Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ст. Георгиев: Не повишаваме качеството на демокрацията с предстоящите избори

Стефан Георгиев
Снимка: БГНЕС

За какво гласуваме всъщност? За придобилата вече практика демократична същност на изборите през 2021 година и за всички съмнения именно към тази вече създадена демократична система (повече като написани правила), за особената пандемична обстановка, в която ще се проведат изборите тази година, както и каква е мотивацията на гражданите да отидат или да не отидат до урните. В "Нашият ден" социологът от Агенция "Афис" Стефан Георгиев прави своя коментар.

"Може би трябва да си зададем въпроса как мислим за изборите – като нещо, което се случва в идеалния случай веднъж на 4 години, или като промяна, като някакво действие, свързано с демократичната практика. На първо място, дали можем да кажем, че изборите и гласуването въ България през 2021 година са демократична практика? Доколко те са изпълнени с демократични правила и процедури? 

Относно техническото измерение на изборите – през последните години като че свикнахме изборите да се провеждат по правила, които се променят в последния момент, или ако не се променят, то се дискутират в последния момент. Това буди съмнение у част от българското общество за тяхната легитимност и прозрачност, поставя под съмнение изобщо изборите като демократична практика.

На второ място в този ракурс – доколко можем да говорим за съмнение и манипулации? Повече от 10 години вече системно, когато дойде време за избори, започва да се говори за прозрачност, за контролиран вот, купен вот, начина, по който се отчитат резултати... 

На последно място – в контекста на пандемията. Доколко можем да говорим за достъп на граждани (заразени или под карантина), доколко този процес щe бъде урегулиран, така щото да даде равен достъп на всички български граждани. Като че ли не повишаваме качеството на демокрацията с изборите, които ни предстоят, в контекста на всички дебати и дискусии през последните месеци. Всички от много време знаем, че ще имаме избори по време на пандемия, но едва сега започват разговори по същество."

Георгиев смята, че можем да гледаме на гласуването и изборите като на възможност за промяна. 

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47