Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 25 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатият свят на растенията: Плодни растения и зеленчукови култури

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песни и песенна лирика на: Петя Йорданова, Джон и Мишел Филипс, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов, Джон Бетис… Изпълнения на групите „Кукери” и „Атлас”, дует „Карпентърс”; вокалните квартети „Сингърс Ънлимитид”, Мамас енд Папас”, „Уест Коуст Ол Старс“

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодична музика от Зеления остров – Ирландия. Сред изпълнителите: Пади О‘Конър, „Туламор Сейли бенд“, групи за автентичен фолклор.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янко Шибилев, Йордан Гемеджиев, братя Виденови и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Рижата крава“ от Памела Травърз

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Мирът и Орденът на Британската империя в трактовките на Джон Ленън - коментар.
- В деня на Свети Климент Охридски и патронния празник на Софийския университет – за смисъла от висше образование, рейтингите, докторантите и протестите – с доктора по политология и един от лидерите на Ранобудните студенти от 2014 година Ивайло Динев.
• В Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените – за ескалацията на напрежението по време на криза, психологическата помощ и защита, законодателството и преодоляването на критичните моменти в диалога за адекватни решения – с участието на: д-р Росанка Венелинова, психолог и изпълнителен директор на фондация „Център Надя“, Геновева Тишева – юрист, Карло Луканов – юрист и представител на фондация „Бащи за отговорно родителство“.
• Главен герой: Мануела Малеева – за висшия пилотаж в тениса, семейството, обществото, политиката и какво е да бъдеш жена във времена като днешните.
• Минути на редактора: за убежищата на жени и деца, пострадали от домашно насилие – включване от кризисен център „Самарянска къща“ в Стара Загора.
• На територията на възможната бедност: какви предпоставки за нея създават „социалния“ бюджет 2021 година и мерките срещу разпространението на Ковид-19. Разговор със социалния икономист и представител на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов, и с председателя на българската „Антибедност мрежа” проф. Духомир Минев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Дни преди началото на астрономическата зима, певицата Прея пусна официалното видео към новата си песен „Пожар“ – първи сингъл от предстоящия втори албум, който ще излезе догодина;
• Елена Сиракова – една от финалистите в тазгодишното издание на “Гласът на България”, представя дебютен мини албум и ново видео;
• Новият сингъл на продуцентския тандем Fabrizio Parisi и The Editor “Until The Next Time“ е с вокалите на британеца Daniel Picknell;
• Новият петнадесети студиен албум на Kylie Minogue, DISCO, вече е факт – това е първи неин нов материал след албума Golden през 2018 г.;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Изкуство по време на пандемия: как независимите артисти оцеляват в новота среда? Разговор с Аменун Женева и Иво Стаменов-Отто по повод отлагането на съвместната им изложба „20 СФЕРИ ...или как да откраднеш Слънце“ в София.
• Пандемията и културата: мерките в Швейцария. Включване на Нели Попова от Женева.
• Разговор с преводачката Зорница Христова за детския шедьовър „Фъстъчето е цар“ на легендарната американска писателка Джуди Блум вече на български език.
• Премиера на спектакъла „Панаир на суетата“ от Кейт Хамил по едноименния роман на Уилям Такър в Благоевгадския драматичен театър „Никола Вапцаров“. Разговор с режисьора на постановката Маргарита Мачева.
• Изложба „Възторженият пантеист“ на художника Кеазим Исинов в столичната галерия „Контраст“ по случай 80-годишнината на художника. Проф. Аксиния Джурова представя юбилейната експозиция.
• „Поглед | скулптури, рисунки, кукли“: изложба на Ива Хаджиева в галерия-книжарница „София-прес“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Петър Увалиев и неговите радиобеседи зад микрофона на радио БиБиСи.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Когато френските кинозвезди запеят“.
Изпълнения на Изабел Аджани.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Латински смутители в Константинопол
За Православната и Католическата Църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат преодолени, а догматичните разминавания – сведени до минимум. Тъкмо за такива усилия разказва книгата на проф. Георги Каприев „Латински смутители в Константинопол: Анселм Хавелбергски и Уго Етериано“: за усилията да се оформи приемлив компромис, който да сближи двете Църкви и те да влязат в конструктивен диалог помежду си. За съжаление, това не се е случило, за което всъщност става дума в предаването „Премълчаната история“: защо не се е случило въпреки опитите?; къде са били най-големите и сериозни различия?; доколко главите на двете църкви – патриархът и папата, са спомагали или пък пречели за това? И т.н., въпросите са много, а на тях отговарят самият автор на книгата „Латински смутители в Константинопол: Анселм Хавелбергски и Уго Етериано“ проф. Георги Каприев, неговият колега-медиевист и философ проф. Олег Георгиев, проф. Стилиян Йотов, доц. Гергана Динева и о. Милан Джорджевич, доктор по философия.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Цикъл: „Писмености и азбуки”
4 тема: Азбуки, чиито създатели са известни

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Българската премиера на операта „Електра“ на Рихард Щраус – среща с изпълнителите на централните партии – Лилия Кехайова-Цанкова и Диана Гуглина-Електра, Гергана Русекова и Йорданка Милкова - Клитемнестра, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска – Хризотемида, Атанас Младенов – Орест.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Екзотичен уърлд с карибски оттенък. В първата част на предаването – мултинационалният състав „Боканте“ (от САЩ – с вокалистка колоритната Малика Тиролиен от остров Гуаделупа), отчасти в компанията на холандския „Метропол оркест“ под диригентството на Джулс Бъкли. Към края ще чуем две изключително талантливи дами от Хаити – Лейла Маккала и Мунлайт Бенджамин, както и няколко уърлд състава оттам – „Лаку Мизик“, „Обас Беетова“ и легендите „Скорпио Универсел“.  

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• „Музиката дава аромата заедно с цвета. Заедно със светлината, може би. Звукът и светлината правят нещата да засвирят, те са колофонът на лъка.“ – художникът, театрал и кинематографист Юлиан Табаков - специален гост на Контемпо.
• Още от камерния оркестър „Дивертисман“, дирижиран от Иля Йоф – „Книга на тъгата и радостта“ от Настася Хрушчова.
• В арменско-азербайджанската рубрика отново двамата пианисти Самир Мирзоев и Хайк Меликян.
• „Пандемичен“ джаз: из албума „В очакване да продължим“ на триото на тромбониста Маршал Гилкс

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
25 ноември – Международен ден за борба срещу насилието над жени и… премиера на плочата „Вечните хитове на България“: тук обаче не иде реч за музикално издание, а за монолози, изобличаващи различни типове насилници в нашето общество – от битовия расист, през сводника-тафикант, работодателя в позицията на силния, побойника със собственически чувства, та чак до политици, легитимиращи с изказванията си насилието над жени. Всички „хитове“ са маскирани с имената на известни естрадни и рок песни от близкото минало, всички гласове са на актьори, но се основават на действителни случаи на насилие над жени – физическо, словесно и всякакво. Ще засегнем и темата за това доколко случаите на домашно насилие са ескалирали в месеците на пандемия. Събеседници са Надежда Дерменджиева и екип от Българския фонд за жените (инициатори на изданието и на цялата кампания) и Иван Хадживеликов от творческия екип на начинанието. Темата ще бъде допълнена и в рубриката „Социална стълбица“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
45 години Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при Общински детски комплекс – Пловдив. Разговор с диригента Милка Толедова, ръководител на концертния състав от 1996 година и избрани песни от албумите на хора „С крилете на песента“ и „Златни песни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25