Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: адвокат Лена Бориславова

Да не слагаме лимит на мечтите си, а да ги следваме

Адвокат Бориславова
Снимка: Нина Цанева

Лена Бориславова – един млад адвокат, носител на наградата "Млад юрист", отличена в класацията "30 под 30" на списание Forbes в категорията за право и политика – е "Главен герой" на "Нашият ден".

Тя завършва първа по успех СУ “Св. Климент Охридски”, изучава европейско право половин година в Германия, стипендиант е на Комисия “Фулбрайт” и през 2016 г. завършва магистратура по право в “Харвард”, САЩ.

Лена Бориславова практикува главно гражданско и търговско право, както и в областта на насърчаване на инвестициите, и тъкмо като "вътрешен човек", коментира ставащото у нас: 

"Интерес към България има, макар че покрай политическите състресения имиджът ни е все повече на държава, в която не се спазва буквата на закона. 

Имаме голям потенциал и кадърни хора, останали в страната. Ние можем да предложим свестни и образовани хора, качествена работна ръка, интелигентен колектив, който би могъл да развие която и да е чужда индустрия, но на политическо ниво вземаме поредица от погрешни решения, почиващи върху погрешни приоритети, това е личното ми мнение. 

Не можем да купуваме военни кораби, в момент, в който се нуждаем от медицински хеликоптери, не може да инвестираме в потънали проекти, които са финансова яма като АЕЦ "Белене", вместо да мислим как да сме по-конкуретнни и енергийно независими.

Правила има и те не са никак лоши, но трябва да се спазват и тълкуват в духа, в който са създадени." – казва адв. Бориславова.

Адв. Бориславова води курс за студенти по пледиране и помага за подготовката им за участие в международни състезания по право. Системно и редовно подпомага различни благотворителни каузи. Тя вярва, че образованието трябва да е основният ни приоритет днес, ако искаме да вървим напред и да разширяваме хоризонтите си и дава пример: 

"Ако задържим младите си лекари, ще имаме едно много по-качествено медицинско обслужване и много по-щадяща медицина, но ги гоним и после ни е страх, когато ни се наложи да влезем в болница, че няма да има кой да се погрижи за нас."

Като част от екипа на адвокатска кантора Лена работи в сферата на конкурентното право, банково и финансово, търговско право, защита на личните данни, мерки срещу изпирането на пари и процесуално представителство, и консултира редица международни клиенти и световно утвърдени брандове, решили да осъществяват част от своята бизнес дейност в България. Лична професионална кауза на Лена е създаването на подходяща бизнес среда с експортен потенциал и насърчаване на чуждестранни инвестиции в страната. През изминалата година Лена защитава интересите на голямо чуждестранно предприятие по Закона за насърчаване на инвестициите във връзка с разширяване на неговото производство в България в автомобилния сектор, а към настоящия момент активно работи с BESCO по изготвянето на законопроект за изменение на Търговския закон и създаването на нова форма на сдружаване, която да е подходяща за стартиращи компании и участие на инвестиционни фондове. В свободното си време Лена подкрепя pro bono с цялостно правно съдействие и обслужване различни НПО организации с каузи за развитие на потенциала на младите хора в България и успешното им реализиране в страната, като например сдружение "Тук-Там" и "СайънсЪп". Лена участва като лектор в програмата за обучение на магистри и докторанти, организирана от Центъра по приложни изследвания и иновации (CASI) към Биологическия факултет на СУ, която е насочена към развиване на предприемаческия дух и създаването на успешен собствен бизнес, научни открития и патенти от студентите. Лена е гост-лектор и в различни формати (семинари, отворени дни и др.) на Комисия "Фулбрайт" по теми като социална и расова равнопоставеност, социално сближаване, основи на демокрацията и правна рамка за защита на тези концепции. През 2020 завършва успешно Лидерската академия към Съвета на жените в бизнеса в България. Лена е възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Harvard Law School, USA; има признание за Next generation lawyer в сферата на европейското и конкурентно право в изданието за 2019 г. на международния справочник Legal 500, и е отличена и в списъка на младите лидери за Европа на списание Forbes "30 under 30" list за 2018 г. в категория "Право и политика".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше свързването..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48