Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

Снимка: ebu.ch

На 20 декември тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия – Специалният Коледен ден на Еврорадио, се провежда за 26-и път. Първата серия великолепни коледни концерти беше излъчена на живо през 1995 г. През 2020 – както всяка година, програма „Христо Ботев“ на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от неизменната, добре известна традиция: в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на EBU предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите.

Тази година организацията на Специалния Коледен ден бе доста по-трудна по понятни причини, но въпреки това участват 14 радиостанции: от Великобритания, Дания, Канада, Исландия, Финландия, Испания, Естония, Унгария, Словения, Швеция, Латвия и Германия (с 3 представители – Баварското радио с концерт от Мюнхен, WDR с концерт от Кьолн и Deutschlandradio Kultur от Берлин с органов концерт от Баховата катедрала в Арнщад). Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 европейски държави, както и в Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.

11.00 – 12.00 Коледен ден с Милен Панайотов
На 20 декември програма „Христо Ботев“ ще се включи в Коледния ден точно в 11.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио концерта от Лондон с участието на солисти, хор BBC Singers и Концертния оркестър на БиБиСи, дирижирани от Боб Чилкот.

В 12.20 Коледният ден ще продължи със Светлана Димитрова и концерт от Копенхаген. Вокалният ансамбъл „Театърът на гласовете“ и неговият знаменит диригент – англичанинът Пол Хилиър, ще представят коледни мотети от XVI и XVII век.

14.00 – 16.00 Коледен ден с Даниела Найденова
Първото включване в неделния следобед е от концертната зала „Харпа“ в столицата на Исландия – Рейкявик. Програмата на Камерния оркестър на Рейкявик включва италиански барокови творби, свързани с Коледа от Перголези, Локатели, Вивалди и Верачини.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще звучи разнообразен коледен музикален коктейл със заглавие „Звездата на чудото“. Солистката Мария Улипаа е популярна актриса и певица, звезда на мюзикъла във Финландия

19.00 – 22.00 Коледен ден с Аделина Александрова
Точно в 19.00 започва концертът, предложен от Словенското национално радио. Словенският филхармоничен хор с диригент Мартина Батич ще изпълни литургични песнопения от Валентин Силвестров, Цезар Кюи, Георгий Свиридов и Павел Чесноков.

В 20.00 включваме директно Стокхолм, където прочутият шведски тромбонист Нилс Ландгрен и негови приятели ще представят впечатляващи версии на популярни коледни песни, създадени в Европа и САЩ в последните два века.

В 21.04 започва концертът от църквата Света Троица в Кьолн, където солисти, вокалният ансамбъл Rheinische Kantorei и камерният оркестър Das Kleine Konzert, дирижирани от Херман Макс, ще представят коледни кантати от Георг Филип Телеман

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 22.00 часа, но най-хубавите концерти, които няма да прозвучат на живо на 20 декември, ще бъдат излъчени в Музикалните вечери на 24 и 27 декември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35