Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематичните роли на Благовеста Карнобатлова

Снимка: @MozartFestivalPravets

Благовеста Карнобатлова е от артистите, които още с първите си изяви на сцената правят впечатление и бързо се утвърждават. Тя няма период на „чиракуване“ под сянката на големи звезди, нито пък е чакала своя „шанс“, за да блесне.

В оперната си вечер (30 януари от 20 часа) програма „Христо Ботев“ ви предлага да се докоснете до изкуството на великолепната Благовеста Карнобатлова.

Красотата ѝ, неизброимите качества на гласа ѝ, високите художествени достижения на актьорския ѝ талант и несъмнено безусловната отдаденост на музиката са само малка част от качествата, които я превръщат в истинска звезда!

Певицата проявява големия си талант съвсем рано. На 12 годишна възраст тя се явява на прослушване за детски хор в постановка на Варненската опера и е приета на първо място. Жъне успехи и в музикалното училище.
Години по-късно проф. Илия Йосифов си спомня за кандидат-студентския изпит след, който тя е приета в Музикалната академия: „От дванадесет певци, които приемахме тогава в академията, тя беше класирана на първо място. Аз се сблъсках веднага с един красив глас, с едно хубаво вродено чувство за фраза, линия, стил – неща, които си остават според мен най-важното за един музикален изпълнител. Защото добрият глас е нещо, което природата дава или не и което вокалният педагог може да развие в дадена степен. Но музикалността, любовта към пеенето, музицирането са неща, които човек трябва да носи в себе си.“

Проф. Благовеста Карнобатлова с почетен знак „Златен век“ с огърлиеВеднага след като завършва, Карнобатлова става солистка на Варненската опера и дебютира с ролята на Мими в „Бохеми“. С огромен успех изпълнява Виолета от „Травиата“, „Елена“ от „Юлска нощ“, Микаела от „Кармен“, Лейла от „Ловци на бисери“, Албена от едноименната опера, Джилда от „Риголето“.

След като се явява на Втория конкурс за млади оперни певци, световноизвестната певица Тоти дал Монте отбелязва, че Карнобатлова е най-добрата кандидатка. Това става причина сопраното да замине на специализация в Италия. Там, с помощта на Райна Кабаиванска тя се свързва с педагога Мерседес Льопарт.
Почти веднага след връщането ѝ в България следва дебют на сцената на Софийската опера в „Травиата“. Датата е 20 декември 1966 година. След този спектакъл Карнобатлова влиза трайно в състава на първия ни оперен театър.

За интерпретацията на ролята на Виолета, големият диригент Борис Хайкин пише: „Благовеста Карнобатлова има мащабен глас с много красив тембър. Тя безупречно го владее и с голямо майсторство преодолява техническите трудности, с които изобилства партията. Освен това има огромно сценично обаяние, което допринася за големия ѝ успех“.

В София списъкът на ролите на певицата се попълва с Марженка от „Продадена невеста“, Памина от „Вълшебната флейта“, Бастиена от „Бастиен и Бастиена“, Лиу от „Турандот“, Адина от „Любовен еликсир“, Татяна от „Евгений Онегин“.
Карнобатлова е сред най-често канените в чужбина български оперни артисти. Гостувала е успешно в Болшой театър и „Киров“, в Пражката опера, Театър Лисео в Барселона, във Висбаден, Париж, Будапеща, Палермо, Лозана, Атина, Варшава, Берлин, Лайпциг, в Холандия, Белгия, Финландия, Куба, Перу, Делхи...

„Карнобатлова изцяло прикова вниманието със своята вълнуваща, затрогваща игра. Гласът ѝ звучи много красиво, съдържателно, блести в драматичните моменти. Тя пя много чисто, хубаво, изразително.“ Това излиза в Будапещенската преса след гостуването на певицата в ролята на Мими от „Бохеми“.

В Белград критиката също не пести хвалебствия за сопраното: „Със своя изразително лиричен и изящно изравнен глас, с подчертаната си музикална интерпретация Карнобатлова ни зарадва с едно чисто и художествено задълбочено изпълнение на Маргарита. Нейната гласова мощ и певческо майсторство са удивителни“.

Огромен е успехът ѝ и във Висбаден с трудната роля на Лиу: „Най-силно впечатление прави Благовеста Карнобатлова като Лиу със своя свеж, овладян, красив и проникновен лиричен сопран.“

Съдържание на операта „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30