Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ана-Мария Кръстева: Ако усетим любовта, ще дойде и вярата

Вярата не се учи в училище, тя трябва да бъде почувствана със сърцето

Д-р Ана-Мария Кръстева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Главен герой в "Нашият ден" е Ана-Мария Кръстева, д-р по богословие и автор и водещ на предаването "Благовестие" по програма „Христо Ботев“. Взаимоотношенията между Църква и радио започват още преди да се появят първите радиоапарати в България? А до 1944 година Църквата е използвала радиото като инструмент на своята проповед, докато след това държавата го превръща в инструмент на антирелигиозна пропаганда. Радиопътят на Ана-Мария Кръстева е обусловен от това, което учи.

"Реших да уча богословие през 1990 г. Тогавашният патриарх на Българската православна църква съобщи по телевизията, че започва и приемът на момичета в Духовната академия. Моят баща е семинарист, но в началото беше против. Но той ме подготви. После беше много горд. 

Аз не съм търсила своя път към вярата, аз съм от тези, на които им беше даден този път. Тъй като съм израсла в християнско семейство и никога не съм се притеснявала от това, че съм християнка. Не съм се срамувала, нито съм се криела. Завърших Богословския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Там се учат основите на вярата. Имах възможността да ги науча от едни много добри преподаватели. Основите на вярата и това какво изповядват и другите вери. Защото ти не можеш да отстояваш своята вяра, ако не познаваш и другите вери. Християнството не религия, а вяра, защото християнството е живот и се основава на свободата и любовта, и разбира се, върху благодатта.

Нашата свобода е възможността да изберем своя път. И християнството е избор, християнството в никакъв случай не е заповед. 

Вярата не се учи в училище, тя трябва да бъде почувствана със сърцето. През 90-те години бях сигурна, че предметът "религия" трябва да бъде задължителен и т.н. С годините разбирам, че всъщност, ако той е в общообразователната система, трябва да бъде от първи клас. Децата трябва не да бъдат научени на вяра. Предметът "религия" трябва да дава основите на тези деца за това що е християнство, както и защо са другите религии, за да могат те да живеят нормален живот в толерантност към другите. Трябва да се помисли добре как точно да се преподава религия.

Попаднах в радиото, когато чух обява за новинари. Това беше през 1997 година. Явих се на конкурс за новинари. Тогава на събеседването директорката на програма "Христо Ботев" Ада Чалъкова каза: "Преставаш с това участие в този конкурс и идваш в "Ботев", имам религиозно предаване, искам да го поемеш ти". Предаването се казваше "На църква в неделя". Около година и нещо работих в това предаване. После имах лични служебни драми в радиото и напуснах. Върнах се в 2000 година вече с авторско предаване. 

Моето предаване ("Благовестие") в никакъв не се опитва да вменява нещо. Моето предаване се опитва да разяснява истините на вярата по един достъпен за всеки човек начин. В същия момент таргет групата не са единствено и само православните християни. Искам чрез своето предаване да дам възможност на всеки да се докосне до истините на вярата, а дали ще избере християнството или не – е въпрос на неговата свободна воля. Църквата е лечебница на нашите грехове и страдания, но не е психиатрична болница. Ние трябва да знаем при кого отиваме. Християнството е живот."

Според Ана-Мария Кръстева, "ако се вгледаме в обществото – няма любов между нас. Всеки е готов да нападне другия, всеки проявява своя егоизъм... Това, което ни липсва, е любовта. И вярата ни липсва, но ако усетим любовта, тя ще дойде и вярата."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40