Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 20 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на камерни ансамбли.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Боливия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Величка Златева, Христо Косашки, Йорданка Илиева, Бистришката четворка и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Джуджето Тинтирин“ от Светослав Минков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Детски радиотеатър: „Дяволът и трите златни косъма“ от Братя Грим

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
Джон Кенеди и встъпването му в длъжност като президент на САЩ през 1961 година – посланията в церемониалното му обръщение и смисълът им днес – коментар и звукови хроники.
• Избори и избиратели в деня, определен за полагане на клетва на поредния президент на САЩ, или как „новото нормално“ в световната избирателна система води до различни поведенчески модели и променя смисъла – психология и социална антропология с участието на психолога д-р Пламен Димитров и социалния антрополог Харалан Александров.
• Главен герой: в месеца на програма „Христо Ботев“ ви срещаме с лица и гласове от програмата – Таня Димова.
• Минути на редактора: разговор с Иван Иванов за представите на политиците за лидерство в психологическо изследване сред парламентарно представените сили.
• Оценка на сърдечно-съдовата система при пациенти след преболедуван Covid-19 – интервю с интервенционалния кардиолог д-р Зоран Станков
• Оценка на нервната система при пациенти след преболедуван Covid-19 и синдромът на Гилен-Баре – интервю с доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”
• Ден преди Бабинден – за родилната помощ в България – интервю с  Йорданка Стефанова, старша акушерка на Родилно отделение при СБАГАЛ – Варна и проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н., лекар АГ, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна" ЕООД

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Каква беше изминалата година за Hayes & Y и как въпреки социалната изолация групата записа нова песен;
• Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика и фронтмен на редица проекти – представя предпремиерно първи сингъл „Муза“ от своя дебютен самостоятелен албум „Сетива“;
• Момичетата от 4 Magic изпратиха 2020-та година с пети сингъл, озаглавен „Дай ми“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Специален гост – проф. Цочо Бояджиев, един от водещите български учени хуманитаристи. Разговор за новата му поетична книга „Кухата сърцевина на живота“.
• Премиера на „Плач на ангел“ от Стефан Цанев – моноспектакъл на Христо Мутафчиев в Народния театър "Иван Вазов". Разговор с актьора.
• Балет „Арабеск“ отбелязва двойния юбилей на примабалерината Теодора Стефанова – 50 години и 30 от тях отдадени на танца. Среща с примата преди танцовия спектакъл, посветен на нейния юбилей.
• Лия Петрова представя новия си диск с два цигулкови концерта на Бетовен и Моцарт със „Симфония ВарсОвия“ и диригента Жан-Жак Канторов и предстоящия си концерт със Софийската филхармония под диригентството на Георги Димитров.
• Изложба живопис на художничката Яна Петкова – Каракашова в столичната галерия „Арте“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Спорът за Македония“ – темата от месечния брой на сп. „Култура“, както винаги е тема и на предаването „Време и половина“. Разговор с Тони Николов, гл. редактор на сп. „Култура“.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Танците на света“. Фламенко.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Предаването ще обърне внимание върху един феномен на масовото съзнание, касаещ историческата памет. Някои фигури с високи заслуги за българското възраждане като Кръстьо Пишурка тъкмо в това масово съзнание се асоциират с презрителната епиграма на Христо Ботев „на баба си на хурката“, или – в по-добрия случай – като „автор на посредствена даскалска поезия“. Част от предаването е посветена на този виден и уви – недостатъчно уважен наш будител. Оттук, с Пишурката като повод, се минава към обсъждане на забравата или клеймото върху някои фигури – поп Кръстьо, съратничките на Райна Княгиня, изобщо – на понякога случайната историческа избирателност за местата на славата и позора.
Разговорът по темата е с професор Светлозар Игов, с професор Андрей Пантев – изследвал различни исторически митове в книгите си „Носът на Клеопатра“ и „Исторически съмнения“, с писателката Петя Александрова, писала за Кръстьо Пишурка и несправедливото му пренебрегване, с литературния историк Николай Аретов, и с главния редактор на алманах „Огоста“ от Монтана – Мартен Калеев.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският откривателски и изобретателски дух
тема: „Българската следа в медицината и биологията ”
В предаването ще разкажем за откривателя на лактобацилус булгарикус – д-р Стамен Григоров; за акад. Методий Попов и неговата теория за клетъчната стимулация; за изобретателя на нивалина проф. д-р Димитър Пасков; за проф. Иван Митев – откривател на шестия сърдечен тон.
За тези бележите учени ни разказват Юлия Григорова, внучка на д-р Стамен Григоров; проф. д-р Снежана Дончева от Института по физиология на растенията и генетика при БАН; проф. д-р мед. науки д-р Мила Власковска от Медицинския Университет и акад. Ваньо Митев – ректор на Медицинския университет  и  син на проф. Иван Митев.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Представяме дуото „Пианчело“ – Надя Белнеева и Христо Кузманов и техния диск „В стаята“ с пиеси за виолончело и пиано от Прокофиев, Кодай и Берг.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
В средата на зимата, “Музикален атлас” ви предлага изискана етнокласика от Унгария. Иде реч за творчеството на Лео Вайнер (роден през 1885-та година в Будапеща), вдъхновено от автентичния фолклор и градската музика в тогавашна източна Австро-Унгария... Ще чуем три от дивертиментите му, чиито части носят заглавия на лирични и битови сцени, природни красоти и исторически образи, духовития „Карнавал” и „Серенада във фа минор“. Качественото изпълнение е на Северноунгарския симфоничен оркестър – град Мишколц, под диригентството на Ласло Ковач.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Средновековие и Ренесанс, преразгледани
• Месата „Въоръженият човек“ от Йоханес Окегем (15-и век) с интерлюдии от латвийския композитор Удис Праулинш, също рок- и народен музикант, който кани всички, които могат да се променят и да мислят независимо, които обичат предбароковата музика, минимализма, както и „готическата алтернативна музика“ и етномузиката, да се включат в тази пиеса. „Каня ви да участвате в един съвременен процес, в обща, но вътрешна молитва, в сесия на доброто, в медитация“, казва Праулинш.
• Удис Праулинш, разбира се, не е първият, който се вдъхновява от „предбароковата“ музика. Един от главните минималисти Стив Райх намира вдъхновение в музиката на Леонин и - особено - Перотин (13-и век) от Нотрдамската школа. В резултат се появява неговата „Поговорка“, изпълнена от „Тиътър ъв войсиз“ на Пол Хилиър.
• Като контраст на „Поговорката“, творбата „Техиллим“, т. е. „Псалми“ на Стив Райх е забавна, игрива и танцувална пиеса по текстове на избрани псалми, изпълнена от ансамбъла на Стив Райх.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 10 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Николай Бойков и неговите пътувания (физически и с литературни преводи) из Северна Македония в началото на пандемичната зима (ноември 2020г.) – разговор и импровизирано литературно четене, проведени в началото на януари 2021г. там, където се пише следващата книга на Николай Бойков – в родния му Видин.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Разговор с диригента Весела Пастърмаджиева, главен художествен ръководител на Ямболската хорова школа „Проф. Георги Димитров“ и артистичен директор на Тракийския хоров фестивал с международно участие в града
• Акценти от изминалите десет издания на Тракийския хоров фестивал в Ямбол в периода 2006 - 2017 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10