Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нотариалната дейност в условията на пандемия

Снимка: Freepik

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение", казва Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпълняваме като всички публични органи в страната.

Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин гарантираме сигурността на гражданския оборот и в не по-малка степен икономическата стабилност в ситуация, в която икономиката пострада силно.

Естествено трябваше в движение да решаваме много проблеми. Видя се и важността от развитието на информационните системи.

Като моя оценка и анализ на момента смятам, че трябва да работим за усъвършенстване и доизграждане на системата база данни – чрез която се извършва и обменът на данни с МВР, с Търговския регистър – това позволява по-голяма сигурност в гражданския оборот и по-лесен обмен на информация, от която зависи и сигурността в крайна сметка.

Стремим се да работим така, че цялатна предварителна подготовка, свързана с определено удоствореряване, да протече без лично присъствие на заинтересованите, когато е възможно, разбира се.

Благодарение на усъвършенстването на информационната система се пресече нашумялата практика за кражба на фирма, също и удостоверяване с фалшиви лични карти. Създадохме ситема за проверка на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, също спряхме възможността за продажба на автомобили с фалшиви талони."

Красимир Анадолиев благодари на колегите си, които бяха едни от първите, организирали кампания за събиране на средства за лекарите, и изрази надежда всички ние да излезем от кризата по-единни и отговорни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53