Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 27 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Нове – сърцето на легиона: Нове в артефакти

от 1.00 до 2.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 2.00 до 3.00 часа
Покана за пътуване
• Позитивният психолог Деница Андонова как се пътува с малки деца зад граница
• Д-р Ана Пейкова, дерматолог, как да предпазим кожата си от студа при каране на ски и катерене на планини
• Маги Гигова – Топ 3 на местата по света, които да посетите в люта зима
• Бен Арие, пътешественик и изследовател на мистичното издаде „Красотата на розата – Културни и духовни пътешествия в България“

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен френскоезичен фолклор от американския щат Луизиана. Изпълнението е на Майкъл Дусе, „Фюфоле“, „Доукъри Бойс“, „Бюсолей“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Радев, Савка Сариева, Пепа Гривова, Красимир Станев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Гърнето на мъдростта“, по ганийска приказка

от 7.20 до 10.00 часа
Нашият ден
• Пловдив: кръгла маса „Наука, която се прави с и за хората“ – интервю
• Младежки център Пловдив стартира нова поредица за деца и родители под надслов „Добродетелите в нас“
• Ирина Вълчанова за детския час на програма „Христо Ботев“ – всяка сутрин от 7.15 до 8.00 часа
• Обзор на седмицата – мерките за справяне с коронакризата
Какво се случва с резервациите на студентите за 8-ми декември? Ще фалират ли туроператорските фирми и хотели? – коментар на Румен Драганов от Центъра за анализи и прогнози в туризма
• Главен герой: среща с Костадин Недев, пилот-изтребител, студент в магистърска програма на Пловдивския университет, отличен с престижната награда за лидерство на фондация „Стробъл“
• Минути на редактора

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Нотариалната дейност в условията на извънредно положение и пандемия. Предизвикателствата пред професията и нотариалната Камара.
Събеседник: Красимир Анадолиев, председател на Камарата на нотариусите
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Концерт

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• 20 години Български хайку съюз, юбилеен брой на „Хайку свят“ и четене в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Разговор с Диляна Георгиева и Петър Пламенов.
• Документална книга-албум „100 години Русенски оперен театър“ с материали от Художествения архив на Държавна опера-Русе за 70-те творчески сезона. Интервю със солиста, драматургa и режисьор Пламен Бейков – един от съставителите на изданието.
• Книга за уикенда: „Три истории от Третото Българско царство“ – разговор с автора на документалното издание Андрея Илиев
• „Утайка от кафе в ла минор“ в Унгарския културен институт – автор и режисьор на премиерния спектакъл Николай Ламбрев-Михайловски.
• За специалния каталог на колекцията „Стефан Кънчев“ в Музейната сбирка на НХА разказва Ненко Атанасов – автор и ръководител на творческия екип, преподавател в катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Академията

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Промените в Закона за филмовата индустрия – доволни ли са кинаджиите от новите условия ще коментират Галина Тонева, председател на Асоциацията на филмовите продуценти в България и Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата и преподавател в НАТФИЗ

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Соул музиката и нейното влияние върху поколението от 60-те до сега – „Сюприймс“ и Даяна Рос

от 15.10 до 16.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Ако можеха да ни чуят и ако можехме да им кажем нещо
„Животните не разговарят помежду си. Поне така, както го правят хората, но може би се разбират по-добре от тях.”
Този афоризъм е от поредната книга – сборник с разкази на ловеца, риболовеца и писателя професор Боян Биолчев – „Ако можеха да ни чуят“, който ще бъде гост в предаването „И рибар съм и ловец съм“ на програма „Христо Ботев“. Добре, животните, ако можеха да ни чуят, ние пък има ли какво да им кажем? Това е един от главните въпроси, който ще зададем на професор Биолчев в предаването. И не само този, разбира се.

от 16.00 до 17.00 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Срещи: „По-важно е не да отидеш и да видиш нещо за себе си, а да го споделиш с другите“, казва журналистът, писателят и пътешественик Симеон Идакиев. С него говорим за най-новите му 27 истории за разказване, които той е събрал в книгата „От Олимп до Тибет“. Истории от Гърция, Босна и Херцеговина, от Египет и Мароко, от Китай до Индия и Непал...
• Културен туризъм: Античната куполна гробница в Поморие и една история за това как статутът на древните паметници понякога се преразглежда. И не, не става въпрос за бюрокрация, а за това, че понякога историците променят датировката на културните паметници. Разговор с Надежда Стойкова, уредник в Историческия музей в Поморие.
• Пътуване с деца: Медвен – за музея на българския революционер и писател Захари Стоянов, но и за Медвен днес. Репортаж.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Артър Съливан – любим композитор на англичаните, ирландците, шотландците и особено на кралица Виктория и няколко височайши особи от кралското семейство на Великобритания.

от 18.30 до 19.30 часа
Какво се случва
• За какво си струва да се бориш – каузите на младите по време на криза
• Георги Милчев и Ваня Ананиева от инициативата „Предай нататък“, чиято последна идея е да организират он-лайн концерти за хора в старчески домове.
• Парапланеристът Веселин Овчаров мотивира децата да говорят за бъдещето като част от глобалния проект  Earth Speaker.
• Тихомира Методиева – фотографка и доброволка в ковид отделение.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикални вечери
Нови записи на камерни творби, осъществени в Първо студио на БНР

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Уютът на открития космос, мастилени джедаи и други галактически герои, електро-джаз и пролет през ноември: премиера и първо слушане по радиото на целия нов албум на Bluba Lu „Безкрай“, който излиза официално в самия ден на предаването. Събеседници – двамата автори на музиката: Димитър Паскалев и Константин Кацарски – пряко от звукозаписното студио на Bluba Lu на няколко преки от радиото.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Едно дългогодишно творческо приятелство
В предаването ще звучат избрани записи на квартет „Аврамов“.
„Те бяха безкрайно отговорни един към друг, караха се помежду си как трябва да се изсвири по-добре. Нямаше водещ в това. Спореха за всяко нещо.“ – спомня си синът на цигуларя Стоян Сертев, Александър.
Съставът най-напред се е наричал „Български струнен квартет“, малко по-късно се преименува на Държавен радиоквартет „Аврамов“. Началото е през 1938 година, тогава и четиримата музиканти са били водачи на групите си в оркестъра на Софийската опера. Единственият между тях, който не е завършил музикална академия и в последствие не става професор, е цигуларят Стоян Сертев. Негова втора страст и професия била фотографията.
Квартет „Аврамов“ е изключителен пример за творческо и човешко приятелство продължило цели 36 години. Владимир Аврамов (цигулка), Стоян Сертев (цигулка), Стефан Магнев (виола) и Константин Кугийски (виолончело) вдъхновяват цяла плеяда български композитори да творят за тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30