Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

Снимка: Община Силистра

"Мерките закъсняха с три седмици", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано. 

"В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на заразата. Щяхме да избегнем тази висока смъртност, ако бяхме взели мерки навреме.

Но има и друго: Министерството на здравеопазването е оставено само да води битката и трябва всички да го подкрепим в усилията му да ограничи заразата и да намалим тази ужасяваща смъртност. 35 учители починаха за 2 месеца, 45 са починалите лекари – това е неописуемо.

Най-критичните точки са заведенията и училищата. Трябва да спрем всички контакти, които могат и да се избегнат, с цел да спасим живот.

Има критична инфраструктура, която няма как да спре да работи – няма как да си представим живота без ток, парно, вода, интернет, медии. Структуроопределящите отрасли трябва да продължат да работят, но всичко друго трябва да спре.

Първият ефект от затварянето може да се усети след 8 дни, но решително намаляване на случаите след 28 дни – два инкубационни периода.

Намаляване на смъртните случаи ще се види чак три седмици след намаляване на заразените и поне месец ще сме свидетели на притеснителна рекордна смърт", гласи мрачната прогноза на Стоилчев.

Преди края на януари не е разумно на отваряме университетите.

Хората, които работят в критичната инфраструктура, трябва да могат да изпращат децата си на училище – лекари, полицаи, както се прави в много европейски страни, но всичко друго трябва да остане затворено.

Най-рано края на януари може да се мисли за отваряне и този път то трябва за стане много плавно, стъпка по стъпка. Защото влизаме и в сезона на гриповете и ще се окажем в невъзможност да управляваме кризата.

Но е важно да проумеем, че не сме във война със страха, а сме във война с риска да не можем да овладеем положението още дълго" – каза Георги Стоилчев, социолог, образователен експерт, част от проекта „Наука в кризата“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки.  Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория. Виктор Балабанов ,..

публикувано на 26.01.21 в 13:35

Хипотерапията и децата със специални образователни потребности

Какво не знаем за хипотерапията и как тя помага на деца със специални образователни потребности? Как любовта към децата, конете и природата могат да се съчетаят в помощно средство за родители, учители и деца? Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, разказва повече в "Нашият ден": " Хипотерапията е научен метод, който все повече се налага..

публикувано на 26.01.21 в 12:35
Снимката е илюстративна

Отива си времето на минималните осигурителни прагове за икономически дейности

Минимални осигурителни доходи и двата стълба на пенсионната система в България.  Минималната заплата от 1 януари 2021 г. е 650 лева – с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в..

обновено на 26.01.21 в 11:30
Иво Инджов

Медийната система и журналистическата култура в България

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект „Медийната система и журналистическа култура в България“.  Политологът и ръководител на проекта доц. Иво Инджов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“ обяснява повече в "Нашият ден". " Ситуацията на медиите в България никак не е за завиждане. Има много проблеми, свързани с политически,..

публикувано на 26.01.21 в 09:50

Светослав Витков: Борбата в човешкия живот дава неговия смисъл

Каква е изборната 2021 г. през очите на рожденика  Светльо Витков, вокалист на група „Хиподил“ и председател на партия „Глас народен“. " Рождените дни са да се събереш с приятели... Иначе какво – да седнеш да плачеш ... Рождените дни след определена възраст започват да увеличават числото по начин, по който човек се замисля и трябва да се прибере вкъщи и..

публикувано на 26.01.21 в 08:40