Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 2 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенни текстове и лирика от Калин Донков, Александър Петров, Любо Киров, Джони Мичъл, Роджър Уотърс, Дейвид Гилмър, Принс, Жорж Брасенс, съчетани с изпълнения на Стенли и Никол, „Пинк Флойд“, Джони Мичъл, Джордж Дюк, Чака Кан, Роберта.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен, малко познат фолклор от Средна Азия – Узбекистан, Киргизия и северозападен Китай. Сред изпълнителите – местни формации за традиционна музика, група „Лазги“, Омуркан, „Машрап“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Румяна Филкова, Борис Машалов, Цвятко Благоев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Защо заекът има дълги уши“, по мансийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Детски радиотеатър: „Папирусът на Тот“ от Петя Миладинова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Теорията на относителността и робството или още нещо за човешките координатни системи в условията на пандемия - коментар.
• Нарушени ли са правата на българските деца чрез политиките на властите и кои уязвими групи от българското общество остават извън борда по време на криза в страна-член на ЕС – с Мариана Писарска, директор „Политики за децата“ в Национална мрежа за децата.
• В Международния ден на ООН, напомнящ за премахване на робството, за съвременните роби, които не осъзнават, че са такива – коментар на Мартин Стефанов, директор на фондация „А21 България“.
• Главен герой: Мария Димитрова и Боян Ангелов - за другия свят във фолклора, за любовните истории в миналото и разкрепостените му аналози днес – двама млади артисти и един дебютен сингъл. Ще успеят ли?
• Минути на редактора: поредицата СЕО истории с Венелин Добрев.
• Когато земеделието не е бизнес, а оцеляване (на производители и купувачи) – каква беше годината за малките производители. Разговор с екопроизводителя Тихомир Трайков, със Снежана Караянчева от „Тревясалата ферма“ и с Милена Боева от център за защитена заетост, към който е създадена достъпна градина за рехабилитация и интеграция за хора с трайни и множество увреждания.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Три месеца след успеха на „On My Way“ и пет месеца след фурора на „Candy Coated“, най-новият сингъл на Рут Колева „All The Guys“ ѝ донесе място в ноемврийския плейлист на MTV - USA;
• Певицата и актриса Славена Даскалова с нов сингъл и клип;
• Георги Георгиев от „Остава“ представя сингъла „Остани“ с групата си Hоmeovox;
• Младата, но вече утвърдена група Innerglow представя предпремиерно най-новия си сингъл „Start Over“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Пандемията и музеите: Какво е състоянието и бъдещето на музейните институции в условията на вирусната криза? Разговор с гл. ас. д-р Силвия Станчева, преподавател по музеология във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ по повод доклада на Мрежата на европейските музейни организации (NEMO) за влиянието на Ковид кризата върху работата на музеите в Европа.
• Представителното проучване включва близо 1000 музея от 48 страни в цяла Европа.
• „Чудна лятна нощ“ – дебютен роман на Яна Борисова. Среща с авторката.
• Премиера на спектакъла „Пътят към ада“ – постановка на Ованес Торосян с абсолвентите от класа на Ивайло Христов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
• Декемврийският театрален сезон в Москва и събитията в Българския културен институт. Включване на драматурга Майя Праматарова от руската столица.
• Галерия „Оборище 5“ представя първата си виртуална изложба „Библията през очите на Шагал и Дали“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Промените в Закона за филмовата индустрия – доволни ли са кинаджиите от новите условия ще коментират Галина Тонева, председател на Асоциацията на филмовите продуценти в България и Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата и преподавател в НАТФИЗ

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Когато френските кинозвезди запеят“: Изпълнения на Шарлот Генсбур.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Румен Леонидов заедно с литературния историк, публицист и преводач Росен Тахов и Росен Янков, зам.-главен редактор на в. „24 часа“, проследяват неизвестни или забравени страници от българската ни история, свързана с най-големите парламентарни циркове.
За отправна точка на разговора в студиото е най-новото изследване на Росен Тахов, чието издание ни въвежда в редица куриозни, невъобразими и направо абсурдни сцени и епизоди, случили се в българския парламент. Разследването започва с това, че палачът на Васил Левски е бил избран за депутат през 1879 г., а години по-късно е сред групата заснети депутати, при откриването на паметника на Апостола. В разговора запознават слушателите на програма „Христо Ботев“ с процеса по издигане на сградата на Народното събрание, приемането през 1938 година на правото на жените да гласуват, как са се зародили някои партии и други интересни факти от нашето минало.
Книгата на Росен Тахов е документално четиво. Изградена е върху стенографските протоколи на Народното събрание, лични дневници, спомени на съвременници, исторически монографии, юридически изследвания. Подкрепена е с множество илюстрации: снимки на главните действащи лица, както и на места, където се разиграват техните сблъсъци; материали от нашата преса, както и от западни медии, карикатури на видни художници хумористи, писма…

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Театърът зад завесата: Срещи на петия етаж

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Песните на Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на Чечилия Бартоли и Андраш Шиф, Херман Прай, Памела Кобърн и Леонард Хокансон.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Португалско фадо. Сред изпълнителите: легендата Амалия Родригеш, популярната Мариза, Карла Пиреш, темпераментният Рикардо Рибейро, Карминьо (с емоционална фадо песен на бразилеца Винисиус де Мораеш), Кристина Бранко и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо – Избрано от годината
• „Свирачът и автомобилите“ – музикален театър-балет за деца по Джани Родари от Петър Керкелов по либрето на Драгомир Йосифов. Разговор с автора на музиката.
• Добринка Табакова за своя албум с хора на катедралата в Труро
• Добринка Табакова и в екзотичната рубрика „Галантни Индии“ със и за своята пиеса „Пулс“ – филмова музика за европейски пиана и ударни и индонезийски гамелан
• „Сняг в Европа“ – джазов албум на мистериозния Юрий Виноградов, почти нищо не се знае за него

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
София Брану

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Дистанционните съавторства на Иван Шопов (електронни пейзажи) и Димитър Бодуров (пиано), единият – между София и Троян, другият – между Амстердам и Варна. Представяме албума на двамата „Coalescence”, както и следващи етапи в съвместното им творчество под формата на документални записи от тазгодишното (есенно-пандемично) издание на фестивала за авангардна музика и изкуства „Радар“ във Варна, чийто директор в Димитър Бодуров. В разговора ни с Иван Шопов отиваме на много места – говорим си и за художника като автор на музика, но и за новите предизвикателства пред изкуството въобще от март тази година насам.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Първа награда в категория „Детски хорове до 16-годишна възраст“ за Детския хор на БНР от Осмия международен музикален конкурс „Jean Sibelius Fest“ в град Турку, Финландия. Конкурсът е ежегоден, а за участието на малките радиопевци в тазгодишното дистанционно организирано издание ще разкаже диригентът Венеция Караманова.
• В навечерието на Националния празник на Финландия – 6 декември и 155-ата годишнина от рождението на Жан Сибелиус – 8 декември, ще звучат песни на композитора в изпълнение на смесения хор „Jubilate“ и избрани записи от албумите на едни от най-известните финландски хорове и вокални формации: „Club for Five“, „Rajaton“, „Talla“, „Kyn“, „Tapiola“ и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30