Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години Френски институт – прожекции за киноманите

| обновено на 25.02.21 в 09:01

Френският институт отваря отново зала "Славейков" с прожекции на съвременни филми. 2021 година е специална година за Френския институт, защото той отбелязва 30 години от своето основаване. 

Мария Конакчиева от Френският институт разказва повече в "Артефир":

"Мисля, че това е една много голяма дата – не само за нас, но и за всички наши партньори, с които през годините сме искали да продължим една стара традиция, започнала в началото на ХХ век. През 1991 г. френското външно министерство решава да открие в София Френски институт. В началото беше само Френски културен институт. След това нашата дейност се разшири – освен културна, след 1997 г. започнахме да се занимаваме с всички компетенции около култура, наука, образование и станахме един, мисля, атрактивен център. В онези години не се случваха чак толкова много неща, както е сега. България се отваряше към всичко ново, към всичко различно и Франция винаги е била близо до България. Надявам се, че ще успеем да отбележим подобаващо тази 30-годишнина. 

Кинокритикът Владислав Апостолов представи филмите, които ще се прожектират в зала "Славейков". Неслучайно организаторите са подбрали за начало комедии.

"Ценителите на френското кино и френската култура ще могат по един добър начин – чрез комедии – да се откъснат от реалността на пандемията. От самото създаване на киното френската комедия е един от фундаментите и на киното, и на френската култура още от времената на Луи дьо Фюнес и на Фернандел. През годините тя си остава основен стълб в самото континентално европейско разбиране и осъзнаване за хумор, за жизнерадост и жизнеутвърждаване. Този месец на комедиите предоставя една страхотна селекция на Френския институт ни дава възможност да се срещнем с новата реколта френски комедии. Този петък и събота, 26 и 27 февруари, гледайте филмите „Нека и момичетата ритат“ и „21 нощи с Пати“ в зала "Славейков от 18.30 ч. 

По един интелигентен, елегантен и качествен начин тези филми са едно от доказателствата, че киното не трябва да бъде само комиксови супергерои, експлозии или някакви тийн филми в стрийминг гигантите. Напротив – завръщането на европейското кино е символ и на завръщането към нормалния живот. Естествено, какво по-добро от това да се съпреживее филмовата магия в тъмния салон."

Филмите са със субтитри на български език. Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

Вход с билет (стандартна цена 6 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10