Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите ще преминат към ефективни протестни действия. 

Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската адвокатска колегия, дава разяснения в "Законът и Темида".

България живее в условията на пандемия вече една година, а вие поставяте условия в края на мандата на този парламент. Мислите ли, че ще има достатъчно технологично време, за да се приемат желаните от вас промени?

"Ако има желание от страна на отговорните държавни институции, има предостатъчно време, за да се направят необходимите промени. Ние сме изпратили своите аргументи до парламентарните комисии, които имат отношение към решаването на този изключително важен за всички български адвокати проблем, както и към парламента като цяло и към правителството. Единствено въпрос на добра воля е проблемът спешно да бъде решен. Крайно време е да се обърне внимание на българските адвокати, защото има много колеги в цялата страна, които изпитват изключително сериозни затруднения. Няма никаква правна и житейска логика в това част от останалите свободни професии да имат 40% нормативно признати разходи, а 14 000 български адвокати, които внасят огромни средства в държавния бюджет, да бъдат неглижирани за пореден път и спрямо тях да не бъдат предвидени никакви данъчни облекчения.

Не са ли закъснели мерките, които предлагате?

"До този момент търпеливо изчаквахме и се надявахме, че компетентните държавни институции най-после ще обърнат внимание на проблемите на адвокатурата. Висшият адвокатски съвет в края на март и Софийският адвокатски съвет на два пъти през април миналата година поставиха някои от тях публично. Повече не можем, не искаме и не трябва да чакваме. Близо година се отнасяхме с разбиране към всички затруднения, които следват от условията на пандемията, в която всички ние живеем. Крайно време е да се създаде компенсаторен механизъм и за българските адвокати. Ние също живеем в ограничителните мерки на пандемията и силно конкурентна среда. По тези причини е необходимо приоритетно да бъдем подпомогнати от държавата."

Има ли колегии от страната, които ще ви подкрепят?

"Висшият адвокатски съвет на своето заседание от миналия петък – 15.01.2021 г., прие решение, с което подкрепя искането-предложение на Софийския адвокатски съвет. Нашето искане се подкрепя и от много други колегии в цялата страна. В малките градове положението е още по-сериозно и затова предложението ни е радушно прието от всички български адвокати."

В какво ще се изразяват ефективните ви протестни действия?

"По този въпрос Софийският адвокатски съвет ще вземе решение на следващото си заседание на 26-и януари. Ефективните ни протестни действия биха могли да се изразят в митинги и протести пред парламента и правителството и пред съдебните палати в цялата страна. Бихме могли да носим специални стикери или значки на дрехите си. Бихме могли и да не се явяваме по определени категории дела, като държим сметка за защитата на правата и законните интереси на нашите клиенти. Но също така трябва да отбележа, че ние сме диалогични и интелигентни хора. Самият факт, че изчакахме толкова дълго, е показателен, че се надяваме да не се стигне до ефективни протести. Но в същото време сме твърдо решени да отстояваме правата си. Ние сме изложили нашите аргументи и се надяваме, че този път ще бъдем чути и разбрани от компетентните държавни институции." – каза адв. Ивайло Данов.

Разговорите на Анелия Торошанова с адв. Ивайло Данов, председател на Софийската адвокатска колегия, и с адв. Захари Генов можете да чуете от звуковите файлове.



Решението на Софийския адвокатски съвет (САС) е взето в края на миналата година – на 22-ри декември на последното заседание на съвета. То е прието с пълното съзнание и отговорност за неговите последици, тъй като адвокатите не могат, не искат и не трябва да чакат повече да бъдат неглижирани от властта при вземане на всякакви мерки, които да им помогнат да оцелеят в тази безпрецедентна пандемична обстановка.

Софийският адвокатски съвет е изпратил писма до Висшия адвокатски съвет и до всички колегии в страната за съгласуване на ефективните протестни действия в национален мащаб, ако държавата за пореден път не обърне никакво внимание на проблемите на адвокатурата.

Искането – предложение до парламента и правителството – е подписано от председателя на съвета и колегията адв. Ивайло Данов. То е адресирано до председателя на парламента Цвета Караянчева, правната и бюджетната комисии, Министерския съвет и министъра на финансите Кирил Ананиев. В него адвокатите напомнят, че са много сериозно засегнати от пандемията от Covid-19, но за разлика от други сектори, в т.ч. и представители на някои свободни професии, българските адвокати не са получили дори минимална подкрепа от държавата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22