Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пълната анонимност и посланията на Гълъб Гълъбов

7
Гълъб Гълъбов
Снимка: Ани Петрова

В галерия „Стубел“ се представя новата самостоятелна изложба на художника Гълъб Гълъбов, назована „Пълна анонимност“. Показаните 20 живописни платна в различни техники и само една голямо-форматна картина, „Наздраве“, създадена преди години, говори какъв път е изминал авторът, и че със сегашните си творби той е коренно различен (впрочем от 2012 г. той не е представял своя изложба в София).


Във всяко от платната присъства човешка фигура, оголена и различна, с анонимни човешки лица, вписани органично в даден пейзаж. Заглавия като „Разговор в зелено“, „Отчуждение“, „За пътя без път“, „Пълна анонимност“, „Някъде набизо“ – една картина акрил със сложна техника, с пълнители, за които художникът казва: „...Това са частици образност или усещане за нещата, заседнали в моя спомен или въображение, мисли, които ме вкарват в някакви преживявания“.

Какво още допълва за своята изложба „Пълна анонимност“, чуйте от самия Гълъб Гълъбов.


Винаги е интересно да чуем свой колега и приятел, уважил твоето събитие, как оценява нещата, които показваш. В случая „Артефир“ се обърна към неговата колежка Надежда Олег Ляхова за кратки думи.



Изложбата „Пълна анонимност“ на Гълъб Гълъбов в галерия „Стубел“ може да бъде разгледана до 20 ноември 2020 г.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Кабаков, директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“

Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък вече има собствена театрална сграда

След като дълго време театралната трупа в Казанлък нямаше собствена сграда, на която да се изявява, то вече има преустроена собствена театрална зала, от бившата общинска кинозала. Първото представление, което се играе на новата сцена е премиерното „Чудомирови радости и неволи“. Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък ще изгрее премиерно..

публикувано на 09.05.21 в 08:35

„Порталът“, с който зрителите могат да пътуват във времето

След като дълго е пътувал назад във времето физикът и пътешественик доц. Димо Троянов - Джингиби, който единствен носи знанието за „Порталът“, за първи път се озовава в своята София 40 години напред. Това от своя страна дава възможност на племенника му – криминалният психолог Крум Бонев, да се пренесе в 1979 година, за да осуети убийството на една..

публикувано на 08.05.21 в 17:35
Калина Христова

Калина Христова: Илюстрирам в дълбочина човешката душа

„Преобразяване“ – и в преносния и в буквален смисъл е същността на самостоятелната изложба на художничката Калина Христова, която можете да видите в галерия „Литъл Бърд плейс“. Преобразяване, защото продължава визуалните изследвания на авторката в областта на портретната рисунка, навлизайки още по-дълбоко в силните преживявания и човешките емоции в..

публикувано на 08.05.21 в 10:05
Петър и Георги Папакочеви

Сенките на забравените прадеди

„Сенките на забравените прадеди“ е възможна гледна точка към албуми, кутии или кашони със стари фотографии. Когато обаче фотографските архиви прехвърлят личното пространство, когато в тях се съхраняват забележителни състояния на забележителни личности, направени по забележителен начин, „прадедите“ придобиват статута на иконни образи, персонажи от..

публикувано на 07.05.21 в 19:45
Националните награди за сценични изкуства – „Икар“

Ива Тодорова: В театъра се експериментира смело, има вдъхновение

Въпреки трудните условия, в които театрите работят в последната година, Съюзът на артистите в България вече обяви номинациите за тазгодишните награди „Икар“. За 47-и път те ще бъдат присъдени на най-добрите постижения в сценичните изкуства. „Годината беше трудна и различна, но колкото и странно да звучи, тази година са излезли 90 нови..

публикувано на 07.05.21 в 14:05