Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртък, 25 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „In Concert, Zurih“ на един от съвършените дуети в историята на джаза- този на пианиста Чик Кърия и вибрафониста Гари Бъртън.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Истории на ръба: За екстремния сноуборд и планините, разговор с Владимир Павлов, който през 2019 година изкачва връх Манаслу в Хималаите и става първият българин, който се е спуснал със сноуборд от осемхилядник. За книгата му „Моите сноуборд върхове“, която може да се чете и като автобиография, но и като пътепис за спусканията му от най-интересните върхове у нас, а също и в Алпите, Доломитите, Кавказ, Памир и Хималаите.
• Маршрути: Село Хърсово, където целият месец февруари минава под знака на виното. Репортаж.
• Пътуване с деца: Деветашкото плато, пещерите и Крошунските водопади – в каква посока да се поеме и какво може да се види.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор и етномузика от Южна Америка. Сред участниците – Акилес Мачадо, „Килапаюн“, популярният Хуан Диего Флорес, „Групо Сокавон“, „Илапу“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Таня Скечелиева, Христо Косашки, Бисер Николов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Шушу“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Ани Манинен“ от Маря-Лена Микола

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• На този ден в-к „24 часа“ ще представи рейтинговата система на висшите училища в страната ни, която сравнява 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления. Каква е значимостта на подобна класация, как се обективизира тя и каква картина на състоянието на висшето образование в страната ни рисува? Кои са най-големите дисбаланси в системата на българското висше образование и как могат да бъдат преодолени? Събеседници: Виктор Иванов от в-к „24 часа“ и доц. Мария Фъртунова – първи ръководител на проекта за рейтингова система на висшите училища в България и зам.-ректор На Военната академия „Г.С. Раковски“.
• Какво ни чака: разговор за неравенствата, породени от достъп до култура.
• Главен герой: Десислава Иванова – от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ – един от наградените участници в Националната ученическа конференция, организирана от ВУЗФ.
• Минути на редактора: За тазгодишното издание на София филм фест, което поставя акцент върху Чехословашката нова вълна в киното. Повече за нея и за ролята на сценариста Павел Юрачек ще разкаже Дагмар Остранска, директор на Чешкия център в София.
• Какво е значението на потребителския избор на българите – как закупуването на български стоки подпомага българската икономика или: за кампанията „Изберете българското“, организирана от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и петте национално представени работодателски организации. И още: познаваме ли качествените български стоки и с какво, произведено в България, сме на първите места в света? Събеседници: Бойко Таков – изп. директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, Лидия Шулева от АИКБ, и Ваньо Гигов – директор „Продажби и бизнес развитие“ на български производител на смарт електрически велосипеди.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Sinatra & Jobim @ 50 на американския джаз китарист и певец Джон Пицарели.
С издаването му през 2017 г., Пицарели празнува 50 г. от съвместния албум на Франк Синатра и Антонио Карлос Жобим от 1967 г. Двама колоси оказали най-голямо влияние върху китариста. Освен песните отпреди половин век, Пицарели добавя две свои авторски композиции, както и ода за Жобим от Майкъл Франкс.
Основен гост в албума е внукът на Том Жобим – певецът и пианист Даниел Жобим, с когото изпълняват голяма част от песните, както и Майк Карн – контрабас, Дудука Да Фонсека – барабани, перкусии, Елио Алвис – пиано и Хари Алън – тенор саксофон.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“ – интервю с Цочо Бояджиев
• Добромир Григоров за „Масло в огъня“, книга с разкази на Лубомир Мартинек
• Разговор със Савина Топурска за книгата ѝ „Кравата ЕвроПенка“
• Какво да очакваме в документалния конкурс на 25-ия София филм фест
• Яфа Меир за работата на галеристите в Израел по време на карантината – кореспонденция на Феня и Искра Декало
• Свилен Блажев в галерия „Арте“
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как се събират хора, съдби и спомени? – един разговор със Светлана Караджова, председател на дружеството на банатските българи Falmis, по повод инициативата им за издирване на потомците на преселилите се в Аржентина банатски българи в началото на 20 век.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Фолклор и композиторско творчество“.
Далечните светове на Морис Равел

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Новини от света на науката и технологиите
• Ще станат ли неефективни ваксините при новите щамове на SARS-Cov2 и какво да правим, за да бъдем отговорни и да пазим себе си и другите - разговаряме с микробиолога д-р Йордан Стефанов, автор на блога „Наука и критично мислене“.
• Епидемиите съпровождат човечеството от как съществува, множество военни конфликти са се решавали колкото на бойното поле, толкова и от  разпространението на зарази и болести - книгата "Между страха и надеждата/ История на ваксините и на човешкия имунитет" ни предлага контекста, по-широката рамка, в която да разберем и настоящата пандемия, и бъдещите. Авторът, проф. Майкъл Кинч представя историята на големите епидемии, преплетена с напредъка на научните открития, по увлекателен и интригуващ начин - говорим отново с Йордан Стефанов, който е рецензент и консултант на книгата.
• „Твърде много книги, твърде малко време“ – вероятно всеки се е изправял пред големи обеми информация, които му се иска да обработи за по-кратко време - в какво се състои методиката на бързото четене, разговаряме със Стелина Спасова, сертифициран преподавател по бързо четене.
• Зелени минути: Преди протеста на 1 март в защита на българското Черноморие разговор с експерта по биоразнообразие Стефан Аврамов за комплекса от дюни Камчийски пясъци.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Островът – символ, експеримент и приключение
Европейските острови и островите в България

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Мариуш Квиечен. Полският баритон, който интерпретираше брилянтно музика от Барока, роли от опери на Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Пучини и отдели специално място в кариерата си на славянската музика.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на пазарджишката певица Ива Гидикова и родопския гайдар Петър Янев.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Наградите и новите записи на Зорница Иларионова
• След дебюта си в Москва в „Севилският бръснар“ на Росини солистката на Виенската опера Светлина Стоянова дебютира в оперна роля и с София, като Анджелина от „Пепеляшка“ на Росини.
• „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт с нова постановка в Русе. Разговор с режисьора Пламен Бейков
• Тенорът Арсени Арсов издаде книга със стихове, писани през годините и продължава да прави клипове на свои и чужди записи, които качва в интернет.
• Фестивалът на изкуствата „Утринна звезда“ и едноименната арт академия обявиха календарните събития за тази година. Гост Кирил Костадинов – президент на фестивала.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Примката на призрака“ от Хенри Джеймс – 1 част
Премиера

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Как 10 мотивирани личности между 18 - 30 г., бяха избрани да създадат подкаст и влог платформа, чиято идеята е да развие младежки аудио и видео онлайн канал. Кои са темите и проблемите, залегнали в проекта, който стартира с  финансовата подкрепа на Фонд Активни Граждани (www.activecitizensfund.bg) и цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.
• А сега внимавайте: новия албум на Брус Спрингстийн

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
„Траяна глас концерт“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 16 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Велимира Василева за ски ваканция в Тиролските Алпи • Петя Кръстева - Занзибар за начинаещи, полезни съвети • Маги Гигова -..

публикувано на 15.04.21 в 16:56

Четвъртък, 15 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Маршрути: За паметта на местата или какво знаем за Бухово и манастирите „Света Мария Магдалена“ и „Свети Алхангел Михаил“, разговор с отец Венцислав и кмета Тодор Димитров. •..

публикувано на 14.04.21 в 15:12

Сряда, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Из архивите на Еврорадио - концерт от Проекта на Марта Аргерич в Лугано, от 27 юни 2013. С участието на Марта Аргерич (пиано), Дора Шварцберг (цигулка), Джинг Жао (виолончело) и други. В програмата: П. И...

публикувано на 13.04.21 в 16:35

Вторник, 13 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Герой в това предаване е Христо Иванов от радомирското село Егълница, по-известен с прозвището Ашламинатора. Христо наследява от баща си умението да ашладисва и усъвършенства уменията си..

публикувано на 12.04.21 в 18:05

Понеделник, 12 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Из ахивите на Еврорадио – концерт от Проекта на Марта Аргерич в Лугано. Рецитал на Никълас Ангелич – пиано, от 21 юни 2011 г. В програмата: Ференц Лист – пиеси от цикъла „Години на странстване“. от 2.00 до..

публикувано на 11.04.21 в 09:15