Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

Снимка: Община Силистра

"Мерките закъсняха с три седмици", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано. 

"В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на заразата. Щяхме да избегнем тази висока смъртност, ако бяхме взели мерки навреме.

Но има и друго: Министерството на здравеопазването е оставено само да води битката и трябва всички да го подкрепим в усилията му да ограничи заразата и да намалим тази ужасяваща смъртност. 35 учители починаха за 2 месеца, 45 са починалите лекари – това е неописуемо.

Най-критичните точки са заведенията и училищата. Трябва да спрем всички контакти, които могат и да се избегнат, с цел да спасим живот.

Има критична инфраструктура, която няма как да спре да работи – няма как да си представим живота без ток, парно, вода, интернет, медии. Структуроопределящите отрасли трябва да продължат да работят, но всичко друго трябва да спре.

Първият ефект от затварянето може да се усети след 8 дни, но решително намаляване на случаите след 28 дни – два инкубационни периода.

Намаляване на смъртните случаи ще се види чак три седмици след намаляване на заразените и поне месец ще сме свидетели на притеснителна рекордна смърт", гласи мрачната прогноза на Стоилчев.

Преди края на януари не е разумно на отваряме университетите.

Хората, които работят в критичната инфраструктура, трябва да могат да изпращат децата си на училище – лекари, полицаи, както се прави в много европейски страни, но всичко друго трябва да остане затворено.

Най-рано края на януари може да се мисли за отваряне и този път то трябва за стане много плавно, стъпка по стъпка. Защото влизаме и в сезона на гриповете и ще се окажем в невъзможност да управляваме кризата.

Но е важно да проумеем, че не сме във война със страха, а сме във война с риска да не можем да овладеем положението още дълго" – каза Георги Стоилчев, социолог, образователен експерт, част от проекта „Наука в кризата“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22