Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разпознаваемият и непознат Стефан Кънчев

Снимка: stefankanchev.com

Стефан Кънчев е един от най-разпознаваемите от широката ни публика художници, от друга – си остава неизвестен. Парадоксът се дължи на факта, че Кънчев е автор на някои от най-разпознаваемите запазени знаци и лога у нас: знака на "Петрол", на кукления театър, бившето лого на БНТ, на театър "Сълза и смях" – за да споменем само малка част от най-известните.

Стефан Кънчев е един от малцината българи, включени в световната енциклопедия "Кой кой е в изкуството", а излезлият в САЩ през 1984 г. световен справочник "Лого интернешънъл" му е отделил най-голямо място. Там, сред най-добрите световни майстори на търговската и рекламната марка, Кънчев е представен върху цели 36 страници с общо 311 създадени от него знаци. Неповторен и неповторим рекорд за друг българин. 

Неговите запазени знаци до такава степен са оформили визуалната среда у нас, че не се замисляме кой ги е създал. А Стефан Кънчев е автор на над 1000 запазени знака и символа, над 650 пощенски марки, плакати, пощенски картички и пликове, оформления на книги, опаковки и др.

nha.bg
Катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Националната художествена академия катедра се зае със задачата да създаде и класифицира тематично работен каталог на колекция „Стефан Кънчев“.

Изданието е дело на голям екип преподаватели, докторанти и студенти от катедра "Плакат и визуална комуникация" в НХА. Каталогът отбелязва 105-ата годишнина от рождението на Стефан Кънчев.

За изкуството на художника – бай Теню, както е бил известен сред колеги и приятели, и за това издание, събиращо многостранното творчество на Кънчев, разказва главен асистент д-р Ненко Атанасов, ръководител на проекта.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дора Бонева с ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев"

Дора Бонева е съвременен български творец, утвърден майстор на портрета и пейзажа. Галерия "Райко Алексиев" СБХ представя нейна изложба, която можете да видите от 15 април до 10 май 2021 г. На 11 април Дора Бонева навърши 85 години. Настоящата ѝ изложба в по-голямата си част е ретроспективна, но художничката представя и нови картини, рисувани в..

обновено на 15.04.21 в 18:56

Секундите на душата

В едно интервю на Димитрина Тончева по повод новоизлязлата ѝ двуезична книга „33 секунди любов“ тя разказва за написването на стихотворенията в нея:  „Писала съм ги горе-долу за 33 секунди навярно, в движение, насред проблеми и задачки, по път... в момент, който си е чист духовен оргазъм – когато съм преодоляла някаква болка. Та, къде ти време за..

публикувано на 15.04.21 в 17:15

Ново издание на обичан исторически роман

Сър Уолтър Скот е писател със световна известност, а историческите му романи са влияли на редица автори от английската и европейската литературна традиция. Син на юрист, самият той завършва право, работи като адвокат, но скоро става популярен с поезията си. Истинската слава и признание обаче му донасят романите „Уейвърли“, „Айвънхоу“, „Кенилуърт“. В тях..

публикувано на 15.04.21 в 15:01
Ния

Българската Джанис Джоплин между музиката и каузите

Тя е певица, победител в петия сезон в “Гласът на България“. Наричат я българската Джанис Джоплин. Тя е част от екипа и на много други организации, които помагат на хората да търсят своята идентичност. Завършва социални дейности в Софийския университет, изкушена е от редица обществени каузи.  Тя е Ния Петрова и е главен герой в “Нашият ден“...

публикувано на 15.04.21 в 14:58

Прозорецът към Руския театър

Фестивалът "Златна маска" връчва най-авторитетните награди в руския театър. Учреден през 1993 година от Съюза на театралните дейци на Русия, той обхваща всички жанрове на сценичните изкуства. Само през тази година в неговия афиш са включени 56 спектакъла и 189 номинации. Фестивалът протича "на живо", но неговата секция Russian Case, която е за..

публикувано на 15.04.21 в 09:10