Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Понеделник, 25 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от фестивала Летни празници на старинната музика в Прага със заглавие „Моето испанско сърце“. С участието на Анна Райнхолд – мецосопран, Кито Гато – барокова китара и струнен квартет „Възклицание“. В програмата: песни от испански и каталонски композитори.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
За да разберете за красивата природа на Родопите, неповторимата българска архитектура, добрите и трудолюбиви планински хора, екипа на предаването гостува в архитектурния резерват в село Долен, община Сатовча.
За историята и настоящето на селото, поминъка и младите хора, за живота на християни и мохамедани, забележителностите и проблемите, четиригласното пеене и амфитеатъра.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Ще звучи интересна, малко позната музика от далечна Монголия. Изпълнение – Дендевиин Бадарч, Урна Тугчи, Алтан Ураг и групи за автентичен фолклор.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ивелина Димова, Живко Василев, Евелина Христова, Нели Андреева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Женитбата на заека“, по балтийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Детски радиотеатър: „Бяла приказка“ от Валери Петров

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Световен ден на средствата за масова информация и 86 години от създаването на БНР с указ на Цар Борис III – Част от тронното слово на цар Борис III на откриването на I- ва извънредна сесия на XXIV Обикновено народно събрание през 1039 г с коментар на говорителя – запис от Златния фонд на БНР.
• Какво показва анализът на чуждия опит в планирането на градовете, поръчан от Софияплан във връзка с предстоящото изменение на ОУП на София? – интервю с автора на анализа арх Павел Янчев
• Кои са двата мултидисциплинарни екипи, изготвящи проекти за трансформацията на столичните реки в приятни места за отдих и култура, в рамките на работилница Реките на София?  – разговор с Мартин Янков от фондация „Колективът“, организатори на работилницата
• Главен герой: Ивайло Кицов – музикален журналист и дългогодишен сътрудник на програма „Христо Ботев“
• Минути на редактора: д-р Никола Кереков за предстоящото събитие на Научния форум „Рацио“ „Гравитационни вълни“ –
• Terra Култура:
Културното наследство на БНР и пазителите и търсачи на звукови съкровища 86 години след подписването от цар Борис Трети на указа, с който радиоразпръскването става държавна собственост. С участието на: Милен Димитров, редактор в Архивен фонд на БНР – за мисията пазител на звуково наследство; Кин Стоянов, журналист и създател на екип „Инфохолици“ – за историите, хората и откритията в работата с наследството на Златния фонд и актрисата Марта Вачкова – за радиото като възпитание, памет и начин на живот.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
В деня на БНР се срещаме с музикалните редактори и автори и водещи на музикални предавания Диляна Трачева и Сибила Лилова, с  продуцента „Джаз, поп и рок“ в „Музикална къща БНР“ Мая Райкова и с композитора Кристиян Бояджиев.
Нови записи на Ангел Дюлгеров, Бека Стивънс и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Тракийският конник“ – мистична поема и критически коментар от поредицата „Мнемозина“ – Иван Гранитски и Иван Маразов
• Премиера на комедията „Сватба със закъснител“ от Робин Хоудън – интервю с режисьора Николай Гундеров
• „Какво следва“ –изложба съвременно изкуство в Кредо Бонум – кураторът Галина Димитрова – Димова за нея
• „Улиците на Пловдив“ -  история на 101 пловдивски улици – Димитър Герганов
• 14-то издание „Международна графична изложба“ във варненската галерия „Папийон“ – галеристката Виктория Митева
• Оперната прима Габриела Георгиева за ролята си на лейди Макбет във варненската опера  

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Новата инициатива „Книга за любители” на платформата „История на изкуството за любители” , която подготвя своето първо издание за Владимир Димитров –Майстора за деца , финансирано на свободен принцип , от всички желаещи. Разговор с Кристина Тужарова , художник , илюстратор и автор на изданието.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица  „Легендарни земи и места“. Замъкът на граф Дракула

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Как в българските медии се говори за „различните“ хора
В Световния ден на средствата за масова информация с доктора по конституционно право Симона Велева ще разговаряме за начина, по който в българските медии се говори за малцинствата, независимо на какъв принцип са обособени те., а също и за начина по който са показани отделни техни членове.  В разговора ще включим и доц. Алексей Пампоров от  Института по философия и социология на БАН.
• „Наречи ме с моето име“ – за предстоящата премиера на едноименния спектакъл, засягащ темата за смяната на имената на сънародниците ни от турски произход , ще разговаряме с драматурга Здрава Каменова и актрисата Наталия Цекова.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Музеи и образование: Музеи на бъдещето
Как ще изглежда музеят на бъдещето и къде да го търсим? Може би това е новият Голям египетски музей край пирамидите в Гиза, или филиалът на Лувъра в Абу Даби, или пък може би Музеят на утрешния ден в Рио де Жанейро – най-новата творба на световно известния архитект Сантяго Калатрава?
Търсим визията на музея на бъдещето заедно с: д-р Екатерина Цекова, директор, и Люба Дашовска, главен уредник в Националния политехнически музей, Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ в детския научен център „Музейко“ и Росица Бинева, уредник в Архитектурно - етнографския комплекс „Етъра“ край Габрово.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Забавления по време на пандемия – музика към популярни телевизионни сериали (трета част). Ще звучат мелодии из  любимите детски поредици „Синьо лято“, „Ну, погоди“, „Крокодилът Гена“, „Семейство Мейзга“, „Семейство Флинстоун“,“„Ум, белият делфин“, „Господин Тау“, „Арабела“, „Мъпет шоу“, „Розовата пантера“ , „Васко да Гама от село Рупча“, „Войната на таралежите“ и „Неочаквана ваканция“.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Изпълненията на ансамбъл „Дунав“, Бойка Присадова, Александър Райчев, ансамбъл „Филип Кутев“ и братя Митеви са само част от творците, в чието изкуство ще се потопим.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от зала „Херкулес“ в Мюнхен. Свири СО на Баварското радио с диригент Саймън Ратл и солист Ерик Теруилигър - валдхорна. В програмата: Роберт Шуман – увертюра към операта „Геновева“, опус 81; Рихард Щраус – Концерт за валдхорна и оркестър № 2 в Ми бемол мажор; Ектор Берлиоз – Любовна сцена от драматичната симфония „Ромео и Жулиета“, опус 17; Жан-Филип Рамо – сюита из операта „Бореадите“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 13 чяст

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „Нямаш избор“, това е логото на книжарницата One Book Bookstore, създадена от Йордан Д. Радичков. С него ще разговаряме за личните избори и как едно пространство се променя, когато е изпълнено с изкуство. Ще чуем и интервю на неговия дядо – Йордан Радичков, от 90-те години на миналия век, неизлъчвано досега.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
Из „Атлантис“, албум на кларинетиста и саксофонист Фредрик Люнквист и неговото трио. Албумът носи името на легендарното студио в Стокхолм, където е записан, и е посветен на саксофониста Роланд Кайзер, учител на Фредрик. Запис от джазовия фестивал в шведския град Юмео през октомври 2019 г.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 9 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Пчеларството – 2 тема от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Екдахи Баги бенд (Ekdahl Bagge Big Band meets Georg Riedel) Концертът се е в Стокхолм на 12 юни 2019. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Тази седмица предаването „Изгрев“ отива при хляба заедно с..

публикувано на 08.03.21 в 17:29

Понеделник, 8 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Глината – 2 част от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Из архивите на Еврорадио – запис от фестивала във Вербие, Швейцария. Рецитал на Леонидас Кавакос (цигулка) и Даниил Трифонов (пиано) от 29 юли 2014 г. – първа част. В програмата: Роберт Шуман..

публикувано на 07.03.21 в 08:15

Неделя, 7 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати 2008“ от Андре Мороа – 1 и 2 част от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на „100 каба гайди“, квартет „Вай дудулей“, Румяна..

публикувано на 06.03.21 в 08:35

Събота, 6 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Класика и рок. • „Емерсън, Лейк енд Палмър“ с реверанс към Модест Мусоргски и неговите „Картини от една изложба“. • Рей Манзарек с рок аранжимент на „Кармина Бурана“ на Карл Орф. • „Дийп Пърпъл“ с първи по рода си „Концерт за рок група и оркестър“. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 05.03.21 в 17:24

Петък, 5 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Радиоенциклопедия на смеха – 1 част от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Красимир Симеонов за тънкостите на китайската душевност, йероглифите и разликата в..

публикувано на 04.03.21 в 17:17