Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причудливата реалност на художника Георги Янков

„Light“ на Георги Янков, неон върху метал
Снимка: bg.onegallery.eu

Галерия „ONE“ отново е заложила на един интересен проект – самостоятелната изложба на художника проф. Георги Янков. Експозицията има доста предизвикателно заглавие: „Лека майонеза“ и включва идеи в няколко посоки – един цикъл неонови обекти и една сложна кинетична инсталация, съставена от няколко неща. Георги Янков се изявява в областта на плаката, графичния дизайн, създава рекламни клипове, но в тази изложба отново прави връзка с нашия социален живот, със знаците и кодовете на заобикалящия ни свят и съвременното изкуство като обживяване на ежедневието ни. Творбите на художника в изложбата „Лека майонеза“ носят една двойственост, една причудлива реалност, която създава многопластовата внушение на всяка една от тях. И винаги с известна доза хумор.

Богатата му творческа биография, работата със студенти, му дава стимули за винаги различно и ново лице при творбите му, като съвременно изкуство.

„Изложбата „Лека майонеза“ в галерия „ONE“ на Георги Янков е вход-изход към един многоизмерен свят на големи, плътни, сияещи образи. Те са свръхуголемени и свръхпотентни, защото съдържат фрагменти от причудливата реалност, формули от уравнението на живота. Те са знаци, които с лекота ни допускат до себе си, но разберем ли посоката, към която ни упътват, ни стягат като с менгеме.“ – пише за изложбата доц. д-р Венелин Шурелов.

Как проф. Георги Янков представя нещата си в изложбата „Лека майонеза“ в „Артефир“, чуйте в звуковия файл.

Георги Янков е роден в София през 1964 година. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат”, през 1990 и пет години по-късно е поканен за асистент в същата специалност. От 2003 е доцент, а от 2010 професор по плакат в катедра „Плакат и визуална комуникация.” От януари 2020 е Ректор на Националната художествена академия.

Янков работи над двадесет години в рекламата и е автор на много рекламни кампании и клипове. Той също се изявява в различни области на визуалните изкуства – плакат, графичен дизайн, обект, инсталация и други. Член на секция „Графичен дизайн” към СБХ. Съосновател и председател на New Vision International Group.

Участва в множество форуми за плакат, между които: Международно триенале на сценичния плакат – София; Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово; Изложба по случай Деня на човешките права, Дворец на нациите – Женева; Изложба на българския плакат – Базел; Участва заедно с проф. Николай Младенов в проект „Поезия на стена” – посолство на Австрия в София. Други проекти включват: изложба „Право и справедливост” – Потсдам, Тунис, Мюнхен, Дюселдорф, Берлин, Културен институт, Лондон; Изложба „Обичам този филм”, Casa Del Cinema – Рим, So Independent – Ню Йорк. Съпътстваща програма на 56-тото Венецианско биенале, Imago Mundi: Map of the New Art, Luciano; Benetton Collection, фондация „Джорджо Чини” – Венеция, Grayscale – Сърбия, Съвременен български хумористичен плакат – Австрия.

Носител е на редица награди за графичен дизайн и е имал редица самостоятелни изложби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36