Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 23 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертът на „Дас Капитал трио“, състоял се на финландския джаз фестивала Tampere Jazz Happening, 11.02.2019 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Събеседник е дърворезбарят и художник Минчо Тодоров, който разказва за дългия си път в дърворезбата, за изкуството, вдъхновението и приемствеността. Минчо изработва от дърво печати за хляб и разказва за тази забравена традиция, както и какво ново и отличаващо го като творец внася в своите произведения и функционални предмети за бита. Трима от учениците на Минчо Тодоров разказват за уроците с него , за изкуството и за бъдещето им като художници.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате колоритно етно и уърлд от Алжир и Мароко. Участват: Карима Найт, Азиза Брахим, Юсеф, Хинди Захра и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Дарина Славчева, Никола Боянов, ФА „Тракия“ и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Най-старите приказки – Вишу и планината“, по японски мит

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Котаракът в чизми“ ов Шарл Перо

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
Още за поредицата „Музиката лекува“ – разговор по повод концерта, който Нов симфоничен оркестър ще изнесе на този ден за пациентите на Психиатричната клиника в Александровска болница.
• Нашият ден – животът там, където сте вие:
Как Националният план за възстановяване и устойчивост ще подобри живота на българите през настоящия програмен период, кои са основните приоритети в него и кой и как подготвя проектите, които ще се изпълняват?
• Главен герой: Боряна Узунова, предприемач и основател на три компании, посветени на елиминирането на екологичния отпечатък на модната индустрия.
• Минути на редактора: Защо все по-малко българи желаят да станат приемни родители? За причините и посоката, в която трябва да се работи – разговор с Мария Благоева, заместник-председател на Националната асоциация за приемна грижа.
• „Две минути смях с абсурдите в образованието“ – Деян Копчев
• Държавата ще поеме обучението на студенти, сключили договор за стаж с българска фирма – какъв е редът по който ще се заявяват, сключват и прекратяват договорите със студентите, и висшите учебни заведения. Какъв ще бъде ефектът върху икономиката и кога ще може да се почувства. Събеседници: проф. Венелин Терзиев и Росица Стелиянова.
• „Професионалистите говорят“ – инициатива на StudyHub, която цели да запознае студентите с възможностите за реализация след дипломиране, събеседник: Мартина Георгиева, председател.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Кинофестивалът „In The Palace“ със зимно онлайн издание, представено от Цанко Василев, директор на феста.
• Стефан Прохоров и Диа Мантова за предстоящото представление „Активно вещество“ на Сцена Дерида.
• Проектът „Пеещи артисти“ с поредна премиера – разговор с продуцента Игор Марковски.
• Надежда Захариева за преиздаденото томче с избрана лирика на Дамян Дамянов „Съкровения“.
• „Страници от ателието“ – изложба на Никола Стоименов в галерия „Астри“.
• Израел се готви за празника Пурим – кореспонденция на Весела Райчинова
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Изключителната джаз история на Огнян Видев – разговор с известния джаз китарист от Пловдив по повод 75-ия му юбилей.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Радио, любов моя! – Златният фонд на БНР, I част

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Паралелните светове на двуезичието
Повод за разговорите е Международният ден на майчиния език. Гледната точка – за значителна част от българските граждани българският език не е майчин, което е проблем не само за самите тях, а и за всички нас, живеещи, работещи, отглеждащи децата си в държавата България. „Официалните“ просветни органи реагират плахо и недостатъчно адекватно на този факт, а учителите по места са в трудната ситуация да следват зададените стандарти, които не предвиждат изучаване на самия език. Великотърновският университет откликва на необходимостта от специфични познания и подход в обучението на деца „билингви“ с магистърска програма за учители и специалисти, работещи с такива деца. Разговаряме с няколко от преподавателите във ВТУ – проф. Живка Колева-Златева, д-р Илияна Димитрова, директорка на училище с ученици почти изцяло от небългароезични семейства и др.
• Всичко за образованието: 100 години от създаването на училището в Самърхил и романтичния педагогически модел на Александър Нийл – разказ на Елена Стойчева, сугестопед, която е гостувала в училището.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Библиотеките по света: Библиотеките на Русия
За библиотеките на Русия в миналото и днес говорим с проф. д-р Елена Павловска, представител на Руската академия на науките за България и страните от Източна Европа. Свои наблюдения за руските библиотеки сподели и д-р Красимира Александрова от Университета по библиотекознание и информационни технологии.
Отделихме внимание на прочутата библиотека на цар Иван Грозни, на основаната от Петър Първи библиотека на Академията на науките в Санкт Петербург, на откритата от Екатерина Втора Императорска публична (сега Руска национална) библиотека, на уникалния „Лицев летописен свод“, както и на изграждането на Националната електронна библиотека на Русия.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Ще можете отново да чуете песните участнички в класацията „Надпяване“. Освен петте чудни дами, които се борят за вашите гласове през февруари ще се наслаждавате и на  изпълнения на още любими певци и инструменталисти.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Главен герой – Стойка Миланова, I част

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 34 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Младите лидери – активни, отговорни, интелигентни
• За конкурса „София - град на младите и активните“, който дава възможност на младежки общности и организации (ученически и студентски) да инициират дейности и да осъществят проекти.
• Как да повишим своето EQ или как да развием емоционалната си интелигентност и оттам своите лидерски качества ще разберем от Десислава Дамянова от Академия за емоционална интелигентност.
• „Изолатор на себепознанието“ е онлайн семинар за личностно себеизследване или как това ще ни помогне да станем по-активни и отговорни ще разкаже психотерапевта Стефи Петкова.
• А сега внимавайте: почитателите на The Weekеnd ще бъдат зарадвани със съвсем новия му албум, излязъл на 5 февруари, озаглавен The Highlights.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Творби на германския композитор, органист, клавесинист Йохан Кунау и на английския песенен автор Родни Лин Темпертън, познат като Род Темпертън. Изпълнения на Джеймс Инграм, Хърби Хенкок (като певец), Пати Остин, Майкъл Джексън.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 3 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Берлинската стена – 1 част от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Изпълнения на камерни ансамбли – Светлана Донева и Квартет Фрош. от 2.00 до 3.00 часа Избрано от Аларма от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.03.21 в 16:35

Вторник, 2 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Пчеларството – 1 тема от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Омар Соса & Илиан Канидзарес (Omar Sosa), състоял се на финландския джаз фестивала Tampere Jazz Happening, на 11 февруари 2019 г. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Предаването е посветено..

публикувано на 01.03.21 в 14:21

Понеделник, 1 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Глината – 1 част от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Лоурънс Браунли (тенор) и Йън Бърнсайд (пиано), запис от Международния фестивал в Единбург. В програмата: песни от Роберт Шуман, Франц Лист, Франсис Пуленк, Алберто Джинастера...

публикувано на 28.02.21 в 16:05

Неделя, 28 февруари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „За мишките и хората“ от Джон Стайнбек от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Стоян Борисов, Пепи Христозова, Капански фолклорен..

публикувано на 27.02.21 в 10:30

Събота, 27 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прогресив рок на два континента. • „Rush“ – „Clockwork Angels“ 2012 г. • „Wolcensmen“ – „Songs from the Fyrgen“ 2016 г. • „Isildurs Bane & Steve Hogarth“ – „Colours Not Found In Nature“ 2017 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 26.02.21 в 16:10