Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разпознаваемият и непознат Стефан Кънчев

Снимка: stefankanchev.com

Стефан Кънчев е един от най-разпознаваемите от широката ни публика художници, от друга – си остава неизвестен. Парадоксът се дължи на факта, че Кънчев е автор на някои от най-разпознаваемите запазени знаци и лога у нас: знака на "Петрол", на кукления театър, бившето лого на БНТ, на театър "Сълза и смях" – за да споменем само малка част от най-известните.

Стефан Кънчев е един от малцината българи, включени в световната енциклопедия "Кой кой е в изкуството", а излезлият в САЩ през 1984 г. световен справочник "Лого интернешънъл" му е отделил най-голямо място. Там, сред най-добрите световни майстори на търговската и рекламната марка, Кънчев е представен върху цели 36 страници с общо 311 създадени от него знаци. Неповторен и неповторим рекорд за друг българин. 

Неговите запазени знаци до такава степен са оформили визуалната среда у нас, че не се замисляме кой ги е създал. А Стефан Кънчев е автор на над 1000 запазени знака и символа, над 650 пощенски марки, плакати, пощенски картички и пликове, оформления на книги, опаковки и др.

nha.bg
Катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Националната художествена академия катедра се зае със задачата да създаде и класифицира тематично работен каталог на колекция „Стефан Кънчев“.

Изданието е дело на голям екип преподаватели, докторанти и студенти от катедра "Плакат и визуална комуникация" в НХА. Каталогът отбелязва 105-ата годишнина от рождението на Стефан Кънчев.

За изкуството на художника – бай Теню, както е бил известен сред колеги и приятели, и за това издание, събиращо многостранното творчество на Кънчев, разказва главен асистент д-р Ненко Атанасов, ръководител на проекта.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Убийство без убийство“ в Театър 199

Романтичната комедия „Убийство без убийство“ е най-новото заглавие в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Автор на пиесата е драматургът на Театър 199 Андрей Филипов, а постановката е на режисьора Емил Бонев. В представлението участват София Бобчева и младите актьори Христо Терзиев и Сияна Начева. Сияна е студентка от класа на проф. Пламен..

публикувано на 05.03.21 в 16:05

Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста в словесна битка са изправени Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво имат нужда зрителите в тези особени времена? А и къде е мястото на телевизията в тази битка за..

публикувано на 05.03.21 в 16:00

Игор Христов: Спящите спят, мечтаят само мечтателите

Културно-информационният център на Република Северна Македония, в чието пространство често се виждат интересни и значими колекции и проекти, представя фотографската изложба на Игор Христов. Нейното заглавие е „Спящите спят, мечтаят само мечтателите“.  Това е документална фотоизложба от 20 произведения, създадени от автора по време на пътуванията му..

публикувано на 05.03.21 в 15:01

„Варницата“ на Томас Бернхард

Томас Бернхард в цялото си творчество зашеметява и поляризира, предизвиква както възторг, така и покруса, както просветление, така и гняв. Наричан от международната литературна критика “екзистенциален клоун”, “зловещ пророк”, “иронично обсебен архангел”, “алпийски Бекет” и дори “пророк на безсмислието”, Томас Бернхард се изявява като един от най-яростните..

обновено на 05.03.21 в 10:31
Христо Гърбов във филма на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти”

Христо Гърбов и „Открито студио“ – повече от добра комбинация!

Какво искаме да кажем на половинката си, когато ѝ изпратим озверял скункс в кутия от телевизор? На какъв храст да се правим, в случай че попаднем в клетката на лъва? Объркват ли се сателитите на ЦРУ, ако носим шапки от фолио? Отговорите на тези, а и на други подобни въпроси, ще получите от самия Христо Гърбов тази неделя, 7-и март, от 20:30 ч., само..

публикувано на 05.03.21 в 08:10