Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адв. Борис Велев:

Демографската катастрофа е резултат от трудовото и социалното законодателство

Законът за защита на женския и детския труд от 1905 г. – начало на трудовото законодателство у нас

Снимка: БГНЕС

През 1905 г. на 22 януари е приет Законът за защита на женския и детския труд и по този начин се поставя началото на трудовото законодателство в България. В действителност през 19 в. у нас не е имало никакво трудово законодателство, не са приемани закони, свързани със заплатите на работниците, продължителността на работния ден или почивката им – в резултат на все още слабото индустриално развитие. Трудовото законодателство у нас възниква едва в началото на ХХ в. Въпреки борбата на работническата класа, създаването на трудово законодателство и прилагането на работническите закони през периода 1905-1912 г. в мирна обстановка върви бавно. През Балканската (1912 г.) и Междусъюзническата война (1913 г.) фактически работническите закони не съществуват, а експлоатацията на работнически труд, особено на жените и децата, взема непознати дотогава размери. На 1 януари 1987 г. е приет Кодексът на труда. 

Предизвикателствата на трудовото законодателство към днешна дата коментар в "Нашият ден" прави адв. Борис Велев:

"Трудовото законодателство е неразделно свързано със социалното законодателство. Именно обстоятелството, че през 1905 г. е гласуван от НС първият трудов закон, е свързано и с това, че този трудов закон всъщност регулира преди всичко социални аспекти. Тази тенденция, разбира се, е запазена и в днешно време. България е една от държавите в ЕС, която има сравнително най-слабо развито трудово и социално законодателство и това е свързано най-вече с факта, че българската индустрия е слаба. Това води след себе си една изостанала и немодерна социална система и социално законодателство. Сериозен тласък в нашето трудово законодателство се случва едва след края на Втората световна война с т.нар. "форсирана индустриализация". Обществено-икономическите отношения тогава налагат съвсем нови правила за уреждане на отношенията между работниците и работодателите. Именно в този период (50-те години на ХХ век) българското социално и трудово законодателство преживява една съществена революция, която предопределя неговото развитие и до ден-днешен." 

Адв. Велев подчерта важността на трудовото законодателство за развитието и за историята на цялото общество. Той изтъква, че демографската катастрофа, която преживяваме, е резултат именно от това трудово и социално законодателство

Според експерта самата философия на закона в България, той се движи в една инерция от минали времена. "Някак си нашият законодател не иска да осъвремени тази философия, за да зададе през следващите десетилетия ясните правила, по които ще се развива социалната структура на нашето общество."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Агов: Тези избори не решиха кризата

Седмица след изборите за нов парламент основният въпрос отново е „кой“. В обръщенията си след изборите премиерът се извини два пъти на медиите, но не стана ясно за какво. Може би защото извинението бе направено пак през социална мрежа, а той бе недостъпен за въпроси. Лидерът на втората политическа сила Слави Трифонов също един вид се извини,..

публикувано на 11.04.21 в 16:45

Възпитанието като важен отличителен обществен белег

Отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб – на това правило се подчиняват добрият стил на живот и всички кодове на поведение в обществото. Етикетът и протоколът са зависими от мултикултуралните традиции и обичаи, свързани с бизнеса и общуването. Те съчетават традиции, логика, грамотност, удобство и учтивост и са плод на много..

публикувано на 11.04.21 в 12:05
Лествицата на добродетелите, икона от Синайския манастир, XII век

За покаянието, поста и молитвата

В евангелското четиво от тази неделя единствено през Великия пост директно се говори за нуждата от поста и молитвата, за тяхното огромно значение за живота на вярващия. Свързано ли е това с чествания днес св. Иоан Лествичник и защо? Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За н ашата стълба към небето. Защо у..

обновено на 11.04.21 в 11:00

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54