Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нотариалната дейност в условията на пандемия

Снимка: Freepik

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение", казва Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпълняваме като всички публични органи в страната.

Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин гарантираме сигурността на гражданския оборот и в не по-малка степен икономическата стабилност в ситуация, в която икономиката пострада силно.

Естествено трябваше в движение да решаваме много проблеми. Видя се и важността от развитието на информационните системи.

Като моя оценка и анализ на момента смятам, че трябва да работим за усъвършенстване и доизграждане на системата база данни – чрез която се извършва и обменът на данни с МВР, с Търговския регистър – това позволява по-голяма сигурност в гражданския оборот и по-лесен обмен на информация, от която зависи и сигурността в крайна сметка.

Стремим се да работим така, че цялатна предварителна подготовка, свързана с определено удоствореряване, да протече без лично присъствие на заинтересованите, когато е възможно, разбира се.

Благодарение на усъвършенстването на информационната система се пресече нашумялата практика за кражба на фирма, също и удостоверяване с фалшиви лични карти. Създадохме ситема за проверка на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, също спряхме възможността за продажба на автомобили с фалшиви талони."

Красимир Анадолиев благодари на колегите си, които бяха едни от първите, организирали кампания за събиране на средства за лекарите, и изрази надежда всички ние да излезем от кризата по-единни и отговорни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Димитър Вацов: Част от функцията на обществените медии е да структурира гражданското общество.

„Слушайки внимателно „Събота 150“ се убедих в изключителния професионализъм на вашите колеги. Това е предаването, което дава най-добра картина за това, което се случва по света.“ Работата на обществените медии, дневния им ред, говорителите в тях и подходите им при отразяването на различни теми са чат от въпросите, които..

публикувано на 28.02.21 в 17:05

Орцево, Велийца и широките небесни двери

Има няма двеста души, мъничко ни е селцето, в планината то се гуши и лежи ми на сърцето.                        Исмаил Али Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските..

публикувано на 28.02.21 в 10:05

Християнската свобода

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Неразумният черпи..

публикувано на 28.02.21 в 09:15

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54