Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво да правим с „втората“ пенсия

Снимка: Ани Петрова, БНР

Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регламентират сроковете и формите за изплащане на втора пенсия.

Законопроектът предвижда три вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от частните фондове, в които за втора пенсия се осигуряват работещите, родени след 31 декември 1959 година. Това са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата и еднократно изплащане.

Първите осигурени във втория пенсионен стълб ще придобият право на допълнителна пожизнена пенсия за старост през 2021 г. – за жените, и през 2024 г. – за мъжете. Ощетени ще са жените родени 60-61, които не са си прехвърлили универсалните фондове към НОИ, с което пенсията намалява с около 15-20%.

"Тук е ролята на държавата да помисли дали да позволи на първите, които ще се пенсионират, да си прехвърлят парите към НОИ, за да не бъдат ощетени или да се преразгледа формулата в НОИ за начина, по който се намалява индивидуалният коефициент. Универсалните пенсионни фондове за бъдещите пенсионери, за младите хора, които сега започват работа или са на 30-40 години, имат логика да се запазят, защото ще натрупат средства поне 40 години и със сигурност тогава нещата ще стоят по съвсем различен начин", коментира Цветанка Гинева, управител на фирма за пенсионни услуги и консултации, бивш главен експерт в НОИ.

"Ако един човек ще бъде на минимална пенсия, няма смисъл да прехвърля средствата от Универсалния фонд – това е единият случай, когато няма смисъл в това прехвърляне.

Вторият случай е, когато става въпрос за млади хора с малки деца, защото Универсалният пенсионен фонд се наследява 100%. При младите хора с инвалидна пенсия и тези с максимални осигурителни доходи – това са случаи, при които е важно да се помисли добре има ли смисъл от прехвърляне на фонда", каза Гинева.

Също е важно всички лица преди пенсиониране да си уточнят всички периоди на осигуряване, да се консултират със специалист и да подготвят предварително всички нужни документи."

Чуйте съветите на Цветанка Гинева, както и Ралица Пандурска, преподавател в катедра „Човешки ресурси и социална защита“ на Университета за национално и световно стопанство. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Щерьо Ножаров

Щерьо Ножаров: България има нужда от агресивна промяна на икономическата политика

Националният план за възстановяване и устойчивост представя вижданията на правителството и обществото за начина, по който трябва да бъдат адресирани структурни проблеми в икономиката, чрез вътрешно съгласувана и последователна комбинация от реформи и инвестиции.  Интелигентна индустрия, кръгова и нисковъглеродна икономика, биоразнообразие, устойчиво..

публикувано на 04.12.20 в 13:00

Бъдете състрадателни и милосърдни

Владина Цекова е превеждала слушателите през Камино. Този път, като гостенка на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден", тя ни превежда по друг път, този на преболедуването на Covid-19 – от първите симптоми до приема в болница. Като всеки път и този предлага изпитания, но и срещи с истински Хора и важни житейски уроци. "Не позволявам пред мен да се..

публикувано на 04.12.20 в 11:38

15 години частно съдебно изпълнение в България

Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на отбелязването на 15 години частно съдебно изпълнение в България 12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите държавата и общините от 2005 г. Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на..

публикувано на 04.12.20 в 11:30
Христо Панчугов

Панчугов: Потенциалът на правителството и приоритетите на обществото се разминават

Националният план за възстановяване и устойчивост – каква е пресечната точка между посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК? Политологът Христо Панчугов даде в "Нашият ден" своята оценка за този план: "Това лято – на протести, на отсъстващ от управлението на държавата премиер, на безтегловност от страна на министрите поради липса на..

публикувано на 04.12.20 в 10:45
Юлиана Николова

Юлиана Николова: В нашия български план няма реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост – посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК. "В условия на висока степен на несигурност, породена от Covid-19 пандемията, ограничаването и контрола на разпространението й, както и справянето с извънредните последици от нея са основни задачи на правителството. Настоящата ситуация..

публикувано на 04.12.20 в 10:20