Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

Църквата в Нойбранденбург.
Снимка: vznb.de

Лудвиг ван Бетовен„Музик мания“ представя проект на германското радио за култура в Берлин състоял се на 22 март 2020 г. в църквата в Нойбранденбург.

Диригентът и мултиинструменталист Щефан Мальцев смесва темите на композитора с музиката на сродни нему души – от Бах до „Бийтълс“. Заедно с него са Ханес Рихтер – ударни и цигулка, Винфрид Холценкамп – контрабас и укулеле. В разговор с журналиста Щефан Ланг те разкриват някои страни и връзки препращащи музиката на Бетовен към съвременността.

В звуковия файл чуйте как Мальцев подхожда при преработването на творбите на композитор като Бетовен.


В предаването на 15 декември от 17 часа ще прозвучат части от Rondo a capriccio, опус 129, Втора част от Симфония №5, Първа част от Патетичната соната, Първа и трета част от Лунната соната, финалът на Симфония №9 и „На Елиза“ от Бетовен, както и Симфония №94 „Изненада“ на Хайдн, Бадинера от Оркестрова сюита №2 на Бах, Втора част от Симфония №4 на Брамс и една музикална обиколка започваща от адажиетото на Малер, през мечтанието на Шуман, 40 симфония на Моцарт до „Imagine“ на Джон Ленън.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2021

16 април 3.00 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Три Шекспирови песни. 3.08 часа – Надя Буланже (1887-1979), Четири песни. 3.19 часа – Лили Буланже (1893-1918), Четири песни из „Поляни в небесата“. Изпълнява Рожер Падулйес (тенор), Робер Фернандес Агире (пиано). 3.28 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Пет песни. Изпълняват Рожер Падулйес (тенор), Марта Кардона..

публикувано на 14.04.21 в 08:05