Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Юси Бьорлинг

Снимка: bjorlingsocietyusa.org

В предаването ще отбележим 110 години от рождението на един от водещите тенори в ХХ век – Юси Бьорлинг с някои от архивните записи от 30-те и 40-те години на миналия век. В съботната вечер (6 февруари) от 20 часа програма „Христо Ботев“ ще излъчи две цели оперни творби – „Палячи“ на Руджеро Леонкавало и „Манон Леско“ на Джакомо Пучини.

Юхан Юнатан Бьорлинг е роден на 2 февруари 1911 г. в шведския град Борленге, умира на 9 септември 1960 в Стокхолм. Още приживе е наречен „шведския Карузо“, носител е на Грами в годината на смъртта си, а още през 1944 г. е удостоен с почетното звание „Придворен певец на Швеция“.

През 1937 г. тенорът дебютира в Карнеги хол, а на следващата година е в Метрополитън опера като Родолфо в „Бохеми“ на Пучини. Именно на сцената на този театър в периода 1940-1950 г. шведският тенор създава прекрасни образи с централните роли във френски и италиански репертоар: „Трубадур“, „Риголето“, „Аида“, „Бал с маски“, „Палячо“, „Селска чест“, „Фауст“, „Ромео и Жулиета“, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“ и „Манон Леско“. Негови партньори са други забележителни певци като Зинка Миланова, Виктория де лос Анжелес, Роберт Мерил, Ленард Мерил, Борис Христов и др.

Днес на името на Юси Бьорлинг е учредена престижна стипендия в колежа „Густавус Адолфус“ в Сейнт Питър, Минесота. Архивът с негови представления, фотографии, писма, концертни и оперни програми, рецензии и отзиви се съхранява в „Якобс скуул оф мюзик“ в университета Индиана в Блумингтън, САЩ. Вдовицата на Бьорлинг, също оперна певица и актриса Ана-Лиза Бьорлинг, заедно с Андрю Фаркас публикува биографична книга за съпруга си, в която го представя като любящ баща и съпруг и щедър колега, макар че не скрива пагубното влияние на алкохола в живота му. На 15 март 1960 г. по време на постановка на „Бохеми“ в лондонската Ковънт гардън, Юси Бьорлинг получава сърдечна атака. Въпреки това успява да изкара докрай представлението, но умира 6 месеца по-късно. В този период са направени и неговите последни записи – „Реквиема“ на Верди заедно с Леонтин Прайс, Розалинд Елиас и Джорджо Тоци, реализиран от Дека рекърдс под палката на Фриц Райнер. На 9 септември същата година тенорът напуска този свят.

Юси Бьорлинг в студио
„Палячи“ от Руджеро Леонкавало, запис от 1953 г.
Действащи лица и изпълнители:
• Канио, собственик на трупа пътуващи артисти (Палячо) – Юси Бьорлинг, тенор
• Неда, негова жена (Коломбина) – Виктория де лос Анджелис, сопран
• Тонио, артист от трупата (Тадео) – Ленард Уорън, баритон
• Бепо, артист от трупата (Арлекин) – Пол Франке, тенор
• Силвио, млад селянин – Робърт Мерил, баритон
• Селяни – Джордж Чехановски и Ричард Райт
RCA Victor симф. орк.; хор „Робърт Шоу“, Колумбийски момчешки хор
Диригент – Ренато Челини

Съдържание на „Палячи“ от Руджеро Леонкавало


„Манон Леско“ от Джакомо Пучини, документален запис „Метрополитън опера“, 10 декември 1949 г.
Действащи лица и изпълнители:
• Манон Леско – Дороти Кирстен, сопран
• Ренато де Грийо, студент, любовник на Манон – Юси Бьорлинг, тенор
• Леско, брат на Манон, сержант – Джузепе Валденго, баритон
• Жерон де Ревоар, главен ковчежник на Амиен – Салваторе Бакалони, бас
• Едмондо, студент – Томас Хейуърд, тенор
• Ханджия – Джордж Чехановски, баритон
• Певец – Жан Мадейра, тенор
• Учител по танци – Алесио де Паулис, тенор
• Фенерджия – Пол Франке, тенор
• Сержант – Клифърд Харвот, баритон
• Морски капитан – Ози Хоукинс
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Джузепе Антоничели

Съдържание на „Манон Леско“ от Джакомо Пучини



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05