
Лествицата на добродетелите, икона от Синайския манастир, XII век

За покаянието, поста и молитвата

В евангелското четиво от тази неделя единствено през Великия пост директно се говори за нуждата от поста и молитвата, за тяхното огромно значение за живота на вярващия. Свързано ли е това с чествания днес св. Иоан Лествичник и защо? Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За н ашата стълба към небето. Защо у..

обновено на 11.04.21 в 11:00

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54