Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Частните езикови школи са сред най-силно засегнати от здравните мерки

Снимка: Pixabay

Едни от най-засегнатите от мерките на извънредното положение се оказаха частните езикови школи, които до преди ден нямаха присъствени занятия. От 1 март това не е така.

Защо ученици и преподаватели се оказаха извън присъствената форма на обучение?

Темата коментира Магдалена Капсъзова, член на управителния съвет на Асоциацията на частните езикови школи.

“Ние сме неприсъствено от март месец миналата година, началото на пандемията. Присъствено бяхме само месец октомври. В частните езикови центрове обикновено учебната година започва на 1 октомври. Успяхме да бъдем присъствено до 27 октомври, месец присъствено за една учебна година.“

“Пораженията за нас са наистина големи, тъй като мерките, които бяха отпуснати не съответстват и не могат да помогнат на нашите езикови центрове. Нито мярката 60 на 40, нито следващата. И сега последната, която беше отпусната от 58 млн. в България, също се оказва неприложима за нас, тъй като нашите преподаватели де факто работят. Те са онлайн, но езиковите центрове са вложили твърде много в платформи и в обучение на преподаватели, наеми на големи сгради, които продължаваме да плащаме. Многократно писахме писма и обяснявахме, но някак не се вместваме в нито една мярка“.

Изпити за международни сертификати – значение на подготовката

“Най-после чрез нашите постоянни усилия и интензивна комуникация с Министерството на здравеопазването и на образованието успяхме да постигнем присъствено обучение на големите ученици. Изключително важна за тях е подготовката. Международните изпити са специфични, при тях не са важни само натрупаните знания, но и самата тренировка за изпита, която изисква определени умения и стратегии.“

“Освен това изпитите са на хартиен вариант и са присъствени. Изключително трудно е да свършим всичко това онлайн. И сме горди и щастливи, че най-после ще успеем да изпълним моралния ангажимент, който сме поели към нашите клиенти. Да, ще бъде трудно, но ще се постараем до края на учебната година да работим активно и да подготвим тези ученици.“

“Времето, с което разполагаме може да бъде достатъчно и недостатъчно. Нашите ученици могат да се явят най-рано юни месец. И смятаме, че дотогава може да се справим. Ще имат възможност да се явяват и през летните месеци. Много от учениците се нуждаят от този сертификат, за да кандидатстват във Висши учебни заведения, както в България, така и в цяла Европа.“

План за ваксинация

“Поне това успяхме да извоюваме. Това, че нашите преподаватели имат възможността да се ваксинират, показва, че най-после държавните институции ни разпознаха като сериозна и активна организация и поставиха екипите ни редом с представителите на формалното образование.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" . Нека разумът, далновидността на участващите страни и на..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Как се случва разпределението на..

публикувано на 09.04.21 в 10:20