Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ася Чанева: Журналистът трябва да е навън, сред хората, където се случва животът

Добрият журналист трябва да притежава глава и мозък, за да не се превърне в дръжка на микрофон

По повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от програмата. Главен герой е Ася Чанева.

Едва ли има човек в Радиото, който да не е говорил поне веднъж с Ася Чанева по един или друг повод. За нея се знае, че обича работата си и познава почти всеки работещ в БНР. Това, което малко хора знаят, е, че Ася е била на война, стажувала е в Би Би Си и подготвя нова рубрика във вечерната линия "Аларма". 

За френското "Р"

"Беше някъде около 1999 г. Имаше категоризация на водещите. Три категории – първа – без ограничения, втора – глас и материали, трета – без право на никакъв глас – като редактор само и без твоят глас да се чува. Тогава преправих около 2 страници без нито едно "р" (за Джон Ленън беше текстът). Влязох на изпита – комисията беше от непознати. Показах си главата и казах: "Може ли?" – и така минах без ДобъР ден". Аз си прочетох страхотния текст без нито едно "р" и те ми се усмихват, видях. След това ми казаха: " Ей там има вестници – прочетете нещо от вестника". На тогавашните вестници обикновено на последната страница бяха най-вече катастрофи. Нямах време да ровя из вестника и започнах да чета. И попаднах на изречението "КатастРофа между "ВаРтбуРг" и "ФоРд" на пътя между РазгРад и Русе...". Единият от комисията направо се изправи на стола си. И естествено се оказа, че аз съм трета категория. Антон Митов беше водещ и трябваше да направя репортаж за откриващия се тогава Фестивал на татуировките. Отидох при Борис Арнаудов, който беше главен редактор, и му казах, че имам включване за Антон. "Как да се включа по телефона, като нямам право на глас?" А той ми каза: "Я не ме занимавай – прави каквото искаш..." И се оказа, че не е толкова страшно да имаш трета категория, ако хората все пак знаят, че е по-важно това, което казваш."

Крис де Бърг – виновен за идването ми в БНР

"Работех в БНТ през 1995 г. Тогава дойде и Крис де Бърг в България и беше голямо събитие. Насочи ме съпругата (Виделина Луканова, редактор в БНТ) на Красимир Луканов, който тогава водеше "Хоризонт за вас". Така за първи път влязох в Радиото – направо в дълбоките води – влязох на живо, записвах, прехвърлях на лента, превеждах на живо, че и автограф си взех, пазя го. Беше неделя – тихо, спокойно в "Хоризонт". Крис де Бърг беше човекът, заради когото влязох в Радиото, а Краси Луканов беше човекът, който ми даде шанс да вляза в ефир. 

След това продължих да сътруднича на "Хоризонт за вас", обаче Калин Катев не ме хареса, но пък ме насочи към "Младежката редакция" на програма "Христо Ботев". Така попаднах в култовото предаване "Радио Га-Га". Тогава срещнах на стълбите Антон Митов, който беше главен редактор тогава и така тръгна... Антон Митов много обичаше да хвърля в дълбокото – казваше "Ти ще го направиш" – ама не казва как. Как – трябва сам да си решиш."

За журналистиката

Освен Антон Митов, трябва да спомена имената на Анета Янакиева, и разбира се, Гергина Дворецка. От тях съм научила много. За да бъде добър един журналист, трябва да притежава глава и мозък. Иначе се превръща в дръжка на микрофон. Трябва да знае за какво изобщо е отишъл, където е отишъл. Т.е. да отива подготвен – тези, важните въпроси – кой, какво, кога, как и най-вече защо. Много колеги забравят най-важния въпрос – защо. За да бъдеш журналист, според мен, трябва да си навън. Има хора, които не излизат от студиото или от редакцията, докато се пенсионират. Една колежка нарича такива хора "беседоправячи", а не журналисти. Журналистът трябва да е в събитията – навън, сред хората, където се случва животът."

За интервютата на странни места, за работата по празници, за Ирландия и за другите любими – обичайни и непознати неща, за новите и стари рубрики – можете да чуете в звуковия файл.

Ася Чанева завършва българска филология (магистър по лингвистика и литература с езиковедска специализация в СУ „Св. Климент Охридски", а по-късно и специализация по радиожурналистика – в СУ „Св. Климент Охридски“; владее английски, руски и сръбски езици; Ментор е на студенти през 2018 г. по проекта на МОН „Студентски практики“ по ОП на ЕС: „Наука и образование за интелигентен растеж“

Международни обучения и квалификации: Завършва онлайн обучение за журналисти на Thomson Reuters Foundation – 2020 г.; обучение за професионална журналистика на Европейския форум Алпбах и Thomson Reuters Foundation в Алпбах, Австрия и предава директно за БНР от Европейски форум Алпбах през 2019 г.; През февруари-април 2019 г. завършва с отличие програмата „Медии, малцинства и миграция“ на MRGI (Minority Rights Group International), след което отива на терен в Испания и в Мароко – юли 2019 г.; Единственият стипендиант от Европа е на Програмата за медии за изменение на климата, организирана от базираната в САЩ Мрежа за журналистика за Земята (Internews EJN). Ася Чанева е и единственият български журналист, предаващ пряко от конференцията на ООН за изменение на климата – Бон, Германия – ноември 2017 г.; Участник в конференцията: „Насърчаване на диалога между Европейския съд по правата на човека и общността на свободата на медиите. Свобода на изразяване и роля и съдебна практика на Европейския съд по правата на човека” – Съвет на Европа / Европейски център за свобода на печата и медиите – Страсбург, Франция – март 2017 г.; Работни посещения в Европейския съд по правата на човека и в Съвета на Европа – Страсбург, Франция – март 2017 г.; 

Завършва с отличие: Лятно училище за разследваща журналистика – BIRN (Балканска мрежа за разследваща журналистика) – Албания – 2015 г.; Завършва програмата на Съвета на Европа „Европейски срещи: MEDIANNE - Медиите в Европа за включване на многообразието“ в Брюксел, Белгия – 2014 г.; Завършва първия в България обучителен курс за комуникатори на наука „Science Media Communications Workshop“, организиран от Британски съвет- България, проведен на английски език от Dr.Toby Murcott от KetoE Communications – UK. – 2004 г.

Преди да попадне в БНР, Ася Чанева е репортер на свободна практика още по време на студентството си. Работи БНТ в предаването на Снежана Атанасова „Изборът“ и пише в пресата. В БНР започва като сътрудник в програма “Хоризонт“ в предаването „Хоризонт за вас“, по-късно става репортер на култовото младежко предаване „Радио ГА-ГА“ на програма „Христо Ботев“.

През годините е: репортер в Направление „Образование” – 1997-2003 г.; редактор и репортер на предаването „Европейски проекти“ – 2001-2003; автор и водещ на предаванията: „В света на науката” и „Гражданската култура“, “Време и хора“ – 2001-2003; създател, автор и водещ на „Наопаки“ – предаване от Младежката линия на програма „Христо Ботев“, която по това време се излъчва между 17.00 и 18.00 часа. „Наопаки“ е посветено на необикновеното и непознатото във всички области на живота и е единственото тогава предаване в БНР, в което се представят екстремни спортове– 2003-2007. От създаването на „Аларма“ на 2 януари 2008 г. като вечерен културен блок е част от екипа като автор, репортер и водещ. Сега „Наопаки“ е авторска рубрика на Ася Чанева в „Аларма“. От началото на 2021 г. Ася Чанева има рубрика за екология и климат: „Зелени минути“ в четвъртък в предаването „Лабиринти на познанието“.

Международен професионален опит: Стажант е в Радио BBC – Северна Ирландия в Белфаст, Обединеното кралство след спечелен конкурс на Британския съвет по съвместен проект на Британски съвет и ВВС за медиен стаж по въпросите на многообразието – ноември-декември 2002 г.

Награди: Награда „Журналистика за развитие“ 2019 на Българската платформа за международно развитие за серията й от репортажи от пътя на мигрантите от Африка до Европа; Награда за журналистически професионализъм в отразяването на образователните дейности и научните постижения на Техническия университет – 2015 г.; Носител на сребърен медал от Международния конкурс на URTI (URTI-Union Radiophonique et Télévisuelle et Internationale – Международен съюз за радио и телевизия) – Париж, Франция – ноември 2009 г. В конкурса на URTI през 2009 г. участват 48 програми от 29 държави; Годишна награда за радио „Сирак Скитник“ за най-значимо радиопредаване – 2010 г. – заедно с екипа на "Аларма"; "Златният будилник" – заедно с екипа на "Аларма" – 2010 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40