Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мартен Калеев за алманах "Огоста 2020"

Мартен Калеев
Снимка: Фейсбук, личен профил

“Огоста“ е алманах на писателите от Северозапада. Това е осмото издание на антологията, която е намерила място в библиотеки на 4 континента. Навършването на 170 години от рождението на Иван Вазов е акцент в изданието.

“Ако трябва да се похвалим в тази посока, скромният северозападен опит, вече сме на четири континента и в над 70 библиотеки, които са не само у нас, а и по света. Пристигнаха поздравления от балканските страни, хора, които са на литературната карта или с в основата на сериозни творчески процеси“, казва главният редактор на алманаха Мартен Калеев в “Артефир“.

Творбите на 106 автори са намерили място на страниците на алманаха.

Представени са и творци от кръга "Страница", на списание "Страница", в лицето на писателите Милен Влашки и Борис Минков. Читателят ще открие и автори от редица балкански страни, представени от Наталия Недялкова и бургаската писателска общност.

“Техният отклик беше много спонтанен, защото аз публикувах алманаха в електронна форма и той може да се свали и да се чете от всяка точка на света. Така че можем да кажем, ние в рамките на нашето осъществяване като алманах и като творческо сътрудничество с Община Монтана, можем да търсим и да изграждаме мостове на доверие. Ние по някакъв начин търсим симпатиите по между си, без да има това, което се забелязва в литературните процеси, някакъв радикализъм, било оценъчен, било житейски, защото някой принадлежи към някаква общност. Не, тук се състезават идеи, тук се състезават текстове“, казва още Калеев.

Много интересно е присъствието на материал, посветен на барон фон Парчевич, изследване на полски литературни исторически източници, които хвърлят светлина върху живота и делото на Парчевич, като материалът е изпратен от родената в Митровци проф. Галя Симеонова - Конах, преподавател в университета във Варшава.

Не е забравена и българо-бразилската връзка с преводите на Румен Стоянов. По традиция са представени и художниците от Северозапада.

Сериозна творческа заявка правят и новата генерация автори в лицето на Ванеса Димитрова и Антония Петрова. В алманаха са включени и творби на Николай Табаков, който е носител на тазгодишния приз "Роман на годината" на Съюза на писателите.

Повече за алманах “Огоста“ можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за децата жертви на Холокоста

„Някъде все още има слънце“ може да се нарече мемоарeн роман за Холокоста. Книгата проследява живота от 1939 до 1945 година на едно чешко дете и юноша под формата на дневник. Майкъл Грюнбаум, който е това дете, пише:  „Това е книга за моите преживявания от девет- до петнайсетгодишна възраст, когато германската нацистка армия завладя Прага, моя роден..

публикувано на 27.01.22 в 18:02
„Преди края“ – документален филм, режисьор Елдора Трайкова

Срещи с българското документално кино

От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от срещи с българското документално кино. Филмите избира и представя режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който тази вечер може да бъде видян от 19 часа, е на Елдора Трайкова „Преди края“.  Това е  разказ за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е..

публикувано на 27.01.22 в 17:45

Нова изложба на Васил Абаджиев

В салона на столичната галерия „Ракурси“ сценографът и художник Васил Абаджиев представя самостоятелната си изложба „Аз съм”. Той казва за идеята си: ”Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва. Лутайки се в тези крайности, човекът не може да постигне равновесие и спокойствие”. Експозицията включва серия от портрети, в които..

публикувано на 27.01.22 в 16:51

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар.  Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много..

публикувано на 27.01.22 в 15:45

Най-великите съперничества, събрани в „Изкуството на бизнес войните“

Тази книга на Дейвид Браун е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе с над 4 млн. потребители месечно. Авторът е американски радиожурналист с над 30-годишен стаж, създател е на подкаста Business Wars, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ,..

публикувано на 27.01.22 в 12:30
Подкасти от БНР