Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разпознаваемият и непознат Стефан Кънчев

Снимка: stefankanchev.com

Стефан Кънчев е един от най-разпознаваемите от широката ни публика художници, от друга – си остава неизвестен. Парадоксът се дължи на факта, че Кънчев е автор на някои от най-разпознаваемите запазени знаци и лога у нас: знака на "Петрол", на кукления театър, бившето лого на БНТ, на театър "Сълза и смях" – за да споменем само малка част от най-известните.

Стефан Кънчев е един от малцината българи, включени в световната енциклопедия "Кой кой е в изкуството", а излезлият в САЩ през 1984 г. световен справочник "Лого интернешънъл" му е отделил най-голямо място. Там, сред най-добрите световни майстори на търговската и рекламната марка, Кънчев е представен върху цели 36 страници с общо 311 създадени от него знаци. Неповторен и неповторим рекорд за друг българин. 

Неговите запазени знаци до такава степен са оформили визуалната среда у нас, че не се замисляме кой ги е създал. А Стефан Кънчев е автор на над 1000 запазени знака и символа, над 650 пощенски марки, плакати, пощенски картички и пликове, оформления на книги, опаковки и др.

nha.bg
Катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Националната художествена академия катедра се зае със задачата да създаде и класифицира тематично работен каталог на колекция „Стефан Кънчев“.

Изданието е дело на голям екип преподаватели, докторанти и студенти от катедра "Плакат и визуална комуникация" в НХА. Каталогът отбелязва 105-ата годишнина от рождението на Стефан Кънчев.

За изкуството на художника – бай Теню, както е бил известен сред колеги и приятели, и за това издание, събиращо многостранното творчество на Кънчев, разказва главен асистент д-р Ненко Атанасов, ръководител на проекта.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечта, наречена Тарфа

"Мечта, наречена Тарфа"  е най-новата книга на Юлия Дивизиева, събрала разкази и поезия. Редактор и издател е Румен Леонидов, а на корицата е илюстрация на картина от художника Миню Бонев. Вдъхновител на авторката е морето. Морето като незабрава. *** Виждам в дълбокото на морето, Сигурно съм била амфибия. Чувам диханието му от дъното,..

публикувано на 21.09.23 в 11:08

Плейбек театър с историите на украински бежанци

Проектът на "Сторикечърс" за "Прелетни птици" – социален плейбек театър, насочен към украински бежанци, бягащи от войната, ще бъде представен на 26-и септември (вторник) в Топлоцентрала. Целта е да се създаде възможност за активна интеракция между бежанците, защитена среда за тях, в която да общуват, споделят и да се подпомагат чрез изкуство и..

публикувано на 21.09.23 в 09:15

Фестивалът "Канатица" събира българската общност в Канада

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда от 21 до 24 септември фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е 10-ото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от създаването във Ванкувър на група за български народни танци "Китка", както и с 30-годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 08:35

Нова изложба на Александър Лазарков за социализма и неговите влияния днес

Александър Лазарков представя новата си самостоятелна изложба "Follow the line, obbey the time" в Националния студентски дом. Проектът му е визуална метафора-констатация за периода на социализма и неговите влияния. Работите на Александър Лазарков са изградени върху парадоксално съжителство, като с тях той казва: "Живеем в странна хибридност на..

публикувано на 21.09.23 в 08:10

"Лятото, когато се научих да летя" – за деца и възрастни

Романът "Лятото, когато се научих да летя" на сръбската авторка Ясминка Петрович в превод на Русанка Ляпова вече е на книжния пазар.  Книгата попада в категорията Съвременна детска проза, но отзивите на критиката я насочват едновременно и към децата, и към възрастните. Литературният наблюдател Гергана Рачева представи в "Артефир" романа "Лятото,..

публикувано на 20.09.23 в 17:35