Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира

Александър Христов: Радиото е интимна медия

Обществените медии имат голямо бъдеще, те могат да бъдат независими, което им дава огромния лукс на свободата

Александър Христов
Снимка: личен архив

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.

Истории в ефира: Един пишещ човек в едно радио – среща с Александър Христов, драматург от редакция „Радиотеатър“.

Писането  

"Всеки пишещ човек пише за някого извън себе си. Писането винаги е един вид диалог. Писането е актът от теб към идеята за друг."

Медиите 

"До голяма степен медиите в сегашния им вид са много близки до маркетинга – те продават продукт. Цедката е толкова широка, за да привлича повече хора, че накрая имам чувството, че сме изпаднали в новговор на Оруел – един език, който за мен е изкуствен, далечен, той е само с кодови думи, по-скоро символи, които да те закачат да влезеш, да кликнеш... и интимността изчезва. Кратката форма доминира изцяло – иконично е. А радиото е интимна медия. Винаги директното, интимното, искреното говорене – да говориш, както мислиш – е по-добрият вариант. Дори и с риск това да не се възприема.

Мисията на радиото 

Обществените медии са длъжни да дават алтернатива на нещата, които се случват, и да гледат от по-различна и по-задълбочена гледна точка. Обществените медии имат задължението да запазят идеята за авторитет. Когато има някакъв обществен дебат, проблем, да имаме възможност да чуем хората, които наистина разбират и ние припознаваме като авторитети. 

Защото демократизацията на информацията ни оставя с едно грешно впечатление, че ние разбираме от всичко, а това далеч не е вярно. Наше право е да подходим емоционално и да решим каква е нашата позиция, но това не означава, че тази позиция е информирана. И тук идва мисията на радиото."

Радиото след 50 години

"Моето лично усещане е, че, първо, ще се върви – и в радио, и в телевизия – към нелинейно потребление на медиите. Те ще се правят линейно, но ще се потребяват нелинейно. Т.е. слушателят сам ще решава кога да потребява даден продукт, независимо кога е минал в ефир. Второ, казвам го с чисто сърце и не защото работя в такава медия, смятам, че обществените медии ще имат все по-голямо бъдеще, защото те имат способността да бъдат независими – не са пряко зависими от икономически инструменти, което им дава огромния лукс на свободата." 

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35

Ден на българската Конституция и професионален празник на юриста

На днешната дата (16 април) през 1879 година Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция. Днес отбелязваме Деня на българската Конституция и професионалния празник на юриста. По този повод в "Нашият ден" гостува Емил Дечев , бивш зам.-министър на правосъдието, за да говори за промените в Конституцията, съдебната реформа,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30