Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мартен Калеев за алманах "Огоста 2020"

Мартен Калеев
Снимка: Фейсбук, личен профил

“Огоста“ е алманах на писателите от Северозапада. Това е осмото издание на антологията, която е намерила място в библиотеки на 4 континента. Навършването на 170 години от рождението на Иван Вазов е акцент в изданието.

“Ако трябва да се похвалим в тази посока, скромният северозападен опит, вече сме на четири континента и в над 70 библиотеки, които са не само у нас, а и по света. Пристигнаха поздравления от балканските страни, хора, които са на литературната карта или с в основата на сериозни творчески процеси“, казва главният редактор на алманаха Мартен Калеев в “Артефир“.

Творбите на 106 автори са намерили място на страниците на алманаха.

Представени са и творци от кръга "Страница", на списание "Страница", в лицето на писателите Милен Влашки и Борис Минков. Читателят ще открие и автори от редица балкански страни, представени от Наталия Недялкова и бургаската писателска общност.

“Техният отклик беше много спонтанен, защото аз публикувах алманаха в електронна форма и той може да се свали и да се чете от всяка точка на света. Така че можем да кажем, ние в рамките на нашето осъществяване като алманах и като творческо сътрудничество с Община Монтана, можем да търсим и да изграждаме мостове на доверие. Ние по някакъв начин търсим симпатиите по между си, без да има това, което се забелязва в литературните процеси, някакъв радикализъм, било оценъчен, било житейски, защото някой принадлежи към някаква общност. Не, тук се състезават идеи, тук се състезават текстове“, казва още Калеев.

Много интересно е присъствието на материал, посветен на барон фон Парчевич, изследване на полски литературни исторически източници, които хвърлят светлина върху живота и делото на Парчевич, като материалът е изпратен от родената в Митровци проф. Галя Симеонова - Конах, преподавател в университета във Варшава.

Не е забравена и българо-бразилската връзка с преводите на Румен Стоянов. По традиция са представени и художниците от Северозапада.

Сериозна творческа заявка правят и новата генерация автори в лицето на Ванеса Димитрова и Антония Петрова. В алманаха са включени и творби на Николай Табаков, който е носител на тазгодишния приз "Роман на годината" на Съюза на писателите.

Повече за алманах “Огоста“ можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Водещата Мария Мира Христова и Павлина Вежинова-Делчева в студиото на

Писателят като спасение и Белите коне

Романът "Нощем с белите коне" на Павел Вежинов е равносметка на един човешки живот, но и средоточие на проблеми, разисквани и в предишни произведения на автора за отчуждеността, като интимно състояние на индивида, за стимулиращата роля на любовта и изобщо на духовната взаимност, за уязвимостта на творчеството в едно анормално общество, за..

публикувано на 02.10.23 в 17:30
Софийски университет

Софийският универститет е водещ образователен и научен център в България и в света

Софийски университет "Свети Климент Охридски" отбелязва своята 135-годишнина . Откриването на академичната година на 2 октомври 2023 г. е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета, което традиционно се отбелязва с празнично шествие. В интервю за "Terra култура"  Димитър Томов , писател и дългогодишен директор на..

публикувано на 02.10.23 в 16:25
Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова: Бъдете себе си, обичайте и бъдете обичани

"Бъдете себе си, обичайте и бъдете обичани" – това са посланията в стиховете на поетесата Цветелина Стефанова . Наскоро  в Плевен беше представена последната ѝ поетична книга. Какво провокира Цветелина Стефанова да споделя емоциите си в стих и кои са стълбовете в живота, накъде води този път – с поетесата разговаря Ани Костова. Чуйте..

публикувано на 02.10.23 в 15:45
Аделина Филева в студиото на програма „Христо Ботев“

Софийската градска художествена галерия – с Наградата на София за визуални изкуства за 2023 г.

В това предаване гостува Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия (СГХГ). С нея разговаряхме за Наградата на София за визуални изкуства, с която тази година е отличена галерията и за голямата изложба на Генко Генков "Отвъд видимото", както и за други предстоящи инициативи. Тя сподели и впечатленията си от Резиденцията в..

публикувано на 02.10.23 в 15:36
Екоцентрика - форум за екологична култура и изкуство

Пазарджик е домакин на форум за екологична култура и изкуство

Форумът "Екоцентрика" за екологична култура и изкуство  започва от 2 октомври и продължава до 6 октомври 2023 г. в Младежкия дом - Пазарджик.  "Интересното тази година е, че ние разделихме фестивала на кино, театър, фотография, танци, музика и едно прекрасно представяне на един от нашите доброволци“, казва Инна Церовска, директор на..

публикувано на 02.10.23 в 13:55