Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Психичното здраве и добротата

Снимка: pixabay

17 февруари е определен като Ден на спонтанните актове на доброта. Празникът се отбелязва, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Каква е връзката между доброто и психичното здраве коментира в “Нашият ден“ Беатриса Аврамова, психолог.

“Връзката е категорична и всъщност е двупосочна. Съществуват най-различни сценарии за правенето на добро. И от това от какво може да е продиктувано то. Всеки от нас е бил в ситуация, в която върши добро, за да успокои съвестта си. Например, ако без причина сме се сопнали на родителите по телефона сутринта и това ни гложди през деня, и решаваме впоследствие да съдействаме на някой колега с работните му задачи или пък да направим жест към партньора си. Това е един много естествен и по-скоро автоматичен механизъм в опит да си възвърнем вътрешния баланс и разбирането за това кои сме ние. Тук ключовият момент е самонаблюдението и да имаме развит вътрешен диалог. Защото, ако осъзнаем, че се чувстваме дискомфортно от дадено нещо, например как сме провели разговор с родителите си, можем просто да им се обадим отново и да има кажем нещо мило. Това само по себе си е акт на добрина.“

Психично здраве и вършене на зло – последствия

“Винаги, когато става дума за разминаване между вътрешните ни намерения, това което мислим и чувстваме, и това, което проявяваме към света, ако тези неща не са в хармония, неизбежно в нас се поражда един вътрешен конфликт. Без значение накъде и как ще бъде изразен, със сигурност води до проблеми за нас. Това важи и за правенето на добро и само говоренето за него. В същото време, както вие споменахте, има и една друга ситуация, в която се говори за добро, прави се добро, но то е някаква частична маска. Това също може да даде отражение върху психичния ни свят.“

Бъдете открити

“Бих пожелала на всички да имат смелостта да бъдат открити и искрени. На първо място, пред самите себе си. Ценността на това е огромна и ни дава възможност да се видим такива, каквито сме, за да можем да се разберем и да се приемем. Когато сме във вътрешна хармония, имаме баланс и с недостатъците си, а добротворството се получава като едно естествено проявление.“

Пандемията

“Има две основни посоки. Едната е свързана с това, че категорично кризите, включително и тази, пред която преминахме миналата година и все още преминаваме, определено изваждат едни много добри и специални части от нас. Това да се обръщаме към хората около себе си, да намерим начин да се свържем с тях. Има хора, които намират начини да са още по-социални. Но има и друга посока – опитите за правене на добро – и към себе си, и към другите, но в стремежа да компенсираме това, което се случва.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”. Това е най-големият лагер за политически неудобни лица за Комунистическата партия. Там са заточвани..

публикувано на 29.09.23 в 14:25
Площад

Николета Атанасова: Не видях разруха. Животът в градовете на Украйна продължава

Войната, която в момента разкъсва сърцата и душите на хората в Украйна, е тежка и жестока. Но в сянката на конфликта, който често асоциираме с разруха и страх, има истории за надежда и солидарност. Журналистът от БНР, Николета Атанасова, разказва за своето посещение в Украйна в предаването "Нашият ден" и споделя впечатленията си от страната и..

обновено на 29.09.23 в 14:11
Д-р Весела Томова, завеждащ Отделение

Кардиологът с поетично сърце

На 29 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-сериозните и предотвратими причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Всяка година те  отнемат живота на над 18 млн. души по целия свят. Често сърцето се разболява от токсични метаболитни, екзогенни токсични вещества, но и токсични..

публикувано на 29.09.23 в 13:15