Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Ирина Вълчанова: Истинската инвестиция е да привлечеш децата от малки като слушатели

Ирина Вълчанова
Снимка: Здравко Петров

В месеца на програма „Христо Ботев“ в “Нашият ден” главен герой е Ирина Вълчанова – зам. главен редактор в програма „Хр. Ботев“ на БНР, ръководител на Детската редакция и един от създателите на детския сайт на БНР.

"Моята първа среща с радиото е била в невръстните ми детски години, когато слушах вечерната приказка на "Крилат Вятърко" от едно радио, което имаше зелено око. Стар радиоапарат. Аз си мислех, че от там ме наблюдават. Била съм 4-5-годишна. Апостол Карамитев четеше приказката... И двамата ми родители са свързани с радиото – баща ми е един от основоположниците на радиотеатъра, майка ми беше режисьор. Аз ходех понякога с тях в радиото. Най-интересно ми беше студиото – което е забранено за влизане и което има светофар отпред и вътре.

По-късно постъпих в детската радиогрупа. Тогава приемаха деца с изпит, обучавах ги на правоговор, на четене на разни материали. Идеята беше да участваме в различни предавания – ние влизахме да работим за радиото. Изискванията бяха доста строги. Водеше я Слава Матова. Това си беше абсолютна школа за поведение пред микрофон. Тази школа ме заведе на първата ми истинска среща с Апостол Карамитев, когато заедно четохме "Бърканица в приказките на Джани Родари". Аз бях страшно уплашена. Апостол Карамитев беше доста строг на вид, но когато се усмихнеше, имаше много тънко чувство за хумор, просто се разтапях. Имах възможност да разбера колко добър, сърдечен човек и приятен за общуване. 

После Сашо Авджиев ме покани като събеседник – в ролята ми на млад учител (по разпределение). И когато приключихме, той ме попита "Ти докога ще преподаваш?". Този въпрос ме накара да се замисля. Той ми каза, че предстои конкурс за човек в Детска редакция – тогава най-голямата редакция на радиото – 17-18 души. Явих се на този конкурс – не ме взеха веднага. Всеки от нас минаваше през всички възможни обучения. Имаше много рубрики – работила съм какво ли не в тях. Освен воденето, ние обикаляхме и България – имахме предавания пред публика в големи зали, всичко беше на живо. Работа колкото журналистическа, толкова и актьорска.

Детският сайт ни беше голяма мечта – трудно стигнахме до нея, но успяхме. Това се случи преди 4 години. Детското.БНР има доста фенове и ние сме горди с това. Това е истинската инвестиция – да привлечеш децата от малки като слушатели."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35

Да извадиш Дон Кихот от боклука

С един от най-новите си спектакли – „Дон Кихот“, Драматичният театър „Константин Величков“ в Пазарджик гостува на софийската публика. Сценичната адаптация и постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес са на проф. Маргарита Младенова, в ролята на Дон Кихот е актьорът Иван Бърнев, а в образа на Санчо Панса се превъплъщава Александър..

публикувано на 14.01.21 в 17:07
актрисата Хани Нахмиас

Месец на поезията в Израел

От години месец януари в Израел е месец на поезията. Освен литературни четения има тридневни панаири на поезията на открито. И доколкото на иврит песен и стих са една и съща дума, има и концерти на бардове.  Но този януари е по-различен – върлува епидемия от коронавирус. Тазгодишният Фестивал на поезията е организиран по различен начин и се провежда..

публикувано на 14.01.21 в 16:13