Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивите на Байройт:

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

Снимка: Bayreuther Festspiele / Enrico Nawrath

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване.

На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил Петренко, генералният музикален директор на Баварската държавна опера и главен диригент на Берлинската филхармония от сезона 2019-2020, дирижира третата част „Зигфрид“ или вторият ден от прочутата Вагнерова тетралогия „Пръстенът на нибелунга“.

Самият композитор определя „Пръстенът“ като творба на живота му – замислена е когато е около 31-а завършена на 61-годишната му възраст. Достатъчно показателен факт за сериозността и психо-емоционалното израстване и узряване на автора, а оттам на заложените идеи в оперния цикъл като концепция, музикален език, образно послание и идейно-драматургично превъплъщение.

През лятото на 1843 г., докато е на почивка в Теплиц, Вагнер проучва стария немски епос и митология, сред които „Немска митология“ (1835) от Якоб Грим и „Германските героични сказания“ (1829) от Вилхелм Грим. В „Обръщението към моите приятели“ (1851) Вагнер споделя: „След завръщането ми от Париж любимо занимание за мене беше разучаването на германската древност.“ Отначало има само намерение да напише една героична опера под надслов „Смъртта на Зигфрид“ и започва работа над либретото през 1848 г., но е вдъхновен да пресъздаде разгърнато легендата на Зигфрид и пише още една част, която нарича „Младият Зигфрид“. По-късно „Младият Зигфрид“ е наречена само „Зигфрид“, а „Смъртта на Зигфрид“ – „Залеза на боговете“. Прекъсва работата над тетралогията, през което време създава творби като „Тристан и Изолда“ и „Нюрнбергските майстори-певци“ и в началото на 1869 г. отново се връща към тази трета част на цикъла. Преди да я завърши обаче започва да пише и последната опера от тетралогията „Залезът на боговете“.

Работата върху „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ върви успоредно. През 1871 г. той окончателно завършва „Зигфрид“. „Залезът на боговете“ е готова едва след няколко години и по тази причина целият цикъл от четири музикални драми „Пръстенът на нибелунга“ е поставен за пръв път на 13, 14, 15 и 16 август 1876 г. в построения от баварския крал Лудвиг II Вагнеров театър под диригентството на 33-годишния Ханс Рихтер.

Изпълнителски състав:
• Зигфрид – Щефан Винке (тенор)
• Миме, джудже-нибелунг – Андреас Конрад (тенор)
• Алберих, негов брат – Алберт Домен (баритон)
• Странник (бог Вотан) – Волфганг Кох (басбаритон)
• Фафнер, великан в образ на дракон – Андреас Хьорл (бас)
• Ерда, богиня на съдбата – Надин Вайсман (контраалт)
• Брюнхилда, дъщеря на Вотан – Катрин Фостър (сопран)
• Горска птица – Мирела Хаген (сопран)
Байройтски фестивален оркестър
Диригент – Кирил Петренко



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30