Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пълната анонимност и посланията на Гълъб Гълъбов

7
Гълъб Гълъбов
Снимка: Ани Петрова

В галерия „Стубел“ се представя новата самостоятелна изложба на художника Гълъб Гълъбов, назована „Пълна анонимност“. Показаните 20 живописни платна в различни техники и само една голямо-форматна картина, „Наздраве“, създадена преди години, говори какъв път е изминал авторът, и че със сегашните си творби той е коренно различен (впрочем от 2012 г. той не е представял своя изложба в София).


Във всяко от платната присъства човешка фигура, оголена и различна, с анонимни човешки лица, вписани органично в даден пейзаж. Заглавия като „Разговор в зелено“, „Отчуждение“, „За пътя без път“, „Пълна анонимност“, „Някъде набизо“ – една картина акрил със сложна техника, с пълнители, за които художникът казва: „...Това са частици образност или усещане за нещата, заседнали в моя спомен или въображение, мисли, които ме вкарват в някакви преживявания“.

Какво още допълва за своята изложба „Пълна анонимност“, чуйте от самия Гълъб Гълъбов.


Винаги е интересно да чуем свой колега и приятел, уважил твоето събитие, как оценява нещата, които показваш. В случая „Артефир“ се обърна към неговата колежка Надежда Олег Ляхова за кратки думи.Изложбата „Пълна анонимност“ на Гълъб Гълъбов в галерия „Стубел“ може да бъде разгледана до 20 ноември 2020 г.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Български знаци в далечен Китай

Музеят за графика на Китай, Гуанлан, Шенджен е Меката на графичното изкуство не само за тази източна страна, но и за световните тенденции в графичното изкуство. В момента там се представя един мащабен проект – „Графика от Централна и Източна Европа“. Това изложение дава още една възможност – извън наложилото се като номер едно Международно биенале на..

публикувано на 24.02.21 в 16:09

Актрисата Даниела Викторова: Актьорската професия изисква отдаденост и къртовски труд

„Първата ми среща с Варненския театър беше още в детските ми години, когато гледах няколко спектакъла на Детската театрална студия към театъра, с ръководители Райко и Данаил Райкови. През 1992-ра година попаднах в школата към Драматичен театър – Варна, която беше създадена от тогавашния директор Коста Бандутов, две години бях в тази школа и поех към..

публикувано на 24.02.21 в 16:05

На кино и изложба в Чешкия център в София

Със специална селекция от филми, на които Павел Юрачек е сценарист или режисьор, ще участва Чешкият център в юбилейния 25-и София Филм Фест. Прожекциите са част от съпътстващата програма на фестивала. Кои са събитията, предстоящи в Чешкия център в София. Директорът на Центъра  Дагмар Остранска  разказва за инициативи в “Артефир“...

публикувано на 24.02.21 в 15:08

„Бесове“ в памет на проф. Снежина Танковска

Спектакълът „Бесове“ има премиера тази вечер в Театър НАТФИЗ. Представлението е в памет на проф. Снежина Танковска и е дипломен спектакъл на студентите от последния ѝ клас в Театралната академия. Постановката по пиесата на Албер Камю и по едноименния роман на Достоевски се оказа последният проект на проф. Танковска, която ни напусна в края на..

публикувано на 24.02.21 в 14:37

Седмата песен от проекта „Пеещи артисти“ с премиера в „Артефир“

„Ще бъдем различни“ с музиката на Борис Карадимчев, по текст на Венелин Пройков, е седмата песен от проекта „Пеещи артисти“. Изпълняват я актьорите Мая Бежанска и Даниел Цочев. Песента е в памет и почит към Борис Карадимчев и Тодор Колев. Затова неслучайно в нея са добавени и техните гласове. Песента е написана преди много години от Борис Карадимчев,..

публикувано на 24.02.21 в 09:20