Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Росен Калпачки:

Няма пряка връзка между тежестта на Covid-19 и неврологичните усложнения

Covid-19 може да крие изненади и месеци след приключването си

| обновено на 20.01.21 в 16:21
доц. Росен Калпачки
Снимка: УМБАЛ „Света Анна”

Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" приложиха плазмафереза, за да спасят 60-годишен мъж от тотална парализа в резултат от развитието на синдрома Гилен-Баре, в следствие на преболедувана инфекция от Covid-19. 

Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”, коментира случая в "Нашият ден":

"Гилен-Баре е тежко усложнение на каквато и да е инфекция. Наличието и повсеместността на Covid-19 правят възможността от подобни усложнения много по-честа. Гилен-Баре по принцип е едно от най-неприятните, меко казано, заболявания в неврологията. Това сложно заглавие крие една прогресираща за часове или дни парализа, която драматично започва от стъпалата и бавно пълзи нагоре – обхваща цялата мускулатура, вкл. дихателната, дори и лицевата мускулатура. Ако това не се спре, спира дишането и пациентът, макар и в пълно съзнание, не може да живее без помощта на апарати. Това състояние започва със слабост в долните крайници и изтръпване – пациентът остро – за часове – спира да може да ходи.

Дано не е тенденция. Аз го свързвам по-скоро с масовото разпространение на Covid-19, като инфекциозно заболяване. Това е едно усложнение на инфекциозни заболявания, които засягат нервната система, и се надявам с овладяването на инфекцията – и в национален, и в световен мащаб – да не се стигне до множество развитие на подобни случаи."

Нервната система след преболедуван Covid-19 – честота на усложненията

"По-често, отколкото очаквахме, нервната система страда. За щастие, повечето усложнения на нервната система не са фатални. Разбира се, е нормално хората да стават адски тревожни, нормално е да се вглеждат повече в себе си – неминуемо остава отражение. Ако преминем през тази тревожност, има доста пациенти, които се оплакват от нарушение в равновесието, има доста хора с главоболие, повече отколкото ни се иска, след инфекциозно заболяване. За нас, като спешни невролози, е важно, че категорично има връзка между прекаран Covid-19 и инсулт у хора, които иначе не биха получили – по-млади, по-здрави хора, при които инфекциозното заболяване може, забележете, месеци след прекаран Covid-19, да отключи проявата на инсулт."

Групи в по-голям риск

"Невролог трябва да ви види, когато все пак имате оплаквания. Оплакванията не трябва да се подценяват, нито да се хиперболизират. Не бих откроил обаче рискови групи, поне не все още, за които да се каже, че са по-високо рискови за развитие на неврологични усложнения. Няма пряка връзка между тежестта на Covid инфекцията и опасността от неврологични усложнения. Covid може да крие изненади и месеци след приключването си."

Ваксините

Според доц. Калпачки човечеството, различно от стадо маймуни, реагира на инфекцията с ваксини. "Те са доказан медицински метод даже да се унищожат заболявания – има такива исторически примери. Ваксините нямат алтернатива в преборването на такова абсолютно многолико и не много логично от медицинска гледна точка заболяване като Covid-19."

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08