Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Георги Костов на 80 години

Снимка: Музей за история на радиото в България

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов.

Роден на 21 януари 1941 г. в София, композиторският му талант е забелязан през 1956 г. от композитора Пенчо Стоянов. Той го представя на патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров, при когото Костов се дипломира със специалност „Композиция“ в Музикалната академия (тогава Българска държавна консерватория) през 1966 г.

Когато е само на 17 години (1958 г.) Георги Костов създава първото си голямо циклично произведение – Концерт за кларинет и оркестър, който е и първият български инструментален концерт за този инструмент, а творбата носи на своя автор и първото му отличие за композиция през следващата 1959 г. В следващите години Костов получава отличия за композиция и от международните конкурси в Хелзинки (1969), София (1974), Берлин (1976), Тренто (1991) и др., а през 1972 г. неговият симфоничен опус „Три диафонични танца“ е сред 10-те препоръчани творби в „Международната трибуна на композитора“ в Париж под егидата на ЮНЕСКО. Други по-значими произведения на Георги Костов в класическите жанрове са: Концерт за валдхорна, струнен оркестър и тимпани, Концертино за виола и оркестър, „Поема“ за тромпет, струнен оркестър и тимпани, Концерт за тромпет, струнен оркестър и ударни, Кончерто гросо за струнен оркестър, „Ръченица“ за духов оркестър, произведенията за симфоничен оркестър „Младежка увертюра“, „Ритмични движения“, „Антифонни диалози“, Дивертименто за джазов и симфоничен оркестър, както и музика за различни камерни ансамбли и солови клавирни творби.

Георги Костов е автор и на голям брой произведения в сферата на популярните жанрове и музиката за деца. Неговият песенен цикъл за детски хор „Песни за животни” по текстове на Елин Пелин в изпълнение на Националния детски радиохор под диригентството на акад. Христо Недялков е лауреат на конкурса на ORT, а хоровата песен „Чудното хоро” по текст на Асен Разцветников и до днес е част от международния радиообмен на BBC в запис на детски хор „Бодра песен“ гр. Шумен под диригентството на проф. Венета Вичева.

В областта на забавната музика по-известни песни на Георги Костов са: „Без радио не мога“ – лауреат на „Мелодия на годината“ 1968 г., „Остани“ и „Градините на любовта“ – лауреати от „Златният Орфей“ през 1976 и 1980 г., „Пролетни гласове“ (1980) и „Пътуване“ (1981) – отличени с Втори награди от националния радиоконкурс „Пролет“, както и песента „Да те жадувам“, обявена за песен на столетието (1981).

Георги Костов развива и активна преподавателска дейност: през 1985 г. става професор по хармония и композиция, а между 1989 и 2008 г. е и ректор на НМА. За своите творчески постижения и заслуги към националната култура, Георги Костов е носител и на най-високото държавно отличие на България – орден „Стара планина“.

В предаването своите благопожелания към юбиляра и спомените си от творческите си контакти с него споделят тромбонистът проф. Атанас Карафезлиев, пианистката доц. Лилия Костова – дъщеря на композитора, д-р Мариан Георгиев, диригентът Кръстин Настев и Невена Ненова, преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ гр. Русе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35