Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 13 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на камерни състави.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Далечния Изток – Китай. Сред изпълнителите – Лю Лианг, оркестър „Шанхай“, Ченг Ю, ансамбъл „Чен Дайен“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ива Гидикова, Ивелина Димова, Румен Родопски и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как щастието се скри в четирилистна детелина“ от Ирина Карадимчева

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Детски радиотеатър: „Черната снежинка“ от Любомир Пеевски – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
Срещи през столетията: Алеко Константинов и Пейо Яворов в търсене на рождението – коментар и звукови хроники.
• В Деня на българското кино с кинокритика Благой Иванов и режисьора и актьор Ники Илиев – за съвременните снимачни площадки и продукта, финансирането и Закона за филмовата индустрия, за таланта, късмета и приликите и разликите с „Българан е галант“ на режисьора Васил Гендов от 1915 година.
• Главен герой: програма „Христо Ботев“ на 50 – Весел Цанков.
• Минути на редактора: как сурвакарите от Батановци гонят „чумата на 21 век“.
• Леге Артис – Часът за здраве:
- Световната здравна организация и пандемията – какво се промени за човечеството през изминалите месеци и какви са предизвикателствата през 2021 – анализ на доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.
- Спомен за светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков – за сърцето и музиката, без които няма здраве – коментар и звукови хроники.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• „Българският глас на Финландия“ Анна Данчев представя у нас албума „Say it” - кинематографична история за връзката между миналото и корените и мултикултурното бъдеще;
• Дуото Димитър и Христо с втори албум „Най-доброто време“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Фестивалът Sofia MENAR 2021 с онлайн издание.
• Албена Баева за инерактивата инсталация „Etheroforming Observatory: Program One“ на Борис Шершенков в галерия „Галерия“.
• Атанас Капралов за Яворовите празници в Чирпан.
• Премиера в Театър НАТФИЗ: „Посещението на старата дама“ от Фридрих Дюренмат. Режисьор Дамян Тенев.
• Пианистката Анжела Тошева за книгата на Андре Букурещлиев „Бетовен“.
• Изложба „Импровизации и импресии“ на Христо Николов в Галерия „Капана“.
• Следпремиерно за „Синтетики- танцово представление #ЗаПластмасовияЧовек“ на Сцена Дерида.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Художникът, който без усилие беше добър – разговор за малко познатия художник, сценограф, илюстратор и декоратор Пенчо Георгиев, чиято 120-годишнина от рождението отбелязва СГХГ с изложбата „Между театъра и живота“.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Танците на света“. Гавот.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Премълчаната история на слуховете от средновековна България до днес
Ролята на слуховете в европейската историята са факт. Първите, които са достигнали до нас датират  още от времето на варварските нашествия на Балканите. Те започват от IV и продължават до VII век и поради липсата на интернет и социални мрежи мълвата и новината са се предавали на ухо, чрез пратеници и съгледвачи. Тези истински или фалшиви вести са въздействали върху решенията на царе и императори, върху тяхното поведение, което не бива да ни учудва. Подобни примери за обществената „служба“ на слуховете  откриваме в аналите на Първата българска държава, както и в летописите на Второто ни царство, а също и около управлението и смъртта на повечето ни владетели буквално гъмжи от истории, предания, слухове и легенди. Като започнем от хановете Тервел, Крум и Омуртаг и стигнем до царете Симеон, Калоян, Иван Асен II, Ивайло и Михаил III Шишман... С една дума – слуховете са част от военната, политическата и религиозната история на средновековното ни отечество, възникнали в резултат на различни драматични събития, възцарявания или неочаквана кончина на даден владетел.
В предаването участват историците проф. Петър Ангелов и проф. Никола Г. Алтънков, както и публицистът Калин Тодоров.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският откривателски и изобретателски дух
тема: Българските изобретения в инженерните науки
В днешното издание ще разкажем за първото българско световно признато техническо изобретение; има ли нещо, което е малко познато за Джон Атанасов; какъв е българският принос в газовото леене с противоналягане; кои са днешните български изобретатели и иноватори и какви са техните изобретения.
В нашия разказ участват проф. д-р инж. Камен Веселинов, директор на Патентното ведомство на Република България; проф. д-р проф. Николай Витанов от БАН; проф. д-р инж. Георги Тодоров, декан на Машинно-технологичния  факултет на Техническия университет; проф. д-р инж. Тодор Стоилов Тодоров, ръководител на Лабораторията по микроелектромеханични системи в ТУ; доц. д-р инж. Николай Николов, ръководител на катедра в Техническия университет

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Представяме проектите на италианският диригент Андреа Витело, който дирижира концерт на Софийската филхармония в зала „България“ на 10 септември 2020 г. Записите, които ще звучат са любезно предоставени от диригента. Те са от диска „Октети“ осъществен със „Солистите на Скалата“ е включва творби на Игор Стравински, Хетер Йотвьош, Алесио Елиа, Албертас Навикас и др

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Разнообразно етно, филмова музика и качествен уърлд от Франция и Италия. Сред изпълнителите – джипси и пост суинг китаристът Бирели Лагрен, виртуозният акордеонист Ришар Галиано (с авторски композиции и избрано от саундтрака към „La Strada“ на Нино Рота), авангардната джаз певица Кристина Завулони, фолк-уърлд звездата Лусила Галеаци, натурализираният Ив Нтола от Камерун с международния етно проект на Джовани Дзуки, кларинетистът Джанлуиджи Тровези, Бебо Фера – джаз китарист и композитор от град Каляри, Сардиния, и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• Памет за Паул-Хайнц Дитрих. „Той не правеше компромиси нито с публиката и изпълнителите, нито с властта – както в бившата ГДР, така и след обединението.“ Драгомир Йосифов за един от най-известните германски авангардисти, който - освен това - беше и много свързан с България.
• Конкурс по композиция „Марин Големинов“ за втори път. Организаторът и член на журито Михаил Големинов със своите впечатления за интереса към конкурса, очертаващи се тенденции и с идеи за бъдещето.
• „Импресии, импровизации и композиции“ – нов солов албум на финландския джазов пианист Кари Иконен, който се вдъхновява от макамите (близкоизточни ладове), полиритмията на Западна Африка, богатите ритми на Балканите и красотата на японския аскетизъм и простота.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 5 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Нова и най-нова история на комиксовата култура (в неизменна съпоставка между света и отдалечена България), „трудният“ комикс, който изисква по-сериозни интереси, познания и литературна култура от страна на читателя, комиксът като висока литература – гост в подвижното радиостудио на „Аларма“ в „Младост“ (под дъжда) – Нева Мичева, която преведе „Земя на синовете“ (антиутопичен графичен роман) и „Еднаистория“  на Джан Алфонсо Пачиноти (Джипи). В предаването ще вземе участие и художникът Кирил Златков, а ще има и „документални кадри“ от премиерата на „Еднаистория“ от края на декември.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
60 минути с музиката на Джоакино Росини. В концертната версия на предаването са включени светски песни, хорове из опери и откъси от кантатно-ораториални произведения на италианския композитор с участието на звездни изпълнители.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 16 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Многото лица на прогресив рока. • „The Pineapple Thief“ с последен албум „Versions Of The Truth“ 2020 т. • „Porcupine Tree“ и техния /за съжаление тематично актуален/  последен албум „The Incident“ 2009 г. • С намигване към „ELP“  - японците „Gerard“ и „Ring of Eternity“ 2012 г. от..

публикувано на 15.01.21 в 17:01

Петък, 15 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Стилиян Иванов за танцуващите дервиши в турския град Коня, световната среща на последователите на Руми и разкопките на 12 хиляди години. • Маги Гигова за..

публикувано на 14.01.21 в 11:59

Четвъртък, 14 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа Музиката, която обичам Концертният албум „Eric Clapton & Wynton Marsalis Play the Blues: Live from Jazz at Lincoln Center“. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Зелени истории: За Беласица – за планината, но и за най-новия природен парк, създаден у нас през последните години. Разговор с Мартина Колева,..

публикувано на 13.01.21 в 13:04

Вторник, 12 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Пиано джаз от Лиро Рантала. Концертът се е състоял на 31 август 2019 в Хелсингборг, Швеция и е част от програмата на джаз фестивал. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Продължава темата за дантелите с проекта „The eastern..

публикувано на 11.01.21 в 12:19

Понеделник, 11 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от фестивала БиБиСи Промс в Лондон. Свири клавирно трио „Аматис“ в състав: Леа Хаусман (цигулка), Самюъл Шепърд (виолончело) и Менгджи Хан (пиано). В програмата: музика от Роберт и Клара Шуман. от..

публикувано на 10.01.21 в 08:25