Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 27 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на камерни ансамбли.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Темпераментно, страстно фламенко от южна Испания. Сред изпълнителите – „Лос Малагеньос”, Хосе Менесес, популярният китарист Висенте Амиго и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янко Шибилев, Йордан Гемеджиев, братя Виденови и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Защо кукуригат петлите“ от Георги Мишев

от 7.20 до .800 часа
Детското.БНР
Детски радиотеатър: „Обичта, перушинка бяла“ от Уошингтън Ървинг – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Луис Карол и неговата Алиса – за правото на житейско пътешествие отвъд световете или за кого творчеството се превръща в магия – коментар и звукови хроники.
• Исканията на ресторантьорите и хотелиерите в България с и без протест – коментар на Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
• Ресторантьорският бизнес като висш пилотаж в живота и в туристическата индустрия и спасява ли професионализмът по време на пандемия – коментар на Георги Мицов, международен консултант по ресторанти и хотели и работодател в един от най-престижните черноморски ресторанти у нас.
• Главен герой: В юбилейния месец на програма „Христо Ботев“ ви срещаме с лица и гласове от ефира – дългогодишният водещ на „Нашият ден“ и бивш програмен директор на БНР Иво Тодоров.
• Минути на редактора: личната история на Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.
• Специализиран час за здраве
- Новини от Ковид отделението в Инфекциозна болница в София и анализ на ситуацията с пандемията – говори началникът на отделението доц. Атанас Мангъров.
- Мерки и ваксини по време на пандемия – коментар на акад. д-р Богдан Петрунов, председател на Отделение по медицински науки при БАН.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• IVE и Chaz с нов съвместен музикален проект – „Без теб“;
• Фронтменът на група Атлас Петър Маринов представя дебютната си авторска солова песен „Бавно“;
• След успеха в популярен телевизионен формат, Илин Папазян е готов с първия си авторски сингъл „Дай ми свобода“;
• С авторската песен "Сила" Митко Петров представя първия си самостоятелен проект с нов артистичен псевдоним Матео;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Изолацията, катализатор на близост: ново онлайн издание на „Нощта на идеите“ 2021. Включване от Франция на режисьора Галин Стоев, директор на Théâtre de la Cité – Национален драматичен театър на Тулуза преди ежегодното събитие, организирано от Френския институт в Париж.
• „Какво следва?“ – изложба съвременно изкуство в галерия „Credo Bonum“. Разговор с двама от художниците в кураторския проект на Галина Димитрова-Димова – Лъчезар Бояджиев и София Грънчарова.
• Премиера на спектакъла „Go-Do-t“ по мотиви от „В очакване на Годо“ на Самюъл Бекет на камерната сцена на Националния младежки дом. Разговор с режисьорката Stodara и с актрисата Емона Илиева.
• Онлайн разпространение на немско-българския игрален филм „Кръвта на пеликана“. Разговор с продуцента от българска страна Мила Войникова.
• „Пластове на времето“ – изложба акварел на Атанас Мацурев в галерия „Нюанс“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Диалогът власт – опозиция. Разговор с Даниела Горчева, издател на холандското списание „Диалог“ за българите в чужбина. Случаят Навални е само повод.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Танците на света“. Алеманда.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Живот в/За изкуството
Доц. Ружа Маринска е водеща фигура в българското изкуствознание, която може да каже много за историята на българското изобразително изкуство. А и не само за него, за световното също. Всъщност тя прави това в излезлия в края на миналата година двутомник „За изкуството“, в който е събрала свои публикации не само за българското, но и за световното изобразително изкуство, за тенденциите и спецификите в творчеството на българските художници, за отликите и приликите, които ги правят част от световния артистичен процес или ги разделят от него. Излизането на двутомника е повод да поканим Ружа Маринска в „Премълчаната история“, за да ни разкаже за тези процеси в дълбочина и в историческа перспектива; да ни разясни защо българското изкуство е едновременно толкова своеобразно, сякаш някак излизащо извън руслото на авангардите и модернизмите, обхванали Европа, въпреки че добре ги познава: даже български художници са се обучавали при някои от водещите световни авангардни автори, например Бенчо Обрешков при Оскар Кокошка. За историята на българското изкуство и за откритията и интерпретациите му, дело на доц. Ружа Маринска, говорим в този брой на „Премълчаната история“ заедно със самата Ружа Маринска и с изкуствоведите Анжела Данева, Анелия Николаева и Владимир Димитров.   

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският откривателски и изобретателски дух
Българите – новатори във военното дело
Доц. д-р Теодор Леков от НБУ, Люба Дашовска – старши уредник и инж. Елена Иванова – уредник в Националния политехнически музей ще ни разкажат за използването на нововъведенията в битките, водени от  древните българи; във военните действия по време на двете войни – Балканската и Първата световна. Ще научим и за изобретенията  на Асен Йорданов, Джон Ночев и Кръстьо Кръстев – българи – гении в областта на военните технологии.

от 17.30 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Хуан Диего Флорес изпълнява арии от опери на Волфганг Амадеус Моцарт

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Съвместни уърлд- и етнозаписи на африкански музиканти с европейци и американци. Дестинациите са Конго, Бенин, Сенегал, Мали, Гвинея, Того, Гамбия и Нигерия, а сред колоритните изпълнители – „Вуду Гейм“, Анжелик Киджо с Питър Гейбриъл, рапърът Балоджи с белгийски музиканти, „Афро Селт Саунд Систем“, „Ибибио Саунд Машйин“ с вокал талантливата нигерийка Ено Уилямс , ансамбълът „Хелзинки-Котону“, екзотичното „Трио да Кали“ с квартет „Кронос“, Секу Куяте и китаристът Джо Дрискол, Жулде Камара с Джъстин Адамс и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• „Дебюси се вдъхновява от азиатската музика, а аз се вдъхнових от Дебюси. Това е цял един голям цикъл.“ – Рюичи Сакамото, електроник новатор, пианист, музикален творец в несъвместими жанрове. Гост по темата – композиторът Михаил Големинов
• „През призмата на времето“ – четири съвременни гледни точки, преобразяващи бароковата традиция – мелодии от Вивалди и Бах с вдъхновение от саксофона на Крис Потър и 12-тоновата система - албум на цигуларя Франсиско Фуляна.
• Клубен джаз на живо – групата на саксофониста Сергей Малцев в московския клуб „Модел Т“

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 15 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Трансформациите на „обективната действителност“ и устоите на общоприетото в творчеството на Сесар Айра – разговор с Красимир Тасев, преводач на романите на Айра „Светецът“, „Ема, пленницата“, „Принс“ и „Епизод от живота на един странстващ художник“ ; разклоненията в разговора водят и към Кортасар (някои от чиито знакови произведения Красимир Тасев също е превеждал), и към Борхес, и към класическия готически роман, че и към изповедите на едни пушач на опиум – аржентински, а не английски в случая…
• А сега внимавайте: Китаристът на „Доорс“ Роби Крийгър с нов албум, в който има дори интерпретация по Запа

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Разговор с композитора проф. д.н. Филип Павлов – творчески занимания по време на пандемия; днешната визия на българското хорово изкуство и връщане назад в годините към общуването с композитора и общественика Тодор Попов, роден на 23 януари, точно преди един век
• Спомен за големия музикант Ивелин Димитров (18.01.1931 – 27.09.2008) с части от негови интервюта в предаванията „Хоров свят“ – 1994 г. и „Cantate Jubilate“ – 1999 г.
• Изпълнения на елитни европейски певчески формации



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25