Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида".

„Това се случва в местност Юнаците /Седми километър, Стара Загора. Две взломни кражби в имота ни и двете със спряно наказателно производство. Първата е на 30.10.2018 г. със стъпки, отпечатъци и кръв. Две години молби, писане и откази. Накрая се оказа, че кръвта е на рецидивист, но предварителното производство е спряно. Втората кражба е на 28.19.2020 г. – предварителното производство отново е спряно – има свидетел, че единствено е видян полицаят, който ни е съсед, с резачка.“ Мария Вълчева предоставя копие на спряното наказателно производство от наблюдаващия прокурор.

Сагата с МВР и полицая започва в средата на 2018 г. „Съсед по място ни е Кольо Гьоков Гьоков е служител на БНТЛ към ОДМВР-Стара Загора , освен това е и вещо лице в съда и е в служебни отношения с прокурорите от РП и ОП – Стара Загора, затова и получаваме само откази. Кольо Гьоков започва да строи незаконно, като строителните материали ги струпва в съседния имот и има предварително производство за обсебване. Съседи са подавали жалби за този строеж и Гьоков е имал съмнения и в нас, за което един съсед Тончо ни предупреди като каза: "Свилене, ако не се спреш да пишеш за незаконния му строеж, той ще започне да рови.

1.  След няколко дена Кольо Гьоков се жалва в Община Стара Загора   

2. На 15.09.2018 г. посегна с лопата в ръка, псувайки със злоба и през зъби и ако не се бях показала, не се знае какво щеше да се случи, за което сезирахме прокуратурата. Не беше образувано досъдебно производство. Искам да вмъкна, че при даването на показания от нас в МВР той вече знаеш и скочи в асансьора при нас, от което аз много се изплаших.

3. 26.09.2018 г. подава жалба в РСПБЗН в която твърди, че представляваме опасност за здравето и живота му. Въз основа на тази жалба има образувано ЧНД 198 от 2019 г. от РС-Стара Загора което се оказа, че е неправомерно.

4.  На 30.10.2018 г. - взломна кражба, за която писах, въпросът е този рецидивист как е намерил имота ни, при положение че пожарна и полиция не могат да ни открият и затова се съмняваме, че сме поръчани.

5.  На 08.05.2019 г. съпругът ми получи призовка за насрочено дело с нчхд № 1179/2019г., като за свидетели е посочил тримата оперативни работници, които трябваше да извършат процесуално-следствени действия, които изглежда не са иззети както трябва и това е голяма пречка. В същия ден Кольо Гьоков е подал втора жалба в Пожарната, но не ми дават да прочета какво е писал.

Оказва се обаче, че единият от оперативните работници е пряк колега на Гьоков и приятел, защото му е строил незаконния строеж, но при тези обстоятелства не си даде отвод. И така Кольо Гьоков завежда дело срещу съпруга ми за клевета – като за свидетели пише тези трима оперативни работници и поемното лице. В деня, в който получихме призовката, отидохме при Директора на ОДМВР с въпрос какво става – отговорът който получихме, че тримата полицаи може да не знаят, че е писано. Тогава пуснахме запитване към МВР три пъти и накрая получихме отговор, че не се е доказало, че някой е казал на Гьоков, за да съди съпруга ми. Пуснахме жалба до РП-Ст. Загора за набеждаване и изведнъж се оказа, че поемното лице не е чуло, а полицаите са чули. В отговора от прокурора се оказва, че когато съм се обадила на 112, не са изпратени разследващи полицаи, а свидетели по дело за клевета.

Искам да вметна, че ни се обадиха, че Гьоков ще си оттегли жалбата само ако съпругът ми подпише споразумение с него. Ние отказахме. Съпругът ми се яви на дело, на което никой не дойде, защото Кольо Гьоков е поискал прекратяване, но беше осъден да ни плати адвокатските разходи. Оказа се, че полицаите в ОСлО към ОП-Стара Загора са дали съвсем други показания. И така има набеден, на който никой не му е казал нищо, но той знае и е възприел някакви думи за клеветнически. Последваха множество преписки и всички с отказ, като отговорите, които получаваме, са съвсем различни от това, което питаме. Това накратко е сагата с полицията – 2 взломни кражби, набедявания, частни наказателни дела без причина и всичко това, за да ни изсели и да строи незаконно.

Сагата с Община Стара Загора е идентична. След като той пише за нас и ние правим контра, оказва се, че той строи незаконно. На 30 .10.2018 г. му е издаден констативен акт за незаконен строеж. Събори една колона и приключи. След като нееднократно сезирахме Общината и омбудсмана – не получавахме отговор. След като на 3.08.2019 г. Кольо Гьоков започна да ни замерва с камъни, аз се обадих на Инспектората към МВР и от там са наредили разследване към ОП-Стара Загора и от тази преписка ние научаваме, че служител на Общината изведнъж е приел, че строежът е въведен в съответствие със строителните книжа, което не е вярно и получих странно писмо от Община Стара Загора, че ще се позоват на решението на прокуратурата. Прокуратурата просто е направила проверка за престъпление по чл.282 ал.1 от НК и всичко са прикрили и продължават да прикриват. След като сезирахме и Областния управител, за да замажат още нещата, издават втори констативен акт №9/13.02.2020 г. за един и същ строеж и след много писане и срещи е издадена кметска заповед, която някой е подучил Кольо Гьоков и той я обжалва в АС-Стара Загора (№440/2020), като е завел двама лъжесвидетели, единият от които пребивава на Седми километър в имот без нотариален акт и с постройки, които предполагам, че също са незаконни. Нееднократно съм сезирала и ДНСК-София, но Община Стара Загора прикрива действията на своите служители." 

Един от потърпевшите в казуса на Мария Вълчева се оказва още един съсед, чието място не е имало заграждения и Кольо Гьоков започва да си трупа строителните материали в неговото място. След разговор между потърпевшия бивш учител от Стара Загора Руси Русев и Гьоков, той мести строителните материали, но демонстративно започва да си паркира автомобила отново в мястото на Русев. Какво следва по-нататък, чуйте от Руси Русев от Стара Загора.

Какви действия предприема община Стара Загора срещу незаконното строителство на полицая Кольо Гьоков и извършените от него нарушения? Чуйте повече от Ангел Стоманярски, началник Отдел контрол по строителството в Община Стара Загора, който обеща да прилага закона, така, както го изисква. 

Според адвокат Захари Генов на базата на извършените взломни кражби някои процесуално-следствени действия не са извършени. Чуйте и коментара му по казуса. 

Кольо Гьоков също бе потърсен за коментар, но той отказа да направи такъв.

Чуйте повече от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40