Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Деян Михов: Иновациите са нeмислими без творчество

Снимка: Фейсбук, личен профил

Какво би било обществото без съвременните творци? Коя е онази намеса на твореца, която променя всички, понякога неосъзнато?

Темата за “излишните творци“ и за влиянието на съвременното изкуство върху хората на 21-ви век – коментира в "Нашият ден" от Сингапур световният артист Деян Михов.

Той е български финансист, имал е и своя лондонски път. Но това, което го прави известен, не e практиката му като финансист, а изкуството, което създава. Той е художникът, който разкъса автопортрета си на една изложба в Сингапур по време на изолацията.

Излишно ли е изкуството

“Според мен увереността (на хората в това, че изкуството е нещо излишно – бел.ред.) идва от факта, че не се разбира до каква степен допринася креативният талант в различните видове индустрии. И точно това исках да покажа на публиката в изложбата. Темата беше да покажа примери от нашата цивилизация, от известни архитектурни сгради по целия свят. Известни картини на други художници. Също така в сферата на дизайна, в технологии, в предмети, които използваме в ежедневието ни. Всеки едни елемент има изкуство и пренос, допринасяне от страна на креативен талант. И ако смятаме, че артистите не са нужни, какво би означавало всичко това, което използваме в ежедневието ни.“

Деян Михов

Светът без изкуство

“В една от картините ми си представих свят без “Лувър“, без известни произведения на изкуството, без музиканти, артисти, би било ужасно скучно."

Неосъзнатото въздействие на изкуството върху нас

“От най-различни неща, с които всеки ден се сблъскваме. От организацията на градовете ни, до музика, която слушаме и се наслаждаваме, до ресторантите, в които отиваме, където храната ни е представена по-добър начин. Всичко това има креативен елемент в него. Най-обикновени неща, с които се сблъскваме, са създадени от креативен талант“, казва той и дава примери:

“Някои от артистите и художниците, ако се замислим, те всъщност са основатели на модерна индустрия – Леонардо да Винчи, който е създал едни от най-известните ни картини в света, всъщност е един вид изобретател на първия самолет. И се е опитвал да измисли как човекът може да лети. Така че, като креативен талант, ако не е имал подкрепа, и ако креативният ни талант в тази пандемия няма подкрепа, няма да имаме този вид иновации в най-различни среди от живота ни.

Повече за ролята на творчеството върху света, който ни заобикаля, можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Фейсбук личен профил


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05