Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков:

Плавното възстановяване на икономиката ще започне в края на годината

Сега знаем кога е излишно да се затварят едни бизнеси

| обновено на 09.02.21 в 10:52
Андрей Новаков, евродепутат
Снимка: БГНЕС

След рецесията от миналата година и след навлизането на ваксините светът с нетърпение очаква анализите и резултатите от първия месец на 2021 г. Анализ на Агенция "Ройтерс" показва, че икономическата активност в еврозоната се свива значително през януари. Как Covid кризата повлия върху производството и услугите в еврозоната през януари? Какви са възстановителните възможности и инструменти и в какъв срок могат да се използват? Кои са новостите в актуализираната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост и какви възможности предоставя?  

Коментар в "Нашият ден" прави Андрей Новаков, евродепутат. 

"Положението не изглежда никак розово. Въпреки това надежда има. Към момента снимката изглежда стряскащо. Без да прибягвам излишно към драматизации – в еврозоната икономиката се е свила със 7%. Очакванията са дори да стане още повече. Дори първи курс студентите по икономика знаят, че 7% свиване на годишна база на икономиката е катастрофа. Това е колосално свиване, което се преодолява трудно. Има няколко сектора, които показват колко тежка е кризата. Ако вземем, например, авиацията и автомобилостроенето, а после стигнем и до услугите, ще стане ясно, че само авиационния сектор 200 000 души са си загубили работата (възстановяване на този сектор се очаква най-рано през 2024 г., загубите са над 60 млрд. евро) – той беше първият ударен и ще бъде вероятно последният възстановен. Едно от най-големите блага на ЕС са отворените граници, свободният пазар и свързаните ни икономики. За България това е благодат, защото нашата икономика имаше нужда от такъв локомотив, който да я дръпне. Когато обаче и локомотивът се задъха, това автоматично повлича и нас. 

В производството съумяхме, благодарение на гъвкавите мерки у нас, да не затворим. Да, имаше забавяния, трудности и неудобства, но производствата не затвориха. В сравнение с услугите, индустрията, заводите не спряха, както например туризмът и ресторантьорството."

Очакването за трети пик на пандемията и неизбежна ли е двойната рецесия в еврозоната

"Изглежда, че тази трета вълна няма да ни подмине, няма да подмине и икономиката ни. Но сега знаем пред какво се изправяме, знаем кога е излишно да се затварят едни бизнеси, кога е излишно да се ограничават хората и кога – не. И че паниката не е добър съветник. Вероятно ще бъде по-плавен преходът към възстановяване, но възстановяване през тази година ще има

Прогнози

"Пълно възстановяване е абсурдно, но да започне и това да се усети в секторите на икономиката е реалистично. И Евростат, и Европейската комисия очакват възстановяването да започне в края на тази година. То е на база модели, в които е сметнато колко хора ще бъдат ваксинирани, колко ще са се възстановили от Covid, и съответно колко бизнеси ще бъдат отворени. 

План за възстановяване и развитие

"Надеждата за изход се крие в скучноватото наименование "План за възстановяване и развитие", с който ЕС и България вече са въоръжени (има нова версия на този план). Конкретно в България това са 12 млрд. лева, заложени за изход от ситуацията. Това са средства, които ще помогнат на икономиката ни да навакса това изоставане, да преодолее щетите, които ѝ бяха нанесени, и после сама да започне да трупа ръст, както пред вируса. Това са само грантовете (12 млрд.) има възможност и за 9 млрд. заемен ресурс. Нашият Национален план за възстановяване и устойчивост – това е българската програма за възстановяване на щетите. Конкретно – инвестираме най-много в зелени проекти и иновации. Планът не е само пътища и релси. Повече подкрепа за малките и средните предприятия – почти 1 млрд. лв. Има и допълващо частно финансиране чрез три отделни фонда – Фонда за технологична модернизация, за Зеления преход и за Дигитализация, има и нова мащабна ваучерна програма – близо 200 млн. лв. (безвъзмездни и общодостъпни за всеки бизнес). За първи път страната ни ще се насочи към новите технологии по отношение на водорода. Ще разполагаме с почти 300 млн. лв. Половин млрд. лв. е за устойчива градска мобилност – метрото, схемата за обновяването на подвижния състав на обществения транспорт, жп транспорта..."

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечно-съдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с него . Това включва..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27