Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миланската скала открива сезона с гала представление по телевизията

Миланската скала ще излъчи гала представление от празната си зала по телевизията през декември, след като заради пандемията се налага да отмени традиционното си откриване с опера за първи път от Втората световна война, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Обичайното откриване на сезона в Миланската скала, което е ключов момент в италианската културна програма, ще бъде заменено на 7 декември с концерт с арии и дуети със звезди от операта и балета от цял свят. Сред тях ще бъдат Пласидо Доминго и Роберто Аланя. Някои изпълнения ще са на живо, а други ще бъдат записани предварително заради проблемите с пътуването.

"Надявам се да кажем на света, че сме в труден момент, но още можем да създаваме емоциите на операта" – каза интендантът Доминик Мейер на пресконференция в интернет.

Италия затвори театрите и концертните зали през октомври, за да овладее втората вълна от Covid-19. Миланската скала отвори през юли, след като беше затворена четири месеца заради първата вълна от новия коронавирус. Сегашните ограничения ще продължат до 3 декември и някои може да бъдат облекчени заради коледните празници. Културните събития обаче вероятно ще останат с ограничения.

Все още не е ясно какво предвижда Миланската скала за новия сезон. Той трябваше да започне с "Лучия ди Ламермур" от Гаетано Доницети. В телевизионното представление ще бъдат включени арии от Верди, Росини и Вагнер.

Мейер каза, че решението Миланската скала да остане затворена и на откриването на сезона е било трудно, но е необходимо и за да бъдат защитени работещите в нея. Миналия месец десетки певци и музиканти от операта се оказаха заразени с новия коронавирус. Това наложи целият хор да излезе под карантина, заедно с музиканти от оркестъра.

Откриването на сезона в Миланската скала обикновено се излъчва от телевизия РАИ. Миналата година "Тоска" от Пучини привлече почти три милиона зрители. В Европа представлението ще бъде излъчено по телевизия АРТЕ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.